Polsbreuk

Inhoudsopgave

Een polsbreuk is een veelvoorkomende verwonding die meestal het gevolg is van een val op de hand of een direct letsel aan de pols. Het kan een pijnlijke ervaring zijn en kan de dagelijkse activiteiten hinderen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen en behandelingen van polsbreuken.

Wat is een polsbreuk?

Een polsbreuk verwijst naar een botbreuk in de pols na een val, stoot of een directe klap op de pols. De pols bestaat uit acht botten, die samen het polsgewricht vormen. Een polsbreuk kan een enkel bot of meerdere botten in de pols aantasten.

Wat zijn de oorzaken van een polsbreuk?

Een polsbreuk kan veroorzaakt worden door het volgende:

– een val op de handen
– stoten of slaan op de pols
– sportblessures
– auto-ongelukken

Wat zijn de symptomen van een polsbreuk?

De symptomen van een polsbreuk variëren en omvatten:

– pijn, zwelling en gevoeligheid in de pols
– verlies van beweging in de pols
– misvorming of een abnormale plaatsing van de pols
– moeilijkheden bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten

Wat zijn de verschillende soorten polsbreuken?

Er zijn verschillende soorten polsbreuken, waaronder:

– Colles’ fractuur: Dit is de meest voorkomende polsbreuk en meestal het gevolg van een val op de hand. Het resulteert in een uitstekend stuk bot aan de achterkant van de pols.
– Smith-fractuur: Een Smith-fractuur gebeurt meestal als gevolg van een directe klap op de dorsale zijde van de pols, wat resulteert in een omgekeerde Colles’ fractuur met de uitsteeksel aan de voorkant van de pols.
– Scaphoid fractuur: Dit is een zeer bovenliggende fractuur die vaak ontstaat als gevolg van een val op de hand tijdens het sporten. Dit soort fractuur gaat vaak gepaard met veel pijn en kan langdurige impact hebben.

Hoe wordt een polsbreuk gediagnosticeerd?

Om een polsbreuk te diagnosticeren moet een arts een fysiek onderzoek en röntgenfoto’s van de pols uitvoeren.

Hoe wordt een polsbreuk behandeld?

De behandeling voor een polsbreuk hangt af van de ernst van de breuk. Dit kan variëren van het dragen van een spalk of gipsverband tot chirurgische behandeling.

Kun je een polsbreuk voorkomen?

Het is niet altijd mogelijk om een polsbreuk te voorkomen, maar het volgen van deze tips kan helpen om de kans op een breuk te verminderen:

– Draag beschermende uitrusting wanneer je aan sporten doet
– Zorg voor een goede lichaamshouding
– Houd je huis goed georganiseerd en vrij van obstakels

Hoe lang duurt het om te genezen van een polsbreuk?

Hoe lang het duurt om te genezen van een polsbreuk hangt af van de ernst van de breuk en de behandeling die wordt gekozen. Over het algemeen duurt het 4 tot 6 weken voordat er een spalk of gipsverband kan worden verwijderd. Herstel van een chirurgische ingreep kan veel langer duren.

Wat zijn de complicaties van een polsbreuk?

Complicaties van een polsbreuk kunnen zijn:

– stijfheid van de pols
– zenuwbeschadiging
– blijvende pijn
– artritis

Is fysiotherapie nodig na een polsbreuk?

Ja, fysiotherapie kan helpen bij het herstel van de pols na een breuk. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit van de pols.

Wanneer is het veilig om weer dagelijkse activiteiten uit te voeren na een polsbreuk?

Het is belangrijk om te wachten op de goedkeuring van je arts voordat je weer begint met dagelijkse activiteiten na een polsbreuk. Dit kan variëren van persoon tot persoon en hangt af van de ernst van de breuk en de gekozen behandeling.

Wanneer is chirurgische ingreep nodig voor een polsbreuk?

Chirurgische ingreep is nodig als de breuk ernstig is en gepaard gaat met significante misvorming of verplaatsing van de polsbotten. Dit type behandeling wordt vaak aanbevolen als de breuk de bloedtoevoer naar de pols aantast.

Kunnen polsbreuken terugkeren na behandeling en revalidatie?

Een keer genezen, zijn polsbreuken meestal niet meer terugkerend. Het is echter mogelijk dat de polsbeweging beperkt blijft en er kan artritis ontstaan. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je arts nauwgezet op te volgen en fysiotherapie te gebruiken om de functie van de pols te herstellen.

Conclusie

Een polsbreuk kan een pijnlijke en frustrerende ervaring zijn, maar gelukkig is er een breed scala aan behandelingsopties beschikbaar. Het is belangrijk om de aanbevelingen van je arts op te volgen en fysiotherapie te volgen om de polsbeweging te herstellen en verdere verwondingen te voorkomen.

FAQ

1. Hoe kan ik een polsbreuk voorkomen bij het sporten?
2. Waarom moet ik mijn pols immobiliseren na een breuk?
3. Kan een polsbreuk leiden tot artritis?
4. Wat zijn de meest effectieve manieren om een polsbreuk te behandelen?
5. Hoe lang duurt het om te herstellen van een polsbreuk?