Trachoom

Inhoudsopgave

Trachoom is een virale infectie die wordt veroorzaakt door bepaalde stammen van Chlamydia trachomatis. Het is een ooginfectie die volgens de World Health Organization, de WHO, wereldwijd één van de belangrijkste oorzaken is van blindheid. Het is een ziekte die voornamelijk voorkomt in ontwikkelingslanden en bij kinderen en volwassenen die onder slechte hygiënische omstandigheden leven. In dit artikel gaan we dieper in op wat trachoom is, wat de symptomen zijn, hoe trachoom voorkomen kan worden en welke behandelingen er beschikbaar zijn.

Wat is trachoom en hoe wordt het verspreid?

Trachoom is een bacteriële infectie die ontstekingen veroorzaakt aan het slijmvlies van het oog. Het zorgt voor permanente littekens op het binnenste ooglid, het bovenste ooglid en het hoornvlies van het oog. Trachoom is zeer besmettelijk en kan via contact met de handen of kleding van iemand die besmet is, worden overgedragen. Ook kan het worden overgebracht via vliegen die in contact zijn gekomen met een geïnfecteerde persoon.

Wat zijn de symptomen van trachoom?

Trachoom komt in verschillende stadia voor en de symptomen verschillen per fase. In het beginstadium lijkt het op een gewone ooginfectie, zoals een bindvliesontsteking. Mensen met trachoom hebben symptomen zoals:

– Roodheid van het oog
– Zwelling van de oogleden
– Overvloedige tranenvloed
– Wazig zicht
– Pijn aan de ogen

In het ernstige stadium kan littekenvorming optreden op het hoornvlies, dit kan het zicht aanzienlijk verminderen of zelfs volledige blindheid veroorzaken.

Hoe kan trachoom worden voorkomen?

Het voorkomen van trachoom is mogelijk door het volgen van enkele eenvoudige hygiënische praktijken. Hygiëne en schoon drinkwater zijn essentieel in de preventie van trachoom. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat:

– Handen schoon gehouden worden
– Geen spullen worden gedeeld
– Geen gebruik wordt gemaakt van vuile doeken of gezichtshanddoeken
– Geen contact wordt opgenomen met de ogen

Welke behandelingen zijn beschikbaar voor trachoom?

Als trachoom te laat wordt ontdekt, kan het moeilijk te behandelen zijn. Het beste is om de infectie zo vroeg mogelijk te ontdekken en direct te starten met de behandeling. De behandeling omvat meestal een kuur antibiotica. Bij ernstige gevallen kan soms een operatie nodig zijn.

Historische achtergrond

Trachoom is vanwege zijn ernstige effecten op ogen populair geworden in de Middeleeuwen. Ook nu is het nog altijd één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid in Afrika. Wereldwijd zouden nog steeds 80 miljoen mensen aan deze aandoening lijden. De WHO is bezig met een grootschalige inspanning om trachoom tegen 2020 volledig uit te roeien.

Conclusie

Trachoom is een gevaarlijke ooginfectie die helaas nog steeds lijdt tot blindheid bij miljoenen mensen wereldwijd. Door het volgen van eenvoudige hygiënische praktijken zoals schoon drinkwater en het schoonhouden van handen, kan trachoom voorkomen worden. Wanneer trachoom symptomen worden opgemerkt, dient een medisch specialist te worden geraadpleegd voor de juiste behandeling. Het is belangrijk dat we ons blijven inzetten om deze infectie te elimineren, zodat we de volgende generaties kunnen beschermen tegen deze gevaarlijke ooginfectie.

Veelgestelde vragen over trachoom

1. Is trachoom besmettelijk?

Ja, trachoom is zeer besmettelijk. Het kan worden verspreid door contact, onhygiënische omstandigheden en via insecten zoals vliegen.

2. Wie lopen het meeste risico op trachoom?

Mensen in ontwikkelingslanden en kinderen en volwassenen die onder slechte hygiënische omstandigheden leven, lopen het meeste risico op trachoom.

3. Hoe wordt trachoom behandeld?

De behandeling omvat meestal een kuur antibiotica. In ernstige gevallen kan soms een operatie nodig zijn.

4. Kan trachoom blindheid veroorzaken?

Ja, trachoom kan blindheid veroorzaken als het niet op tijd wordt behandeld.

5. Kan trachoom worden voorkomen?

Ja, trachoom kan voorkomen worden door het volgen van eenvoudige hygiënische praktijken zoals schoon drinkwater en het schoonhouden van handen.