Vernauwde voorhuid

Inhoudsopgave

Als je als man zijnde bemerkt dat je voorhuid moeilijk teruggaat over de eikel, dan is de kans groot dat je te maken hebt met een vernauwde voorhuid. Het komt vaak voor bij jonge jongens en tieners, maar kan ook later in het leven ontstaan. In dit artikel lees je alles over wat een vernauwde voorhuid is, welke oorzaken er zijn, en welke behandelingen beschikbaar zijn.

Anatomie van de voorhuid

De voorhuid, ook wel preputium genoemd, is een stuk huid dat de eikel van de penis bedekt als deze niet in erectie staat. Het is normaal dat de voorhuid strak om de eikel ligt, maar deze dient wel over de eikel te schuiven als de penis in erectie staat. Hierdoor ontstaat er een soort ‘zakje’ tussen de voorhuid en de eikel.

Wat is een vernauwde voorhuid?

Een vernauwde voorhuid, ook wel vernauwing van de voorhuid of phimosis genoemd, is wanneer de voorhuid niet (volledig) over de eikel heen geschoven kan worden. Hierdoor kan seksuele activiteit pijnlijk of zelfs onmogelijk zijn.

Oorzaken van een vernauwde voorhuid

Er zijn verschillende redenen waarom een vernauwde voorhuid kan ontstaan. De meest voorkomende oorzaken zijn:

Leeftijd

Jonge jongens en tieners hebben vaak een vernauwde voorhuid omdat de huid nog niet is uitgerekt en soepel genoeg is. Het kan vanzelf overgaan naarmate de puberteit vordert.

Te strakke voorhuid

Bij sommige mannen is de voorhuid simpelweg te strak en kan deze niet ver genoeg naar achteren worden getrokken.

Littekenweefsel

Als er littekenweefsel op de voorhuid zit, bijvoorbeeld vanwege een eerdere infectie of operatie aan de penis, dan kan deze vernauwd raken.

Ontsteking

Een ontsteking van de voorhuid, ook wel balanitis genoemd, kan leiden tot een vernauwde voorhuid.

Behandeling van een vernauwde voorhuid

Een vernauwde voorhuid kan behandeld worden op verschillende manieren:

Zelf-stretching

Als de voorhuid niet te strak is, kan deze soms uitgerekt worden door middel van ‘zelf-stretching’ oefeningen. Hierbij wordt de voorhuid dagelijks een aantal keer teruggeschoven naar achteren.

Medicijnen

In sommige gevallen kan een medicijn voorgeschreven worden om zwelling en ontsteking te verminderen.

Smetplekken verzorgen

Bij een infectie van de voorhuid, is het belangrijk om de smetplekken te verzorgen en de penis goed schoon te houden. Dit kan vaak leiden tot verbetering van de situatie.

Operatie

Als andere behandelingen niet werken, kan er een operatie voorgesteld worden. Hierbij wordt de vernauwde voorhuid verwijderd.

Conclusie

Een vernauwde voorhuid is een veelvoorkomend probleem bij mannen en kan verschillende oorzaken hebben. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de situatie te verbeteren. Het is belangrijk om de penis goed schoon te houden en snel hulp te zoeken bij eventuele problemen.

FAQ

1. Hoe weet ik of ik een vernauwde voorhuid heb?

Een vernauwde voorhuid kan gevoeligheid of pijn veroorzaken tijdens seksuele activiteit, of de voorhuid kan niet volledig over de eikel worden geschoven. Als je twijfelt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

2. Is het erg als ik een vernauwde voorhuid heb?

Een vernauwde voorhuid kan leiden tot pijn of ongemak tijdens seksuele activiteit en infecties, dus het is belangrijk om het te laten behandelen.

3. Kan een vernauwde voorhuid vanzelf overgaan?

Bij jonge jongens en tieners kan de vernauwde voorhuid vanzelf overgaan naarmate de puberteit vordert.

4. Hoe kan ik de voorhuid zelf stretchen?

Het is belangrijk om dit alleen te doen als de huisarts dit heeft aanbevolen. Instructies worden gegeven door de dokter.

5. Is een operatie om de vernauwde voorhuid te verwijderen pijnlijk?

In het algemeen kan de operatie worden uitgevoerd onder lokale verdoving en zijn patiënten in staat om dezelfde dag nog naar huis te gaan. Pijn kan verlicht worden met pijnstillers.