Wortelkanaalontsteking

Inhoudsopgave

Als je last hebt van een kiespijn die niet weggaat, kan het zijn dat je een wortelkanaalontsteking hebt. Deze ontsteking gaat niet vanzelf over en kan leiden tot ernstige complicaties als deze niet tijdig wordt behandeld. In dit artikel gaan we dieper in op alle aspecten van wortelkanaalontsteking, van de oorzaken tot de behandeling.

Wat is een wortelkanaalontsteking?

Een wortelkanaalontsteking is een infectie die optreedt in het binnenste van een tand, waar de zenuwen, bloedvaten en weefsels zich bevinden. Het kan optreden door diepe gaatjes, tandbederf of een beschadiging zoals een barst in de tand.

Welke symptomen treden op bij een wortelkanaalontsteking?

Een tand met een wortelkanaalontsteking kan pijn doen, vooral bij het eten of drinken van warm of koud voedsel en dranken. Ook kan er gevoeligheid optreden bij het aanraken van de tand, of er kan een zwelling ontstaan in het gebied rondom de tand.

Wat zijn de oorzaken van een wortelkanaalontsteking?

Een diep gaatje, tandbederf of een barst in de tand kunnen leiden tot een wortelkanaalontsteking. Ook kan een tand of kies die vaak wordt gevuld of behandeld met een kroon of brug uiteindelijk leiden tot een ontsteking.

Hoe wordt een wortelkanaalontsteking gediagnosticeerd?

Een wortelkanaalontsteking kan worden vastgesteld door middel van een röntgenfoto en een tandheelkundig onderzoek. De tandarts zal de ontstoken tand onderzoeken en bepalen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is een tandheelkundige behandeling waarbij de tandarts de ontstoken zenuwen en weefsels in de ontstoken tand verwijdert. Nadat het uithollen van de tand is voltooid, wordt de tand gevuld en bedekt met een kroon of brug.

Hoe lang duurt een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling kan één tot twee uur duren en soms kan het meer dan één afspraak vereisen om de behandeling af te ronden.

Is een wortelkanaalbehandeling pijnlijk?

Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving, waardoor de pijn minimaal is. Sommige patiënten kunnen na de behandeling wat gevoeligheid of pijn ervaren, maar dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.

Wat gebeurt er als een wortelkanaalbehandeling niet wordt uitgevoerd?

Als een wortelkanaalbehandeling niet wordt uitgevoerd, kan de ontsteking zich verspreiden naar aangrenzende tanden, resulterend in verdere infecties en ontstekingen. In extreme gevallen kan dit zelfs leiden tot abcessen of tandverlies.

Hoe kan een wortelkanaalontsteking worden voorkomen?

Een goede mondhygiëne, regelmatige tandheelkundige controles en het voorkomen van tandletsel kunnen helpen een wortelkanaalontsteking te voorkomen.

Conclusie

Als je last hebt van een kiespijn die niet weggaat, kan het zijn dat je een wortelkanaalontsteking hebt. Het is belangrijk om deze ontsteking te behandelen voordat deze leidt tot verdere complicaties. Een wortelkanaalbehandeling is een effectieve tandheelkundige behandeling om de infectie te verwijderen en de gezondheid van de tand te herstellen.

5 veelgestelde vragen over wortelkanaalontsteking

1. Hoe lang duurt het om te herstellen van een wortelkanaalbehandeling?
2. Hoeveel kost een wortelkanaalbehandeling?
3. Is een wortelkanaalbehandeling veilig?
4. Kan een wortelkanaalbehandeling opnieuw een ontsteking veroorzaken?
5. Is het mogelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan zonder verdoving?