Iedereen die weleens naar de sportschool gaat heeft weleens kennis gemaakt met de pull up machine. Een veredelde pull up bar waar je aan kan gaan hangen met een contra gewicht. Dit contra gewicht zorgt ervoor dat je de relatief zware oefening eenvoudiger uit kan voeren. Het doen van pull ups met een pull up bar biedt een groot aantal verschillende voordelen.

Gemak

Pullups zijn één van de eenvoudigst uit te voeren oefeningen die er zijn. Je kan ze vrijwel overal doen! Je lichaam is het gewicht. Het enige dat je nodig hebt is een plek waar je kan gaan hangen. Ik doe mijn pullups bijvoorbeeld in het trappengat.

Belangrijke compound oefening

Het is van groot belang dat de basis van al je trainingsactiviteiten uit compound oefeningen bestaat. De pullup is zo’n oefening. Je spreekt meerdere spiergroepen tegelijkertijd aan waardoor er een grote hoeveelheid groeihormonen vrijkomen tijdens het trainen. Wat squats zijn voor het onderlichaam zijn pullups voor het bovenlichaam. Buik, borst, triceps, biceps, rug.. alles wordt aangepakt tijdens deze training.

Intensiteit eenvoudig aan te passen

Doe jij je pullups met groot gemak? Mooi! Pak dan maar een gewichtvest of doe de pullups met een dumbbell tussen je voeten. Pullups zijn eenvoudig zwaarder te maken waardoor je altijd zo zwaar mogelijk traint.

Variatie

Pullups zijn in heel veel verschillende variaties te doen. Brede grip, smalle grip. Palmen naar binnen (chinups) of toch naar buiten? Om deze variatie aan te brengen in je training heb je geen extra materiaal nodig.

Kracht van je grip

Als je serieus aan krachttraining doet dan merk je al snel hoe belangrijk stevige grip is. Het doen van pullups met een pull up bar zorgt voor een grote toename in gripkracht.

Vetverlies

Hoewel het misschien niet hetzelfde effect heeft als touwtje springen of lopen op een loopband verbrandt je wel degelijk vet met pullups. Daarbij zet je ook spiermassa aan wat helpt om extra calorieën te verbranden in rust. Om net dat extra beetje te verbranden kan je ervoor kiezen een superset te doen. Een pullup set en hier vervolgens een compleet andere oefening direct achteraan.