Vulva aandoeningen

Inhoudsopgave

Als vrouw zijnde is het normaal dat er soms problemen voordoen bij de vulva. Er zijn verschillende vulva aandoeningen die zich kunnen voordoen. Dit kan variëren van kleine huidirritaties tot ernstige infecties. In dit artikel behandelen we de meest voorkomende vulva aandoeningen, de oorzaken en behandelingen.

Inleiding

De vulva is het uitwendige deel van de vrouwelijke geslachtsorganen. De vulva bestaat uit schaamlippen, clitoris, vagina opening en perineum. Vulva aandoeningen kunnen onevenwichtigheden en ongemak veroorzaken.

Symptomen

Veel aandoeningen die de vulva treffen, tonen dezelfde symptomen. Dit omvat:

– Jeuk
– Brandend gevoel
– Droogheid
– Pijn en ongemak
– Roodheid en zwelling
– Witte afscheiding
– Littekens
– Blaren

Als je last hebt van deze symptomen is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit om de oorzaak van de symptomen te achterhalen.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken van vulva aandoeningen, waaronder:

Infecties

Infecties zijn de meest voorkomende oorzaak van vulva aandoeningen. Dit kunnen zowel bacteriële als virale infecties zijn. Een van de meest voorkomende infecties is een schimmelinfectie. Andere infecties omvatten chlamydia, gonorroe en trichomoniasis.

Allergieën

Veel vrouwen krijgen last van vulva allergieën, waaronder allergieën voor zeep, douchegel, parfums, wasmiddel en kleding. Het is belangrijk om te achterhalen waar je allergisch voor bent en dit te vermijden.

Hormonen

Hormonale veranderingen kunnen ook bijdragen aan vulva aandoeningen, zoals de menopauze. Dit kan leiden tot droogheid en irritatie.

Andere oorzaken

Andere oorzaken van vulva aandoeningen kunnen omvatten: huidaandoeningen zoals psoriasis en lichen sclerosus, kanker, genitale wratten en weefselbeschadiging.

Behandelingen

De behandeling van vulva aandoeningen is afhankelijk van de oorzaak en ernst van de aandoening. Mogelijke behandelingen omvatten:

Medicijnen

Als de oorzaak van de aandoening een infectie is, kunnen medicijnen worden voorgeschreven om de infectie te behandelen. Dit kan antibiotica, antischimmelmedicatie of antivirale medicatie zijn.

Hormoontherapie

Als hormonale veranderingen de oorzaak zijn van de vulva aandoening, kan hormoontherapie worden voorgeschreven.

Chirurgie

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om het probleem te verhelpen.

Symptoombehandeling

Als er geen behandelbare oorzaak is, kunnen symptomen worden behandeld om de irritatie en het ongemak te verlichten. Dit kan omvatten: topische crèmes, kalmerende middelen en veranderingen in de persoonlijke hygiëne.

Hoe kun je vulva aandoeningen voorkomen?

Er zijn verschillende manieren om vulva aandoeningen te voorkomen. Enkele preventieve maatregelen zijn:

– Vermijden van nauwsluitende synthetische kleding.
– Vermijden van geparfumeerde producten in de intieme zone.
– Vermijden van ruw papier bij toiletbezoek.
– Vermijden van het scheren van de vagina.
– Het dragen van katoenen ondergoed met een ademend kruis.

Conclusie

Er zijn verschillende vulva aandoeningen die zich kunnen voordoen. Het is belangrijk om de symptomen tijdig te herkennen en een arts te raadplegen voor de juiste behandeling. Door preventieve maatregelen te nemen zoals het dragen van ademend katoenen ondergoed en het vermijden van huidirriterende stoffen kun je vulva aandoeningen voorkomen.

Veelgestelde vragen

Wat is een schimmelinfectie?

Een schimmelinfectie is een veel voorkomende oorzaak van vulva aandoeningen. Het treedt op wanneer er te veel van de Candida-schimmel groeit in de vagina.

Kan ik een vulva allergie krijgen van zeep?

Ja, het is mogelijk om een vulva allergie te krijgen van zeep. Het is belangrijk om zeep te gebruiken die is ontworpen voor de intieme zone en geen parfum bevat.

Hoe kan ik genitale wratten voorkomen?

Genitale wratten worden veroorzaakt door het HPV-virus. De beste manier om genitale wratten te voorkomen is om veilige seks te hebben en regelmatig te worden getest op SOA’s.

Kan ik vulva aandoeningen krijgen door het scheren van de vagina?

Ja, het scheren van de vagina kan vulva aandoeningen veroorzaken, zoals ingegroeide haren en irritatie. Het wordt aanbevolen om niet te scheren, of om alleen te trimmen, om deze problemen te voorkomen.

Hoe kan lichen sclerosus worden behandeld?

Lichen sclerosus kan worden behandeld met lokale corticosteroïd crèmes. Het is belangrijk om regelmatig controle te krijgen van een dermatoloog om de aandoening te controleren.