Speekselklierkanker

Inhoudsopgave

Speekselklierkanker is een zeldzame vorm van kanker die zich ontwikkelt in de speekselklieren. Hoewel deze kanker niet vaak voorkomt, kan het zeer gevaarlijk zijn als het niet op tijd wordt gediagnosticeerd en behandeld. In dit artikel zullen we kijken naar de symptomen, diagnose- en behandelingsopties en manieren om speekselklierkanker te voorkomen.

Wat is speekselklierkanker?

De speekselklieren bevinden zich in de mond en de keel, en produceren speeksel om de mond gehydrateerd te houden en de spijsvertering te helpen. Speekselklierkanker ontstaat wanneer er cellen in de speekselklieren zich ongecontroleerd beginnen te vermenigvuldigen en kwaadaardig worden. Dit kan leiden tot tumoren in de speekselklieren die zich verder kunnen verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Symptomen van speekselklierkanker

Speekselklierkanker kan verschillende symptomen vertonen, afhankelijk van de locatie en grootte van de tumor. Hieronder zijn enkele symptomen die kunnen wijzen op speekselklierkanker:

Knobbeltjes of verhardingen in de mond, nek of kaak

Een van de meest voorkomende symptomen van speekselklierkanker is het voelen van knobbeltjes of verhardingen in de mond, nek of kaak. Dit kan gepaard gaan met pijn of gevoeligheid in deze gebieden.

Problemen met slikken

Een tumor in de speekselklieren kan de slikfunctie van het lichaam beïnvloeden, waardoor het moeilijker wordt om voedsel en vloeistoffen door te slikken.

Gezichtspijn

Als de speekselklierkanker zich verspreidt naar de gezichtszenuwen, kan dit leiden tot ernstige gezichtspijn en gevoeligheid.

Veranderingen in smaak en geur

Een tumor in de speekselklieren kan de smaak en geur van voedsel en dranken veranderen, waardoor ze smaken en ruiken anders dan normaal.

Verlamming van gezichtsspieren

Als de speekselklierkanker zich uitbreidt naar de gezichtsspieren, kunnen deze verlamd raken en kan het gezicht scheef trekken.

Diagnose en behandeling van speekselklierkanker

Als er aanwijzingen zijn dat iemand speekselklierkanker heeft, zal een arts een aantal tests uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Dit kan onder andere omvatten:

Biopsie

Een biopsie is een procedure waarbij een monster van de tumor wordt genomen en onder een microscoop wordt onderzocht om de aanwezigheid van kankercellen te bevestigen.

CT-scan

Een CT-scan is een beeldvormingsprocedure waarbij röntgenstralen worden gebruikt om gedetailleerde beelden van het lichaam te maken. Dit kan helpen om de locatie en grootte van de tumor vast te stellen.

MRI-scan

Een MRI-scan is een beeldvormingsprocedure waarbij magnetische velden en radiogolven worden gebruikt om afbeeldingen te maken van de weefsels in het lichaam. Dit kan helpen bij het bepalen of de tumor zich heeft verspreid naar andere delen van het lichaam.

Behandelingsopties

De behandeling van speekselklierkanker hangt af van de grootte en locatie van de tumor, evenals de algehele gezondheid van de patiënt. Enkele van de veelvoorkomende behandelingsopties omvatten:

Chirurgie

Chirurgie is vaak de eerste behandelingsoptie voor speekselklierkanker. Dit kan het verwijderen van de tumor inclusief omliggende weefsels en lymfeklieren omvatten.

Radiotherapie

Radiotherapie maakt gebruik van hoogenergetische stralen om kankercellen te vernietigen. Dit kan worden gebruikt voor of na de chirurgie.

Chemotherapie

Chemotherapie is een medicinale behandeling die kankercellen vernietigt. Dit kan worden gebruikt in combinatie met chirurgie of radiotherapie.

Speekselklierkanker voorkomen

Hoewel er geen definitieve manieren zijn om speekselklierkanker te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico op het ontwikkelen van deze kanker te verminderen:

Beperk alcoholgebruik

Overmatig alcoholgebruik kan het risico op speekselklierkanker verhogen. Het is daarom verstandig om het alcoholgebruik te beperken.

Stoppen met roken

Het stoppen met roken kan het risico op speekselklierkanker en andere soorten kanker verminderen.

Vermijd blootstelling aan straling

Blootstelling aan straling kan het risico op speekselklierkanker verhogen. Het is daarom belangrijk om te voorkomen dat u aan onnodige straling wordt blootgesteld.

Eet een gezond dieet

Het eten van een gezond dieet met veel fruit en groenten kan het immuunsysteem versterken en het risico op kanker verminderen.

Conclusie

Speekselklierkanker is een zeldzame maar gevaarlijke vorm van kanker die de speekselklieren aantast. Het is belangrijk om bewust te zijn van de symptomen en om regelmatig een arts te zien voor controles. Als speekselklierkanker wordt gediagnosticeerd, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar, zoals chirurgie, radiotherapie en chemotherapie. Het verminderen van het risico op het ontwikkelen van speekselklierkanker kan worden bereikt door gezonde levensstijlkeuzes te maken.

Veelgestelde vragen

Wat is het risico op het ontwikkelen van speekselklierkanker?

Ongeveer 2 op de 100.000 mensen ontwikkelen jaarlijks speekselklierkanker.

Wie loopt er risico op het ontwikkelen van speekselklierkanker?

Mensen ouder dan 50 jaar, mannen en mensen die lange tijd zijn blootgesteld aan straling lopen meer risico op het ontwikkelen van speekselklierkanker.

Hoe wordt speekselklierkanker behandeld?

De behandeling van speekselklierkanker hangt af van de grootte en locatie van de tumor, evenals de algehele gezondheid van de patiënt. Chirurgie, radiotherapie en chemotherapie zijn veelvoorkomende behandelingsopties.

Kan speekselklierkanker worden voorkomen?

Hoewel er geen definitieve manieren zijn om speekselklierkanker te voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen, zoals het beperken van alcoholgebruik en het vermijden van blootstelling aan straling.

Is speekselklierkanker erfelijk?

Hoewel erfelijkheid niet de belangrijkste oorzaak van speekselklierkanker is, kan er in sommige families een verhoogd risico op deze kanker bestaan als gevolg van een genetische mutatie.