Schurft symptomen en behandeling Tips 2024

Inhoudsopgave

Iedereen heeft weleens jeuk gehad, maar mensen die schurft hebben of hebben gehad weten pas écht wat jeuk is. Schurft is een aandoening aan de huid die wordt veroorzaakt door hele kleine mijten, de schurftmijt. Ook wel Sarcoptes scabiei. De mijten zijn slechts 0.5 millimeter in lengte en graven  gangetjes in de huid. Het lichaam geeft een allergische reactie op de uitwerpselen, de mijt zelf en de eitjes die worden gelegd.

Schurft symptomen


Schurft is in eerste instantie te herkennen aan JEUK. Daarnaast kan een schurftinfectie vaak met het blote oog gezien worden doordat er kleine rode bultjes zichtbaar zijn en soms zelfs kleine witte tunneltjes. Bij kinderen manifesteert schurft zich meestal enkel in de vorm van rode bultjes.

  • tussen de vingers
  • polsen
  • oksels
  • billen
  • penis

In het gezicht of op het hoofd komt schurft eigenlijk nagenoeg niet voor. De jeuk is de gehele dag aanwezig, maar verhevigt in de avond/nacht, wat het moeilijk maakt om in slaap te komen. Ook na een warme douche verergert de jeuk.

Hoe wordt schurft veroorzaakt?

Schurft wordt veroorzaak door intensief lichamelijk contact tussen 1 of meerdere personen die reeds besmet zijn met schurft. Het kan dan ook wel beschouwd worden als een SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. Het komt dan ook weleens voor dat er een schurft uitbraak is onder studenten.

Schurft vaststellen

Vaak is schurft gewoon met het oog vast te stellen. De bultjes en gangetjes kunnen namelijk vrij duidelijk zijn. Een andere manier is om een gangetje gegraven door de schurftmijt als het ware ‘leeg te schrapen’.

Schurft behandelen

In tegenstelling tot wat veel websites je willen doen geloven zijn er slechts een paar behandelmethoden die echt werken. Aan de gang met azijn en dergelijke heeft geen zin. Ga naar de dokter! Tegen de jeuk kan je antihistamine slikken. De oorzaak van de jeuk (schurft) wordt hierdoor helaas niet verholpen.

De meest gebruikte oplossing is een permetrine crème (ook wel Loxazol). Andere effectieve behandelinngen zijn benzylbenzoaat crèmes en pillen met ivermectine.

De behandeling met Loxazol is vrij eenvoudig en bestaat uit zes stappen. Iedereen binnen het gezin moet behandeld worden met de permetrine crème, zelfs wanneer ze geen uitslag of jeuk hebben. Iedereen dient de behandeling op hetzelfde moment te ondergaan.

  1. Crème smeren
    Het gehele lichaam moet ingesmeerd worden met de loxazol crème. Dit betekent vaak dat je een halve tube gebruikt, maar lees de bijsluiter voor de zekerheid door! Tenen, nagels, balzak en schaamlippen.. allemaal insmeren. Huidplooien zijn de favoriete plekken van deze kleine jeukbeestjes. Gezicht en hoofdhuid hoeven bij volwassenen niet ingesmeerd te worden. Wanneer kinderen 2 jaar zijn of jonger, dan wordt ook het gezicht en het hoofd ingesmeerd. De handen mogen niet gewassen worden na het smeren van de crème. Ook kan je van tevoren beter niet douchen.
  2. Douchen
    De Loxazol crème moet 8 tot 12 uur intrekken. Het is dan misschien ook goed om de crème in de avond op te smeren, zodat je gelijk in de ochtend kunt douchen. Was het gehele lichaam GRONDIG. Trek daarna schone kleding aan (van tevoren wassen) en gebruik een schone handdoek.
  3. Kleding wassen
    Alle kleding die in de wasmand zit waar kleding bij zit die in de afgelopen drie dagen is gedragen, wassen! Hetzelfde geldt voor beddengoed. Schurftmijt wordt gedood bij 50 graden Celcius of meer. Was alleen kleding en beddengoed wat deze temperatuur aan kan. Kleding wat niet gewassen kan worden op 60 graden kan je in een afgesloten zak doen, en minimaal drie dagen in deze zak laten zitten.
  4. Beddengoed verschonen
    Aangezien je vrij intensief lichamelijk contact hebt met je beddengoed dient ook dit verschoond te worden. Matras en kussens hoeven niet gewassen te worden. Deze kan je simpelweg onopgemaakt laten liggen met het raam open.
  5. Na de behandeling
    De crème hoef je slechts éénmalig te gebruiken. Het wordt zelfs aangeraden de crème maar 1 keer te gebruiken. Je kunt tot wel 14 dagen na de behandeling nog last hebben van de jeuk, en soms wordt de jeuk zelfs even erger.
  6. Tweede behandeling
    Vaak is één behandeling met permetrine crème ruim voldoende. Mocht je na 10 dagen merken dat de jeuk niet afneemt en er alleen maar meer huidafwijkingen zijn bijgekomen? Herhaal het complete proces dan nog een keer. Als de loxazol crème haar werk dan nóg niet heeft gedaan is het raadzaam met de huisarts samen te kijken naar vervolgstappen.

Schurft voorkomen

Het voorkomen van schurft is lastig. Je weet immers niet of in iemand zijn ongeslapen bed wellicht een aantal schurftmijten zich ophouden. Mocht iemand schurft hebben, slaap dan beslist niet in zijn of haar bed. Intensief lichamelijk contact is uit den boze om een schurft besmetting te voorkomen.