kinderen slapenSlapen is belangrijk voor iedereen. En zeker voor onze kinderen. Slapen zorgt in de letterlijke zin voor een gezond begin. Probeer dat maar eens aan je dochter van drie uit te leggen die onder geen beding naar bed wil. Waarom protesteren kinderen wanneer ze naar bed moeten, en wat kan je eraan doen?

In bepaalde literatuur wordt geopperd dat ouders van nu verschrikkelijk toegeeflijk zijn. Op het gebied van eten, spelen, TV kijken.. een natuurlijk gevolg is dat kinderen gaan protesteren wanneer deze toegeeflijkheid ineens verdwijnt. Hoewel hier een kern van waarheid in zal zitten vertelt dit niet het hele verhaal.

Niet-westerse culturen

Het protesteren om naar bed te gaan is een fenomeen wat enkel voorkomt in de westelijke cultuur. In andere culturen slapen kinderen vrijwel altijd in hetzelfde bed of in dezelfde ruimte als de ouders of oudere broertjes of zusjes.

Het protest om naar bed te gaan hoeft dus niet perse tegen het slapen te zijn, maar kan dus een protest zijn om ’s nachts alleen in het donker te zijn. Waarom denk je dat zoveel kinderen een nachtlampje op hun kamer willen? Wanneer ouders uit niet-westerse culturen horen dat kinderen in westerse culturen alleen in een kamer worden gelegd, zonder zelfs een oudere broer of zus, dan reageren ze vaak geschokt. ‘Hoe kan je een kind dat nou aandoen!?’. De culturen die het meest geschokt zijn? Stammen die nog leven als jager-verzamelaars. Zij weten immers heel goed wat er zich in het donker bevindt.

Tot 10.000 jaar geleden leefden we allemaal nog als jager-verzamelaars. Kan het zijn dat het bedtijd protest stamt uit bepaalde oergevoelens die kinderen hebben jegens het donker? De monsters onder het bed en in de kast waren destijds ├ęcht. Een constante dreiging van buitenaf die enkel buiten de deur werd gehouden door een hut gemaakt van gras. Echte veiligheid werd gewaarborgd door de nabijheid van een volwassene.

Wat te doen?

We kunnen natuurlijk het protest van onze kinderen blijven aanvechten. Op de lange termijn zal het bedprotest verdwijnen. Echter, dat kost een enorme hoeveelheid energie. Probeer eens een aantal van de volgende oplossingen:

  • Laten slapen op dezelfde kamer
    Het laten slapen van kinderen op dezelfde kamer als de ouders is niet altijd even wenselijk, maar kan een (tijdelijke) oplossing bieden. Eventueel kan een broertje of zusje hetzelfde effect bereiken.
  • Inslapen in ouderlijk bed
    Eventueel laten inslapen in het bed van de ouders en wanneer het kind slaapt verhuizen naar het eigen bed is een optie als de slaapkamer en woonkamer op dezelfde woonlaag zijn.
  • Verzekering geven
    Wat ook goed werkt is een duidelijke verzekering geven: “Mama en papa zijn beneden, je kan altijd roepen”.

Heb jij nog tips met betrekking tot het naar bed brengen van kinderen? Laat het weten in de reacties!