Pica

Inhoudsopgave

Pica is een eetstoornis die ervoor zorgt dat mensen ongebruikelijke, oneetbare dingen eten. Deze stoornis komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de leeftijd van 2 en 3 jaar, maar sommige mensen met pica hebben de eetstoornis nog steeds als ze volwassen zijn. Hoewel pica zeldzaam is, kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de persoon die eraan lijdt. In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken, symptomen en behandeling van pica.

Oorzaken van Pica

Er is geen enkele oorzaak voor pica, maar er zijn een aantal factoren die kunnen bijdragen tot het ontstaan van deze eetstoornis. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

Tekorten aan voedingsstoffen

Vaak ontstaat pica als gevolg van tekorten aan bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer of zink. Dit kan gebeuren wanneer het lichaam de benodigde voedingsstoffen niet voldoende binnenkrijgt of niet in staat is om deze te absorberen.

Psychologische aandoeningen

Mensen met pica kunnen ook lijden aan andere psychologische aandoeningen zoals trichotillomanie of obsessieve-compulsieve stoornis.

Aangeboren afwijkingen

Sommige mensen met pica worden geboren met afwijkingen zoals autisme of het syndroom van Down, die de normale ontwikkeling van het eten kunnen beïnvloeden.

Symptomen van Pica

De symptomen van pica variëren afhankelijk van de persoon en de soorten materialen die hij of zij eet. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

Eten van niet-eetbare voorwerpen

Het belangrijkste kenmerk van pica is de drang om niet-eetbare voorwerpen te eten. Dit kunnen dingen zijn als klei, potloodslijpsel, hout, papier, verf, wol of steentjes.

Maagklachten

Veel mensen die lijden aan pica ervaren maagproblemen, zoals misselijkheid, overgeven en buikpijn.

Gewichtsverlies

Wanneer mensen met pica oneetbare materialen eten in plaats van gezonde voeding, kunnen ze gewicht verliezen en voedingsdeficiënties ontwikkelen.

Behandeling van Pica

De behandeling van pica kan variëren afhankelijk van de oorzaken en de ernst van de eetstoornis. Hier zijn enkele behandelingsopties:

Gedragstherapie

Gedragstherapie is een veelvoorkomende vorm van behandeling voor pica. Het doel is om het eetgedrag te veranderen en terug te leiden naar een normaal voedingspatroon.

Medicatie

In sommige gevallen kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de drang om niet-eetbare voorwerpen te eten te verminderen.

Opletten van de omgeving

Het omgevingsbeheer is belangrijk bij de behandeling van pica, vooral bij kinderen. Dit kan betekenen dat er nog meer aandacht moet worden besteed aan de voorwerpen die rondom het kind aanwezig zijn.

Veelgestelde vragen over Pica

1. Kan pica worden genezen?

Pica kan worden beheerd met behulp van gedragstherapie, medicatie en omgevingsbeheer. Er zijn echter geen garanties voor genezing.

2. Welke materialen zijn het gevaarlijkst om te eten?

Batterijen, bleekmiddel, lood, spoelvloeistoffen, haar, asbest en glas zijn enkele van de gevaarlijke materialen die mensen met pica kunnen eten.

3. Kan pica voorkomen worden?

Pica kan niet altijd worden voorkomen, maar adequate voeding en opleiding van ouders, partners en onderwijzers over de gevaren van het eten van niet-eetbare materialen kan wel helpen.

4. Wie krijgt pica?

Pica komt het meest voor bij kinderen en zwangere vrouwen, maar kan ook voorkomen bij mensen met autisme of een geestelijke handicap.

5. Wanneer is het tijd om hulp te zoeken?

Als u of een geliefde constant de drang voelt om niet-eetbare materialen te eten, moet u hulp zoeken bij een arts of therapeut. De gevolgen van pica kunnen ernstig zijn.

Conclusie

Pica is een complexe eetstoornis die ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid van een persoon. Hoewel de oorzaken en behandelingen variëren, is het belangrijk om te weten dat het kan worden beheerd. Als u denkt dat u of een geliefde lijdt aan pica, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een specialist in de geestelijke gezondheidszorg.