Vaginisme

Inhoudsopgave

Vaginisme is een aandoening die van invloed kan zijn op de seksuele gezondheid van vrouwen. Het kan leiden tot problemen bij het hebben van seks, pijn en ongemak bij het inbrengen van tampons en zelfs problemen bij gynaecologische onderzoeken. In dit artikel zullen we praten over de oorzaken, symptomen en behandelingen van vaginisme.

Oorzaken van vaginisme

Vaginisme kan het gevolg zijn van fysieke of psychologische oorzaken. Fysieke oorzaken zijn onder meer:

– Infecties van de vagina of urinewegen
– Menopauze
– Laag oestrogeengehalte
– Vaginale droogheid
– Anatomische afwijkingen zoals vulvaire vestibulitis syndroom (VVS)

Psychologische oorzaken van vaginisme omvatten:

– Angst voor pijn tijdens seks
– Trauma of misbruik in het verleden
– Relatieproblemen
– Culturele of religieuze overtuigingen

Symptomen van vaginisme

Vrouwen die lijden aan vaginisme kunnen problemen ervaren bij het inbrengen van tampons, het hebben van seks of zelfs tijdens gynaecologische onderzoeken. Andere symptomen kunnen zijn:

– Pijn bij penetratie
– Spierkrampen in de bekkenbodem
– Onvrijwillig aanspannen van de spieren rond de vaginawand
– Angst, frustratie en schroom

Diagnose van vaginisme

Vaginisme kan worden gediagnosticeerd door een gynaecoloog of seksuoloog. De arts kan een inwendig onderzoek doen en de spierspanning in de bekkenbodem beoordelen. Het kan nuttig zijn voor de arts om te weten of de fysieke of psychologische oorzaken van de aandoening.

Behandelingen voor vaginisme

De behandeling van vaginisme hangt af van de oorzaak van de aandoening. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

– Vaginale dilators
– Fysiotherapie
– Counseling of psychotherapie
– Hormoontherapie
– Medicatie

Vaginale dilators

Vaginale dilators zijn een niet-invasieve manier om de spieren in de bekkenbodem te ontspannen en pijnlijke penetratie te verminderen. Dit kunnen setjes zijn van verschillende maten die worden gebruikt om de spieren te ontspannen en het gewend raken aan penetratie te verhogen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan helpen om de spieren van de bekkenbodem te ontspannen en het comfort tijdens het vrijen te vergroten. De oefeningen richten zich op bewustzijn, ademhaling en ontspanning van de spieren in het gebied.

Counseling of psychotherapie

Counseling of psychotherapie kan nuttig zijn bij het aanpakken van de psychologische oorzaken van vaginisme. Dit kan het bespreken van problemen met angst, stress, trauma of negatieve overtuigingen bevatten.

Hormoontherapie

Hormoontherapie kan worden gebruikt bij vaginale atrofie, die kan leiden tot vaginale droogheid en ongemak tijdens seks.

Medicatie

Medicijnen zoals spierontspanners, antidepressiva en pijnstillers kunnen worden voorgeschreven om vaginisme te behandelen.

Hoe vaginisme te voorkomen

Het voorkomen van vaginisme begint met het begrijpen van mogelijke oorzaken en het aanpakken van psychologische problemen. Enkele aanvullende tips zijn:

– Voldoende tijd nemen voor het voorspel
– Veilige, gecontroleerde omgevingen creëren
– Communiceren met de partner over eventuele problemen of zorgen
– Oefenen met vaginale dilators of bekkenbodemoefeningen

Ondersteuning voor vaginisme

Er zijn verschillende organisaties die ondersteuning bieden aan vrouwen die lijden aan vaginisme. Hier zijn enkele voorbeelden:


International Society for the Study of Women’s Sexual Health (ISSWSH): Een internationale organisatie die zich richt op de bevordering van wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van kennis over vrouwelijke seksuele gezondheid.

Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): Een organisatie die huisartsen ondersteunt bij het stellen van de juiste diagnose en het behandelen van patiënten met vaginisme.

Nederlandse Vereniging voor Seksuologie (NVVS): Een organisatie die zich richt op het bevorderen van kennis van seksualiteit en seksuele gezondheid.

Conclusie

Vaginisme kan een ernstige aandoening zijn die de seksuele gezondheid van vrouwen kan beïnvloeden. Het is belangrijk om de oorzaken en symptomen te begrijpen en mogelijke behandelingen te overwegen, zoals vaginale dilators, fysiotherapie en counseling. Er zijn ook verschillende organisaties beschikbaar om ondersteuning te bieden en verdere kennis over vaginisme te verspreiden.

Veelgestelde vragen over vaginisme:

1. Is vaginisme te genezen?

Ja, vaginisme kan worden genezen met de juiste behandeling, zoals vaginale dilators, fysiotherapie en psychotherapie.

2. Kan vaginisme worden veroorzaakt door anticonceptiepillen?

Hoewel de anticonceptiepil niet rechtstreeks vaginisme veroorzaakt, kan het een daling van het oestrogeengehalte veroorzaken, wat kan leiden tot vaginale droogheid en pijn bij het vrijen.

3. Is vaginisme hetzelfde als vulvodynie?

Nee, vaginisme is het onvrijwillig aanspannen van de bekkenbodemspieren die pijn veroorzaken tijdens penetratie. Vulvodynie is pijn die kan worden gevoeld bij de ingang van de vagina en buiten de vulva.

4. Kan vaginisme vanzelf verdwijnen?

Hoewel het mogelijk is dat vaginisme vanzelf verdwijnt, kan het ook langdurig zijn en kunnen behandelingen nodig zijn om te genezen.

5. Hoe kan vaak vaginale droogheid worden vermeden?

Vaginale droogheid kan worden vermeden door regelmatig seksueel actief te zijn en een gezonde levensstijl te behouden. Het gebruik van glijmiddelen kan ook nuttig zijn bij vaginale droogheid.