Theatrale persoonlijkheidsstoornis

Inhoudsopgave

Ben je bijzonder dramatisch, emotioneel of theatraal bij de meeste dingen die je doet? Vind je het leuk om in het middelpunt van de belangstelling te staan en veel aandacht te krijgen? Als je jezelf hierin herkent, kun je last hebben van een theatrale persoonlijkheidsstoornis (TPS). Mensen met TPS hebben vaak een overdreven verlangen naar aandacht en goedkeuring van anderen, en ze vinden het moeilijk om zichzelf te uiten zonder erg dramatisch of theatraal te zijn.

In dit artikel bespreken we de symptomen, oorzaken en behandelingen van TPS. We leggen uit wat TPS is en hoe het kan worden gediagnosticeerd. Daarnaast bieden we nuttige tips voor het behandelen en omgaan met deze stoornis.

Wat is theatrale persoonlijkheidsstoornis?

Theatrale persoonlijkheidsstoornis (TPS), ook bekend als hysterische persoonlijkheidsstoornis, is een psychologische aandoening die wordt gekenmerkt door overdreven theatraal en dramatisch gedrag. Mensen met TPS zijn vaak erg expressief en praten graag over zichzelf. Ze kunnen snel van stemming veranderen en hebben vaak veel aandacht nodig. Dit kan leiden tot een verlangen naar aandacht en goedkeuring van anderen en vaak vinden ze dat ze speciaal zijn en bijzondere rechten hebben.

Wat zijn de symptomen van theatrale persoonlijkheidsstoornis?

De symptomen van TPS kunnen op manieren en verschillende momenten optreden bij verschillende situaties in het leven van de patiënt. Enkele van de symptomen van TPS zijn onder meer:

Overdreven, dramatische of theatrale uitdrukking

Personen met TPS hebben vaak een sterk gevoel van drama en zijn zeer expressief en kunnen gemakkelijk beïnvloed worden door emoties en gebeurtenissen. Ze zoeken vaak naar aandacht van anderen.

Gemakkelijk verveeld en verlies van interesse

Mensen met het TPS geven snel de interesse op en raken snel verveeld.

Overdreven gevoeligheid

Mensen met het TPS zijn vaak zeer gevoelig voor kritiek die te wijten is aan hun verlangen naar goedkeuring van anderen. Vaak voelen ze zich meteen persoonlijk aangevallen en uit balans, en voelen ze zich klein, teleurgesteld of waardeloos.

Overmatige aandacht voor uiterlijk

Mensen met het TPS hebben vaak een obsessie met hun uiterlijk, kleding, makeup enz. en besteden veel tijd aan hun verschijning om zich maar goed te kunnen presenteren.

Wat veroorzaakt theatrale persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met TPS kunnen verschillende oorzaken hebben en de oorsprong van deze aandoening kan variëren van persoon tot persoon. Een aantal van de factoren die TPS kunnen veroorzaken zijn:

Erfelijkheid

Er kan een genetische component zijn die betrokken is bij het ontwikkelen van TPS. Het komt vaker voor bij mensen die ook andere psychologische aandoeningen in hun familie hebben, zoals angststoornissen, bipolaire stoornissen, depressie, en meer.

Omgevingsfactoren

Vaak kunnen sociale of familiare factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van TPS. Bijvoorbeeld als het zelfbeeld wordt gestimuleerd door goedkeuring, er vanuit gezinssituatie veel competitie plaatsvindt of als er regelmatig vergelijkingen worden gemaakt tussen kinderen.

Minder mogelijke oorzaken kunnen zijn:

– Trauma in de kindertijd
– Ondervonden verlies
– Verwaarlozing of misbruik tijdens de kindertijd

Hoe wordt theatrale persoonlijkheidsstoornis gediagnosticeerd?

Mensen die zich kenmerken met de symptomen die we hierboven hebben benoemd kunnen het best hun klachten voorleggen aan een specialist. Het verkrijgen van een juiste diagnose is erg belangrijk. Een psychiater zal veelal betrokken zijn bij de diagnose en dit vaststellen aan de hand van verschillende methoden. Er worden vaak metingen en tests gedaan om vast te stellen of de patiënt daadwerkelijk lijdt aan TPS.

Behandelingen voor theatrale persoonlijkheidsstoornis

Hoewel TPS nog steeds een belangrijk onbegrepen probleem in de psychologie is, kan de juiste behandeling het leven van mensen met TPS aanzienlijk verbeteren. Enkele van de behandelmethoden die gebruikt kunnen worden zijn:

Psychotherapie

Een veel gebruikte behandelvorm bij TPS is psychotherapie. De patiënt leert zich bewust te worden van hun eigen gedrag en leert nieuwe manieren van denken en handelen. Een effectieve therapievorm bij deze stoornis.

Medicijnen

Bij ernstige gevallen van TPS worden antidepressiva of antipsychotica voorgeschreven. Deze medicijnen kunnen het gedrag van de patiënt helpen beheersen en tot rust brengen.

Tips voor het omgaan met theatrale persoonlijkheidsstoornis

Als je in je relatie, werk of dagelijkse leven te maken krijgt met iemand met TPS, kan het lastig zijn om met deze stoornis om te gaan. Hierbij geven we enkele tips die kunnen helpen bij het omgaan met iemand met TPS:

Blijf kalm en rustig

Behoud ten allen tijde de rust bij het omgaan met iemand met TPS. Ga niet mee in de dramatiek, maar wees rustig en kalm.

Verplaats je in de ander

Probeer je te verplaatsen in het gevoel van de ander en begrijp dat het voor hen soms echte gevoelens zijn. Door die begripvol te begrijpen kan misschien ook begrip bij de patient ontstaan.

Geef complimenten

Geef complimenten en bevestiging als dit passend is. Probeer dit niet te overdrijven, want dit kan juist averechts werken.

Conclusie

Theatrale persoonlijkheidsstoornis is een psychologische aandoening die kan leiden tot een overdreven verlangen naar aandacht en goedkeuring van anderen. Mensen die last hebben van TPS kunnen moeilijke relaties hebben en problemen ondervinden bij het werk en in het dagelijkse leven. Hoewel de oorzaken van TPS onduidelijk zijn, kan de juiste diagnose en behandeling het leven van de patiënt aanzienlijk verbeteren. Of je nu zelf of iemand in je omgeving TPS heeft, het is belangrijk om deze aandoening serieus te nemen en de juiste ondersteuning te bieden om ermee om te gaan.

Veelgestelde vragen

1. Is theatrale persoonlijkheidsstoornis te genezen?
Antwoord: Het is niet te genezen, maar behandelmogelijkheden zijn er zeker.

2. Hoe lang duurt behandeling van theatrale persoonlijkheidsstoornis?
Antwoord: De duur van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Meer ernstige gevallen kunnen mogelijk wat langer duren om te behandelen.

3. Kan iemand die aan theatrale persoonlijkheidsstoornis lijdt zich daar bewust van zijn?
Antwoord: Ja, mensen met TPS zijn zich vaak wel bewust van hun symptomen en hun behoefte aan aandacht.

4. Kan het stellen van grenzen helpen bij het omgaan met iemand met TPS?
Antwoord: Ja, het stellen van grenzen kan helpen bij het omgaan met iemand met TPS en het opbouwen van een meer gezonde relatie.

5. Kan het beoefenen van yoga of meditatie helpen bij het omgaan met TPS?
Antwoord: Ja, yoga en meditatie kunnen helpen bij stressvermindering, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen van TPS.