Waterpokken

Inhoudsopgave

waterpokkenWaterpokken, wie heeft ze vroeger niet gehad? Deze zeer besmettelijke infectieziekte is één van de bekendste kinderziektes en wordt veroorzaakt door hetzelfde virus dat gordelroos veroorzaakt.

Wat zijn waterpokken?


Waterpokken zijn kleine met vocht gevulde blaasjes die veroorzaakt worden door het varicella zostervirus. Waterpokken vormen zich over het hele lichaam en zijn zelfs terug te vinden in de mond. Het aantal waterpokken varieert van enkele tientallen tot honderden.

Zijn waterpokken besmettelijk?

Waterpokken zijn erg besmettelijk en worden vaak van kind op kind overgegeven door hoesten of lichamelijk contact. Het varicella zostervirus gedijt uitermate goed in het gematigde Nederlandse klimaat. 95% van alle kinderen krijgt daarom ook waterpokken vóór het twaalfde levensjaar. Zuidelijker gelegen landen krijgen minder vaak te maken met waterpokken; zo’n 50% van alle kinderen op het zuidelijk halfrond krijgen waterpokken.

Hoe lang duren waterpokken?

Na een besmetting kan het 13 tot 18 dagen duren voordat de eerste symptomen de kop op steken. Soms is de incubatietijd van waterpokken enkele dagen langer of korter. Voordat de waterpokken daadwerkelijk zichtbaar zijn treedt er eerst koorts op, vaak in combinatie met een verkoudheid. De koorts en verkoudheid kunnen enkele dagen aanhouden voordat er rode vlekken zichtbaar worden. Deze rode vlekken gaan vervolgens over in kleine met vocht gevulde blaasjes; de waterpokken. Gemiddeld genomen duurt het tussen de 7 en 10 dagen voordat deze infectieziekte helemaal weg is.

Wat te doen bij waterpokken

Er is een vaccinatie beschikbaar voor waterpokken. Deze wordt alleen verstrekt aan risicogroepen. Waterpokken gaan gelukkig vanzelf weer over! Het vervelende met waterpokken is dat deze jeuken. Krabben is echter uit den boze omdat dit littekenweefsel kan veroorzaken. De jeuk kan men verlichten door gebruik te maken van antihistamine. Na een dag of 4-5 drogen de blaasjes in waardoor de jeuk afneemt. Het is aan te raden nagels van kinderen kort te knippen zodat ze zo min mogelijk schade aan de huid doen wanneer ze toch besluiten te krabben.

Waarom jeuken waterpokken?

De blaasjes die we waterpokken noemen bevatten bepaalde stoffen die zenuwen activeren die jeuk registreren. Dezelfde zenuwen worden geactiveerd door bijvoorbeeld een muggenbult. Je hersenen krijgen de boodschap: “Hey, er zit iets op je huid!”, wat ervoor zorgt dat je gaat krabben. Ongelooflijk lastig om te negeren, zeker voor kinderen!

Waterpokken bij baby’s

Waterpokken kúnnen voorkomen bij baby’s, maar de kans hierop is relatief klein. Baby’s komen immers met veel minder mensen in aanraking waardoor de kans op besmetting klein is. Wanneer baby’s wel waterpokken krijgen, dan is dit vaak een veel mildere vorm omdat de baby in kwestie een stukje immuniteit heeft meegekregen van de moeder. De symptomen van waterpokken bij baby’s zijn als volgt:

  • Koorts, of een verhoging van temperatuur (tussen de 38.3 en 38.9 graden)
  • Slechte voeding
  • Hoesten
  • Vermoeid
  • Meer slapen dan gebruikelijk

Zelfs wanneer de symptomen mild zijn is het aan te raden langs de huisarts te gaan voor meer informatie.

Waterpokken bij volwassenen

Ondanks dat het grootste deel van de kinderen waterpokken krijgt, zijn er mensen die weten te ontsnappen aan deze infectieziekte. Dat betekent dat er geen immuniteit is, en de kans bestaat dat je de ziekte krijgt als volwassene. De symptomen voor waterpokken bij volwassenen zijn nagenoeg hetzelfde als bij kinderen:

  • Koorts
  • Rode vlekken die overgaan in blaasjes
  • Weinig eetlust
  • Pijnlijke spieren
  • Hoofdpijn

Wanneer je als volwassene geen waterpokken hebt gehad maar veel met kinderen werkt, dan val je in de risicogroep. Het kan verstandig zijn een waterpokken vaccinatie aan te vragen bij de GGD.

Gordelroos & waterpokken

Genezen van waterpokken betekent niet dat het varicella zostervirus verdwijnt uit het lichaam. Het virus trekt zich terug in de zenuwcellen van het ruggenmerg waar het wacht op een nieuwe kans. Bij een lagere weerstand kan het virus tot uiting komen als gordelroos. Zo’n 20% van de bevolking krijgt te maken met gordelroos.