Syndroom van turner

Inhoudsopgave

Het syndroom van Turner, ook wel bekend als Turnersyndroom, is een zeldzame chromosomale afwijking die alleen bij meisjes voorkomt. Meisjes met het syndroom van Turner hebben een afwezigheid of gedeeltelijke afwezigheid van het X-chromosoom, wat kan leiden tot verschillende lichamelijke en cognitieve afwijkingen. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van het syndroom van Turner.

Wat zijn de oorzaken van het syndroom van Turner?

Het syndroom van Turner is meestal het gevolg van een fout in de chromosomale verdeling tijdens de vroege ontwikkeling. In ongeveer de helft van de gevallen is de oorzaak een monosomie, wat betekent dat er slechts één X-chromosoom aanwezig is in plaats van twee. In ongeveer 30% van de gevallen ontstaat het syndroom van Turner door een fout in de meiose. Dit kan resulteren in een zygote met slechts één X-chromosoom, wat een foutieve celdeling veroorzaakt.

Wat zijn de symptomen van het syndroom van Turner?

Vrouwen met het syndroom van Turner hebben vaak een aantal fysieke kenmerken die hen onderscheiden van vrouwen zonder de afwijking. Deze omvatten kortere gestalte, een bredere nek, een lagere haargrens, opgezwollen handen en voeten, een lage haarlijn op de rug en een borstkas die niet helemaal goed is gevormd. Andere symptomen zijn onvruchtbaarheid, verlies van libido, vertraagde puberteit en vroege menopauze.

Hoe wordt het syndroom van Turner gediagnosticeerd?

Het syndroom van Turner kan tijdens de zwangerschap worden vastgesteld met behulp van chorionbiopsie of amniocentese. Na de geboorte kan het worden vastgesteld door een bloedtest. Beeldvormingstudies zoals echocardiogram en röntgenfoto’s kunnen ook worden uitgevoerd om potentiële afwijkingen te detecteren.

Hoe wordt het syndroom van Turner behandeld?

Er is geen remedie voor het syndroom van Turner, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het behandelen van de symptomen. Een veel voorkomende behandeling omvat het geven van groeihormoon, dat de groei kan bevorderen en de gestalte van mensen met Turnersyndroom kan verhogen. Oestrogeentherapie kan ook worden gebruikt om de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken te bevorderen. Andere behandelingen omvatten vruchtbaarheidsbehandelingen en Ei-celdonatie.

Kan iemand met het syndroom van Turner een normaal leven leiden?

Met de juiste behandeling en zorg kunnen mensen met het syndroom van Turner een gezond en productief leven leiden. Regelmatige controles, groeihormonen en hormoontherapieën kunnen ervoor zorgen dat de patiënt goed blijft functioneren. Vrouwen met het syndroom van Turner moeten echter wel rekening houden met hun vruchtbaarheid en mogelijke vruchtbaarheidsbehandelingsopties.

Wat zijn de psychologische effecten van het syndroom van Turner?

Het syndroom van Turner kan een psychologische impact hebben op patiënten en hun families. Meisjes met het syndroom van Turner kunnen zich anders voelen dan hun leeftijdsgenoten en kunnen psychologische ondersteuning nodig hebben. Emotionele ondersteuning kan helpen om de symptomen van angst en depressie te verminderen die vaak voorkomen bij adolescenten die het syndroom van Turner hebben.

Hoe zit het met de levensverwachting voor mensen met het syndroom van Turner?

De levensverwachting van mensen met het syndroom van Turner is gemiddeld, maar er zijn bepaalde gezondheidsproblemen die kunnen optreden als gevolg van de afwijking. Cardiale afwijkingen, zoals aortaklepstenose en coarctatie van de aorta, kunnen vaker voorkomen bij patiënten met het syndroom van Turner. Regelmatige medische check-ups en vroege interventie kunnen echter helpen deze problemen te minimaliseren.

Zijn er risico’s voor het krijgen van kinderen als je het syndroom van Turner hebt?

Vrouwen met het syndroom van Turner hebben meestal een verminderde vruchtbaarheid, maar dit betekent niet noodzakelijk dat ze geen kinderen kunnen krijgen. In feite zijn veel vrouwen met het syndroom van Turner in staat om gezonde kinderen te krijgen met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen en Ei-celdonatie. Het is echter belangrijk dat vrouwen hun vruchtbaarheid bespreken met hun artsen voordat ze proberen zwanger te worden.

Hulp bij het omgaan met het syndroom van Turner

Vrouwen met het syndroom van Turner kunnen baat hebben bij deelname aan ondersteuningsgroepen en patiëntenverenigingen. Deze organisaties bieden patiënten de mogelijkheid om verbinding te maken met andere mensen die dezelfde aandoening hebben en hulp te vinden bij het omgaan met hun symptomen en de gevolgen ervan.

Conclusie

Het syndroom van Turner is een zeldzame genetische afwijking die alleen bij meisjes voorkomt. Hoewel er momenteel geen remedie is, kunnen patiënten met het syndroom van Turner wel goed functioneren als ze de juiste behandeling en zorg krijgen. Het is belangrijk dat patiënten regelmatig medische controle ondergaan en dat ze eventuele gezondheidsproblemen vroegtijdig aanpakken. Door deel te nemen aan ondersteuningsgroepen en patiëntenverenigingen kunnen patiënten ook de psychologische steun krijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren.

Veelgestelde vragen

1. Is het syndroom van Turner erfelijk?
2. Wat is het verschil tussen het syndroom van Turner en het Klinefelter-syndroom?
3. Kunnen vrouwen met het syndroom van Turner zwanger worden?
4. Hebben mensen met het syndroom van Turner een verminderde intelligentie?
5. Hoe vaak komt het syndroom van Turner voor?

Is het syndroom van Turner erfelijk?

Het syndroom van Turner is niet erfelijk. Het is meestal het resultaat van chromosomale problemen die tijdens de vroege ontwikkeling optreden. Slechts zelden kan het syndroom van Turner aanwezig zijn bij meerdere meisjes in dezelfde familie als gevolg van een chromosomale afwijking die van ouder op kind wordt doorgegeven.

Wat is het verschil tussen het syndroom van Turner en het Klinefelter-syndroom?

Het syndroom van Turner en het Klinefelter-syndroom zijn beide genetische aandoeningen die te maken hebben met de geslachtschromosomen. Het belangrijkste verschil is dat het syndroom van Turner wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke of volledige afwezigheid van het X-chromosoom. Het Klinefelter-syndroom wordt veroorzaakt door een extra X-chromosoom bij mannen.

Kunnen vrouwen met het syndroom van Turner zwanger worden?

Vrouwen met het syndroom van Turner hebben een verminderde vruchtbaarheid, maar ze kunnen nog steeds zwanger worden. Veel vrouwen met het syndroom van Turner hebben succes gehad met vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals in-vitrofertilisatie, en sommige hebben gezonde kinderen gekregen. Het is belangrijk dat vrouwen met het syndroom van Turner hun vruchtbaarheid bespreken met hun artsen voordat ze proberen zwanger te worden.

Hebben mensen met het syndroom van Turner een verminderde intelligentie?

Mensen met het syndroom van Turner hebben geen verminderde intelligentie, maar sommigen kunnen wel leerproblemen of problemen met sociale vaardigheden ondervinden. Dit kan het gevolg zijn van de fysieke symptomen van het syndroom van Turner of het gevolg zijn van een late diagnose.

Hoe vaak komt het syndroom van Turner voor?

Het syndroom van Turner is een zeldzame aandoening die ongeveer 1 op de 2000 meisjes treft. Het komt vaker voor bij oudere moeders en het treft alle etnische groepen even vaak.