Slokdarmvernauwing

Inhoudsopgave

De slokdarm is een belangrijke buisvormige structuur die voedingsmiddelen en dranken van de mond naar de maag overbrengt. Soms kan deze buis echter vernauwt raken, wat bekend staat als slokdarmvernauwing. Deze aandoening veroorzaakt vaak pijn en ongemak tijdens het slikken en kan de algehele voeding verstoren. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken, en behandelingen van slokdarmvernauwing.

Wat is slokdarmvernauwing?

Slokdarmvernauwing is een aandoening die optreedt wanneer de slokdarm smaller wordt, waardoor het moeilijk wordt om voedsel, dranken en speeksel door te slikken. Deze aandoening wordt medisch dysfagie genoemd.

Symptomen van slokdarmvernauwing

De symptomen van slokdarmvernauwing variëren afhankelijk van de ernst en oorzaak. Hieronder volgt een overzicht van de meest voorkomende symptomen:
* Pijn tijdens het slikken
* Een brokgevoel in de keel
* Gevoel van verstikking
* Terugkerende hoestbuien
* Reflux van maaginhoud of voedsel
* Verminderde eetlust
* Onbedoeld gewichtsverlies

Oorzaken van slokdarmvernauwing

Slokdarmvernauwing kan om verschillende redenen optreden, waaronder:
* Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD): Een aandoening waarbij maagzuur en voedsel terugstromen van de maag naar de slokdarm, waardoor de slokdarmwand beschadigd raakt.
* Eosinofiele oesofagitis: Een allergische reactie die de wanden van de slokdarm aantast, waardoor de buis smaller wordt.
* Littekenweefsel: Littekens kunnen zich in de slokdarm vormen als gevolg van brandwonden, stralingstherapie of operaties aan de slokdarm.
* Tumoren: Kwaadaardige en goedaardige tumoren kunnen groeien in en rond de slokdarm en de buis vernauwen.

Diagnose van slokdarmvernauwing

Als u symptomen van slokdarmvernauwing heeft, zal uw arts verschillende tests uitvoeren om een diagnose te stellen. Deze tests omvatten:
* Bariumslikproef: Een vloeibare oplossing met barium wordt ingenomen, waardoor slokdarmopnames zichtbaar worden op röntgenfoto’s.
* Endoscopie: Een dunne, buigzame buis, een endoscoop genoemd, wordt via uw mond en keel in uw slokdarm gebracht om de binnenkant van de slokdarm te bekijken.
* Biopsie: Tijdens een endoscopie kan een kleine weefselmonster worden afgenomen voor nader onderzoek in het laboratorium.

Behandeling van slokdarmvernauwing

De behandeling van slokdarmvernauwing hangt af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. Hieronder vindt u enkele veel voorkomende behandelingen:
* Dilatatie: Een procedure waarbij een opgeblazen ballon of buis in de slokdarm wordt geplaatst om deze te verwijden.
* Medicijnen: Medicijnen zoals protonpompremmers, antacida en steroïden kunnen worden voorgeschreven om GERD en eosinofiele oesofagitis te behandelen.
* Chirurgie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om de vernauwing te openen of te verwijderen.
* Endoscopische resectie: Kleine tumoren kunnen worden verwijderd via een endoscopie.

Voorkomen van slokdarmvernauwing

Het voorkomen van slokdarmvernauwing begint bij het voorkomen en behandelen van GERD en andere slokdarmaandoeningen. Hier zijn enkele tips om uw slokdarme gezond te houden:
* Vermijd voedingsmiddelen die reflux kunnen veroorzaken, zoals vetrijke en zure voedingsmiddelen, koffie en alcohol.
* Eet langzaam en kauw goed op voedsel.
* Vermijd roken.
* Verminder stress.
* Drink voldoende water.

Conclusie

Slokdarmvernauwing kan leiden tot ernstige ongemakken en verstoring van de normale eetgewoonten. Het is belangrijk om op tijd medische hulp te zoeken als u symptomen van deze aandoening heeft. Uw arts kan de juiste diagnose stellen en een geschikte behandeling voorschrijven om uw slokdarm te genezen.

Veelgestelde vragen over slokdarmvernauwing

1. Is slokdarmvernauwing levensbedreigend?
2. Kan slokdarmvernauwing vanzelf overgaan?
3. Kan slokdarmvernauwing worden voorkomen?
4. Welke medicijnen kunnen worden voorgeschreven voor slokdarmvernauwing?
5. Is operatie nodig voor slokdarmvernauwing?

Antwoorden:

1. Slokdarmvernauwing is meestal niet levensbedreigend, maar kan wel leiden tot complicaties zoals aspiratiepneumonie.
2. Slokdarmvernauwing vanwege reflux of eosinofiele oesofagitis kan worden behandeld met medicijnen en maatregelen op het gebied van levensstijl om de symptomen te verlichten. Er zijn ook medische procedures beschikbaar om de vernauwing te behandelen.
3. Ja, slokdarmvernauwing kan worden voorkomen door gezonde voedingsgewoonten te nemen en slokdarmaandoeningen te behandelen.
4. Protonpompremmers, antacida en steroïden kunnen worden voorgeschreven voor de behandeling van slokdarmvernauwing.
5. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om de slokdarmvernauwing te behandelen. Dit wordt echter alleen aanbevolen in enkele gevallen waarin conservatieve behandelingen niet succesvol waren.