Spider naevi

Inhoudsopgave

Spider naevi, ook wel bekend als spinnekopjes, zijn kleine, rode huidplekjes die zich doorgaans in het gezicht, de hals en de armen vormen. Deze rode vlekjes worden veroorzaakt door de verwijding van kleine oppervlakkige bloedvaten die zich onder de huid bevinden en lijken op het web van een spin. Deze plekjes zijn vaak onschuldig, maar kunnen ontsierend zijn en leiden tot zelfbewustzijn en stress bij sommige mensen. In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van spider naevi.

Symptomen van Spider Naevi

Spider naevi komen vaak voor bij zowel mannen als vrouwen, maar zijn frequenter bij vrouwen en kunnen in grootte verschillen. De volgende zijn de symptomen die gepaard gaan met spider naevi:

Rode Vlekken

Spider naevi zijn een duidelijk zichtbare webachtige roodheid op de huid. Ze hebben een centrale knobbel van waaruit dunne uitstralende bloedvaatjes vertrekken zoals de poten van een spin.

Veranderd Uiterlijk

Spider naevi kunnen toenemen in aantal en grootte. Zij kunnen gemakkelijk verschijnen en verdwijnen.

Jeuk

Hoewel spider naevi zelf niet pijnlijk of jeukend zijn, kunnen de aandoeningen die deze plekjes veroorzaken wel jeuk en irritatie veroorzaken.

Lokalisatie

Spider naevi komen vaak voor in het gelaat, maar ook in de armen of benen.

Oorzaken van Spider Naevi

Spider naevi ontstaan wanneer de kleine bloedvaten in de opperhuid uitbreiden en de bloedtoevoer naar de huid toenemen. Dit kan optreden als gevolg van een van de volgende oorzaken:

Alcoholgebruik

Een veel voorkomende oorzaak van spider naevi is overmatig alcoholgebruik. Hierbij is er een toename van de circulatie van het bloed terwijl de leverfunctie afneemt en dit kan de vaatjes doen verwijden.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kan er ook een toename van de hoeveelheid hormonen en oestrogenen zijn, wat leidt tot verwijding van de bloedvaten in de huid.

Leverschade

Soms kan spider naevi een teken zijn van schade aan de lever, aangezien de bloedvaten in de huid ook verbonden zijn met de levercirculatie.

Erfelijkheid

Het is ook mogelijk dat spider naevi een erfelijke gevoeligheid hebben.

Behandelingen voor Spider Naevi

Over het algemeen zijn spider naevi onschuldig en niet schadelijk voor de gezondheid. Veel mensen die deze plekjes hebben, kiezen er echter voor om deze te laten verwijderen om cosmetische redenen. Hieronder worden een aantal veelgebruikte behandelingen voor spider naevi beschreven:

Elektrocauterisatie

Elektrocauterisatie is een behandeling waarbij de bloedstroom naar de plekjes wordt afgesloten en ze vervolgens worden verwijderd door middel van warmte.

Lasertherapie

Een andere optie is lasertherapie, waarbij een hoge-energie laser wordt gebruikt om het bloedvat te vernietigen dat spider naevi veroorzaakt.

Chirurgie

Wanneer de plekjes erg groot of ongewoon zijn, kan chirurgische verwijdering nodig zijn.

Het Stoppen van Alcoholgebruik

Het stoppen met het drinken van alcohol kan de vorming van spider naevi verminderen en voorkomen.

Veelgestelde Vragen

Kunnen spider naevi kwaadaardige gevolgen hebben?

Over het algemeen zijn spider naevi onschadelijk en hebben ze geen kwaadaardige gevolgen.

Zijn spider naevi genetisch bepaald?

Spider naevi zijn niet genetisch bepaald, maar sommige mensen kunnen hier wel gevoeliger voor zijn.

Kan ik spider naevi voorkomen?

Overmatig alcoholgebruik en langdurige blootstelling aan de zon kunnen bijdragen aan de verschijning van spider naevi. Het vermijden van deze factoren kan helpen in het voorkomen van dit probleem.

Is lasertherapie pijnlijk?

Lasertherapie kan een licht ongemakkelijk of prikkelend gevoel veroorzaken, vergelijkbaar met het gevoel van een rubberen band die tegen de huid aanslaat.

Kan ik zelf spider naevi verwijderen?

Hoewel het mogelijk is om de plekjes zelf te verwijderen, is het ten zeerste aanbevolen om dit te laten doen door een gekwalificeerde specialist om potentiële complicaties te voorkomen.

Conclusie

Hoewel spider naevi meestal geen gezondheidsproblemen veroorzaken, kunnen ze ontsierend zijn er leiden tot zelfbewustzijn en stress bij sommige mensen. De aandoeningen die spider naevi veroorzaken zijn behandelbaar, en er zijn verschillende opties beschikbaar, variërend van lasertherapie tot chirurgische verwijdering. Het controleren van alcoholgebruik en andere risicofactoren kunnen ook helpen om hun vorming te voorkomen. Als u last heeft van spider naevi en u overweegt deze te verwijderen, raadpleeg dan altijd een gekwalificeerde specialist om potentiële complicaties te voorkomen.