Tinnitus symptomen & informatie

Inhoudsopgave

tinnitus oorsuizenTinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Het is een vervelende aandoening die ervoor zorgt dat je een constant geluid hoort wat er niet is. Het geluid wat men bij tinnitus hoort verschilt. Zo hoort de één een piepgeluid en de ander een brommend geluid. Tinnitus kan voorkomen bij zowel 1 als bij beide oren.

Tinnitus oorzaak


In eerste instantie nam men aan dat oorsuizen veroorzaakt werd door het gehoororgaan. Experts lijken echter steeds meer te kijken in de richting van de hersenen. Hoewel er geen geluid is, zijn de delen in de hersenen die men linkt aan het gehoor overactief. Deze activiteit is aangetoond doormiddel van een MRI scan.

Gehoorschade

Gehoorschade is veruit de meest voorkomende oorzaak van tinnitus.  Ook ik heb op deze manier last gekregen van oorsuizen. Ken je dat irritante piepje wat je hoort na het bezoeker van een club of festival? Dit komt door muziek die te hard staat. Gemiddeld genomen ligt het aantal decibel in een club rond de 100. Een kleine tien minuten dansen in deze muziek kan al zorgen voor acute gehoorschade.

Ook het gebruik van een koptelefoon die te hard staat kan zorgen voor gehoorschade. Inmiddels zien we dat ongeveer 15% van alle jongeren tussen de 15 en 30 jaar schade heeft opgelopen aan het gehoor.

Emotionele spanning

Trauma’s, burnouts, stress.. allemaal kunnen ze zorgen voor oorsuizen. Het ‘voordeel’ is dat deze vorm van tinnitus weer kan verdwijnen.

Lichamelijk trauma

Een klap op het hoofd of erger (denk aan een schedelbasis fractuur) kunnen aan de basis staan van oorsuizen. Er zijn gevallen van vechtsporters bekend die tinnitus hebben opgelopen op deze manier.

Medicijngebruik

Er zijn diverse medicijnen die tinnitus kunnen opwekken. Zo kan de onschuldige paracetamol hier bijvoorbeeld aan bijdragen. Een lijstje van medicijnen die kúnnen bijdragen aan oorsuizen:

  • Salicylaten (aspirine)
  • Diuretica (plastabletten)
  • Antibiotica (sommige)
  • Medicijnen bij chemotherapie
  • Ontstekingsremmende geneesmiddelen (ibuprofen)

Hierbij ligt de nadruk dus op: het kán voorkomen, maar is geen gegeven.

Benzodiazepinen

Ja, benzodiazepinen vallen in principe ook onder medicijngebruik, toch vermelden we deze apart. Hier krijgt de gebruiker juist last van oorsuizen wanneer er wordt gestopt met het medicijn. Ontwenningsverschijnselen dus.

Middenooronsteking

Een ontsteking die vaak vanzelf weer weg gaat, maar eentje die wel oorsuizen ten gevolge kan hebben wanneer er vocht achter het trommelvlies zit.

Verstopping van het oor

Een prop met oorsmeer kan zorgen voor oorsuizen, net als water of verdwaalde watjes. De huisarts kan helpen door het betreffende oor uit te spuiten.

Er zijn nog een aantal oorzaken te onderkennen, maar bij 40% van de gevallen is er simpelweg geen oorzaak aan te wijzen.

Gehoorschade voorkomen

Tinnitus door gehoorschade is wat het meeste voorkomt bij de jeugd, en dat is vaak te wijten aan het langdurig verblijven in een ruimte mer harde muziek. Het allerbelangrijkste punt wat we willen maken: DRAAG OORDOPPEN. We zien bij feestjes gelukkig steeds meer jongeren die oordoppen dragen, maar veelal gebeurt dit niet. Aangezien er vrijwel geen behandeling is voor gehoorschade, is het dragen van oordoppen een no-brainer. Doe. Het.

Een ander belangrijk punt is dat je minimaal twee meter afstand neemt van de speakers. Ja, die diepe bas is misschien prettig wanneer je er dichtbij staat, maar je oren vinden het niet leuk.

Neem ook regelmatig een pauze, zelfs wanneer je oordoppen draagt.

Geen idee welke oordoppen je moet kiezen? Ik gebruik nu enkele jaren de oordoppen van Flare Audio, de Isolate doppen om precies te zijn. Dempen het geluid perfect en doen eigenlijk nauwelijks af aan de kwaliteit van de muziek tijdens een festival. Een bijkomend voordeel van oordoppen is dat je mensen tijdens een concert beter kan verstaan.

Oorsuizen behandelen

Er zijn geen operaties of medicijnen die tinnitus de wereld uithelpen met een 100% succesratio. De onderstaande methodes worden veel gebruikt en zijn vaak succesvol:

Tinnitus retraining therapy

Deze manier van behandelen is gestoeld op het trainen van de hersenen. De hersenen wordt aangeleerd het oorsuizen te negeren.

Invasieve neuromodulatie

In een aantal specialistische klinieken wordt een elektrode onder de schedel geplaatst (corticale implantatie). Doormiddel van kleine elektrische schokjes wordt de hoge mate van activiteit in de hersenen onderdrukt (het deel van de hersenen wat een aanmerkelijke betrekking heeft op het ontstaan van oorsuizen) waardoor oorsuizen minder wordt óf zelfs helemaal verdwijnt. Het is een vrij ingrijpende behandeling die enkel wordt toegepast bij zeer ernstig oorsuizen. Er zijn diverse onderzoeken die aantonen dat invasieve neuromodulatie effectief kán zijn.

Noninvasieve neuromodulatie

Deze vorm van behandelijk probeert hetzelfde te bewerkstelligen als invasieve neuromodulatie, dus: afremmen van hersendelen die tinnitus veroorzaken. In plaats van een elektrode aan te brengen wordt er gebruik gemaakt van Transcraniële magnetische stimulatie. Doormiddel van een magneetpuls wordt er stroom opgewekt in het brein waarmee delen in de hersenen worden geprikkeld.

Voedingssupplementen

Er zijn een drietal supplementen die helpen bij het tegengaan van oorsuizen. Deze supplementen zijn goedkoop en vrij verkrijgbaar.

  • Zink
  • Magnesium
  • Ginkgo biloba

Geluidstherapie

Geluidstherapie is een methode die je deels zelf kunt toepassen. Er wordt gebruik gemaakt van een geluid, om af te leiden van oorsuizen. Wat voor mij bijvoorbeeld perfect werkt is om muziek te draaien tijdens het werken. In slaap komen kan op dezelfde manier, door zachtjes muziek te spelen. Er zijn zelfs speciale apparaatjes die het geluid van oorsuizen maskeren. Dit apparaatje wordt gedragen als een gehoorapparaat en stoot constant een geluid uit. Denk aan een zachte ruis bijvoorbeeld.

Hoewel tinnitus redelijk onschuldig lijkt, kan het een enorme impact hebben op het leven van iemand. Er zijn gevallen bekend van mensen die zelfmoord hebben gepleegd vanwege hun heftige tinnitus. Het probleem is dat er geen doeltreffende middel is wat voor iedereen werkt waardoor het voor veel mensen een kwestie is van ‘ermee leren leven’. Gehoorschade speelt een aanzienlijke rol als oorzaak van tinnitus. Laten we dan ook heel helder zijn: bescherm je oren!