Premenstruele dysfore stoornis

Inhoudsopgave

Ben jij een vrouw die ervaring heeft met gevoelens van intense boosheid, angst of verdriet tijdens de dagen voorafgaand aan je menstruatie? Dan zou je kunnen lijden aan Premenstruele Dysfore Stoornis (PMDS). PMDS is een ernstige vorm van Premenstrueel Syndroom, waarbij vrouwen last hebben van ongemakkelijke geestelijke en lichamelijke symptomen vóór de menstruatie. In dit artikel zullen we PMDS verder bespreken, inclusief de kenmerken, symptomen en behandelingen.

Kenmerken van Premenstruele Dysfore Stoornis

PMDS komt voor bij ongeveer 3-8% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Het begint meestal rond de late jaren twintig of begin dertig. Vrouwen met PMDS ervaren een combinatie van geestelijke en lichamelijke symptomen in de dagen voorafgaand aan hun menstruatiecyclus die meestal na de menstruatie verdwijnen. De symptomen zijn zo ernstig dat het dagelijkse leven van de vrouw wordt verstoord.

Symptomen van Premenstruele Dysfore Stoornis

De symptomen van PMDS zijn divers en kunnen verschillen van vrouw tot vrouw. Enkele veelvoorkomende symptomen die vrouwen met PMDS kunnen ervaren, zijn:

Geestelijke symptomen

1. Depressieve gevoelens
2. Extreme gevoeligheid
3. Prikkelbaarheid
4. Woedeaanvallen
5. Angstaanvallen
6. Verwardheid
7. Gedachten aan zelfbeschadiging

Lichamelijke symptomen

1. Vermoeidheid
2. Spierpijn
3. Pijnlijke borsten
4. Opgeblazen gevoel
5. Gewichtstoename
6. Hoofdpijn/migraine
7. Duizeligheid

Behandelingen voor Premenstruele Dysfore Stoornis

Er is geen specifieke test om te diagnosticeren of een vrouw aan PMDS lijdt. De diagnose wordt gesteld op basis van de symptomen en de duur van deze symptomen in combinatie met de menstruatiecyclus. Het is daarom belangrijk dat vrouwen een menstruatiedagboek bijhouden om te helpen bij de diagnose.

Lifestyle veranderingen

Omdat PMDS wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in het lichaam, kunnen vrouwen proberen de hormonale onbalans te verminderen door middel van leefstijlveranderingen. Ze kunnen proberen een gezond dieet te volgen, regelmatig te sporten, voldoende slaap te krijgen en stress te vermijden.

Medicatie

Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om de symptomen van PMDS te behandelen. De meest voorkomende zijn selectieve serotonine-heropnameremmers (SSRI’s), die de hormonale onbalans in het lichaam kunnen corrigeren en de symptomen verminderen. Andere geneesmiddelen, zoals diuretica, kunnen ook worden gebruikt om vochtretentie en opgeblazenheid te verminderen.

Conclusie

Vrouwen dienen zich bewust te zijn van PMDS en dat ze een normaal leven kunnen blijven leiden met de hulp van effectieve behandelingsmethoden. Het is belangrijk dat vrouwen gezonde leefstijlkeuzes maken en, indien nodig, medische hulp zoeken om de symptomen van PMDS te behandelen.

Veelgestelde vragen over Premenstruele Dysfore Stoornis

1. Kan PMDS veranderende stemmingswisselingen veroorzaken?
Ja, PMDS kan veranderende stemmingswisselingen veroorzaken, waardoor vrouwen last hebben van gevoelens van angst, boosheid en verdriet.

2. Kan een gezonde levensstijl PMDS verminderen?
Ja, een gezonde levensstijl, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een uitgebalanceerd dieet, kan helpen de symptomen van PMDS te verminderen.

3. Kunnen SSRI’s de symptomen van PMDS verminderen?
Ja, SSRI’s kunnen worden voorgeschreven om de hormonale onbalans te corrigeren die PMDS veroorzaakt en de symptomen te verminderen.

4. Hoelang kunnen de symptomen van PMDS duren?
De symptomen van PMDS beginnen meestal ongeveer een week voor de menstruatie en verdwijnen meestal een paar dagen nadat de menstruatie is begonnen.

5. Is PMDS hetzelfde als PMS?
Nee, PMDS is een ernstige vorm van PMS, waarbij vrouwen last hebben van ongemakkelijke geestelijke en lichamelijke symptomen vóór de menstruatiecyclus die meestal na de menstruatie verdwijnen.