Scheenbeenvliesontsteking

Inhoudsopgave

Scheenbeenvliesontsteking, ook bekend als shin splints, is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn langs de voorkant van het onderbeen. Het komt vaak voor bij atleten en mensen die beginnen met intensieve trainingen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van scheenbeenvliesontsteking.

Wat is scheenbeenvliesontsteking?

Scheenbeenvliesontsteking is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn langs de voorkant van het onderbeen. Het is een ontsteking van het scheenbeenvlies, een dunne laag bindweefsel die het scheenbeen bedekt. De aandoening komt vaak voor bij atleten, dansers en militair personeel.

Symptomen van scheenbeenvliesontsteking

De symptomen van scheenbeenvliesontsteking zijn onder meer:

– Pijn langs de voorkant van het onderbeen
– Pijn die erger wordt bij het lopen, springen of rennen
– Zwelling of roodheid langs de voorkant van het onderbeen
– Gevoeligheid of pijn bij het aanraken van het onderbeen
– Pijn die aanhoudt na de activiteit en mogelijk erger wordt naarmate de aandoening vordert

Oorzaken van scheenbeenvliesontsteking

Scheenbeenvliesontsteking wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in het onderbeen. Dit kan gebeuren als gevolg van:

– Veranderingen in de trainingsroutine, bijvoorbeeld het verhogen van de intensiteit of duur van de activiteit
– Het dragen van verkeerd schoeisel dat niet goed past of onvoldoende ondersteuning biedt
– Hardlopen op een harde ondergrond, zoals beton of asfalt
– Spierzwakte in het onderbeen
– Abnormale voetpositie, zoals overpronatie (teveel naar binnen draaien van de voet)

Behandelingen voor scheenbeenvliesontsteking

De behandelingen voor scheenbeenvliesontsteking zijn onder meer:

– Rust: Vermijd fysieke activiteiten die pijn veroorzaken. Rust kan de genezing bevorderen en de ontsteking verminderen.
– Koelen: Breng ijs aan op het getroffen gebied om pijn en zwelling te verminderen.
– Pijnbestrijding: Neem pijnmedicatie zoals ibuprofen om de pijn te verminderen.
– Fysiotherapie: Wanneer de pijn minder ernstig wordt, kunnen activiteiten zoals rekken en versterken van de spieren worden geïntroduceerd.
– Veranderen van trainingsroutine: Pas de intensiteit of duur van de activiteit aan of kies activiteiten met minder impact, zoals zwemmen of fietsen.
– Orthopedische inlegzolen: Orthopedische inlegzolen voor in de schoenen kunnen de voetondersteuning verbeteren en mogelijke oorzaken zoals overpronatie aanpakken.

Preventie van scheenbeenvliesontsteking

Om scheenbeenvliesontsteking te voorkomen, is het belangrijk om:

– De trainingsroutine geleidelijk op te bouwen
– Geschikte schoenen te dragen die zijn ontworpen voor jouw activiteit
– Op een oppervlak te trainen dat de schokken van impact kan opvangen, zoals een atletiekbaan of gras
– Kracht- en stretchtraining te doen gericht op het scheenbeen en het onderbeen in het algemeen

Wanneer een arts te raadplegen

Als de pijn aanhoudt of ernstig is, wordt het aanbevolen medische hulp te zoeken. In sommige gevallen kan een operatie of andere medische procedures nodig zijn om de aandoening te behandelen.

Conclusie

Scheenbeenvliesontsteking is een veelvoorkomende aandoening die wordt veroorzaakt door overbelasting van de spieren en pezen in het onderbeen. Het kan worden voorkomen door langzaam op te bouwen en de juiste uitrusting te gebruiken tijdens het sporten. Behandelingen omvatten rust, koelen en pijnmedicatie, evenals fysiotherapie en orthopedische inlegzolen. Raadpleeg een arts als de pijn aanhoudt of ernstig is.

Veelgestelde vragen

1. Kunnen stretchoefeningen helpen bij scheenbeenvliesontsteking?

Ja, stretchoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van pijn en zwelling. Praat met een fysiotherapeut om de juiste oefeningen te ontwikkelen die gericht zijn op het verminderen van de symptomen.

2. Hoe lang duurt het voordat scheenbeenvliesontsteking geneest?

De hersteltijd varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan het herstelproces enkele dagen duren, terwijl bij ernstigere gevallen de genezing enkele weken kan duren.

3. Kan scheenbeenvliesontsteking terugkeren nadat het is genezen?

Ja, het kan terugkeren als de oorzaken niet worden aangepakt. Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken van de aandoening zijn en deze aan te pakken om herhaling te voorkomen.

4. Kan ik blijven sporten tijdens het herstelproces?

Het wordt aanbevolen om fysieke activiteiten te vermijden die pijn veroorzaken tijdens het herstelproces. Praat met een arts of fysiotherapeut om te bepalen welke activiteiten veilig zijn.

5. Hoe kan ik scheenbeenvliesontsteking voorkomen?

Om scheenbeenvliesontsteking te voorkomen, is het belangrijk om de trainingsroutine geleidelijk op te bouwen, de juiste uitrusting te gebruiken tijdens het sporten en te letten op de houding van de voet. Kracht- en stretchtraining gericht op het onderbeen kan ook helpen om de kans op deze aandoening te verminderen.