Dit artikel gaat over wrist wraps. Wat zijn de voordelen van het gebruik ervan? We geven ook aandachtspunten voor de aanschaf. Maar eerst, wat zijn wrist wraps?

Wat zijn wrist wraps?

Een wrist wrap is een elastische band, die je om je post wikkelt en zo steun geeft aan je polsgewricht, terwijl je aan krachttraining doet. Voorbeelden van krachttraining zijn bankdrukken, overhead press, clean and jerk, en snatch. Een wrist wrap heeft doorgaans een lus, die om de duim gaat en het omdoen gemakkelijker maakt. Het bevat een klittenband waarmee je de wrap vastmaakt.

Voordelen van wrist wraps

De voordelen van wrist wraps zijn met name:

 • Verkleining van de kans op blessures
  Als je zware gewichten tilt, dan zou je pols naar achteren kunnen klappen. Om dit te voorkomen, moeten de zogenoemde polsflexoren, wat spieren in je pols zijn, onder druk worden gehouden. Bij het herhalen van oefeningen valt het recht houden van je pols niet mee, wat vlot tot overbelasting kan leiden. Door het gebruik van wrist wraps hou je het polsgewricht overwegend in een rechte stand en is er minder kracht nodig. Bovendien helpen wrist wraps tegen het naar achteren klappen van je pols bij oefeningen, waarbij de stang met vaart op het pols terecht kan komen. Dat geeft een aanzienlijke belasting.
 • Verbetering van de krachtoverdracht
  Omdat met wrist wraps de polsen beter recht worden gehouden, treedt er minder krachtverlies op. Vanaf de armen gaat de kracht meer in een rechte lijn naar de stang en kan je daarom meer gewicht tillen. Minder kracht gaat verloren in de polsgewrichten. Dit geldt met name bij oefeningen, waarbij je het gewicht wegduwt van je lichaam.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Waar je op zou moeten letten bij de aanschaf van wrist wraps is onder meer:

 • De lengte
  Met een langere wrist wraps kan je meer slagen om je pols maken. Meer slagen betekenen meer steun. Twee slagen is doorgaans echter genoeg. Lengtes die je veel ziet, zijn 25, 50 en 75 centimeter. Daarmee kan je ongeveer 1, 2 en 3 keer om je pols wikkelen. Als je een wrap ook om de stang wilt doen, dan moet je een variant nemen die daar lang genoeg voor is. Het minimum is dan 40 centimeter. Anders is een kortere wrap kiezen beter.
 • De dikte
  Een dikke wrap zal meer bescherming bieden dan een dunne.
 • Een duimlus
  Aan de ene kant helpt een duimlus om de wrist wrap om je pols te doen. Aan de andere kant geeft die lus ook steun bij de oefeningen.
 • De vochtabsorptie
  Je zult bij het uitvoeren van oefeningen ongetwijfeld gaan transpireren. Het is gewenst dat de wrist wraps dat vocht kunnen absorberen.
 • Met handschoen
  We noemden al het transpireren. Het kan prettig zijn om extra grip te hebben. Daarvoor bestaan er wrist wraps met een handschoen eraan. Naast extra grip zorgt de handschoen voor meer steun aan de polsen. Die handschoen kan wel of niet de vingers volledig bedekken.
 • De breedte van het klittenband
  Met een breed klittenband blijft de wrap beter vastzitten. Wrist wraps worden onbruikbaar, als het klittenband niet meer de kracht aankan. Breed klittenband gaat langer mee. Hoewel wraps met een breed klittenband duurder zijn, verdien je het prijsverschil terug.
 • De sterkte
  Wrist wraps dienen aan de ene kant een minimum elastische sterkte te hebben om een goede steun te kunnen bieden. Aan de andere kant is een erg sterke elasticiteit minder prettig bij het dragen.