Xanthelasma

Inhoudsopgave

Heb je ooit kleine, gele plekken rond je ogen gezien? Dit kunnen xanthelasma’s zijn. Xanthelasma is een dermatologische aandoening die geen pijn veroorzaakt, maar wel ongemakkelijk kan zijn vanwege de zichtbaarheid. In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van xanthelasma.

Wat is xanthelasma?

Xanthelasma is een huidaandoening waarbij vetophopingen zich ophopen in de huid rondom de ogen. Deze vetophopingen zijn vaak geel van kleur en kunnen de vorm hebben van platte of verhoogde bultjes. Dit kan aan één of beide kanten van het gezicht voorkomen.

Oorzaken van xanthelasma

De exacte oorzaak van xanthelasma is nog niet geheel bekend, maar wetenschappers denken dat cholesterol de belangrijkste factor is. Hyperlipidemie, het hebben van hoge niveaus van cholesterol of triglyceriden, kan leiden tot xanthelasma.

Symptomen van xanthelasma

Het belangrijkste symptoom van xanthelasma zijn gele bultjes onder of rondom de ogen. Deze bultjes zijn vaak niet pijnlijk of jeukend, maar kunnen wel ongemakkelijk zijn. Daarnaast kan het zijn dat de plekken wat dikker zijn en een lichte verhevenheid hebben.

Diagnose van xanthelasma

Xanthelasma kan gemakkelijk door een dermatoloog worden gediagnosticeerd door simpelweg naar de plekken rondom de ogen te kijken. Meestal is verdere testen, zoals bloedonderzoek, niet nodig.

Behandeling van xanthelasma

Er zijn verschillende behandelmethoden voor xanthelasma. De meestvoorkomende zijn die chirurgisch van aard zijn, hoewel er ook medicinale behandelingen zijn, waaronder lotion en make-up.

Chirurgische behandelingen

De meest voorkomende behandeling voor xanthelasma is door middel van een zogenaamde “excisie”. Dit is een chirurgische ingreep waarbij de xanthelasma wordt weggesneden. Na genezing is er vaak sprake van littekens.

Een andere veelgebruikte behandeling is laserchirurgie. Dit is echter minder effectief dan de excisiebehandeling, omdat de xanthelasma na verloop van tijd weer terug kan komen.

Medicinale behandelingen

Daarnaast zijn er ook medicinale behandelingen beschikbaar, hoewel hier geen garantie op een permanente oplossing kan worden gegeven. Vaak gaan deze medicijnen de ophoping van cholesterol tegen.

Zalf of make-up

Een andere, niet-chirurgische manier om xanthelasma te behandelen is door speciale make-up te gebruiken om de plekken te camoufleren. Er is ook speciale zalf beschikbaar die de symptomen kan verminderen.

Preventie van xanthelasma

Het is niet mogelijk om volledig te voorkomen dat iemand xanthelasma ontwikkelt. Wel is het belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden om het cholesterolniveau op peil te houden en zo de kans op ontwikkeling van xanthelasma te verkleinen.

Behandeling van xanthelasma bij kinderen

Hoewel het zeldzaam is voor kinderen om xanthelasma te ontwikkelen, zijn er weinig studies bekend over de behandeling van xanthelasma bij kinderen. Meestal is de enige optie chirurgisch ingrijpen.

Complicaties van Xanthelasma

Het grootste risico dat gepaard gaat met xanthelasma is het hebben van hoge cholesterolniveaus. Dit kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes en andere aandoeningen.

Veelgestelde vragen over xanthelasma

1. Wat is de oorzaak van xanthelasma?

De oorzaak van xanthelasma is grotendeels onbekend, maar het wordt vaak geassocieerd met hoge cholesterolniveaus.

2. Kunnen xanthelasma’s vanzelf verdwijnen?

Xanthelasma’s hebben de neiging om op zichzelf niet te verdwijnen en vereisen vaak een medische behandeling om volledig te verwijderen.

3. Is xanthelasma besmettelijk?

Nee, xanthelasma is geen besmettelijke aandoening.

4. Is er een manier om de terugkeer van xanthelasma te voorkomen?

Er is geen definitieve manier om te voorkomen dat xanthelasma terugkomt, maar het aanhouden van een gezonde levensstijl kan helpen om de kans op terugkeer te verminderen.

5. Kan xanthelasma in andere delen van het lichaam voorkomen?

Xanthelasma kan zich voordoen rond de ogen, maar het kan ook in andere delen van het lichaam voorkomen.

Conclusie

Xanthelasma is een relatief onschadelijke huidaandoening die veroorzaakt wordt door een ophoping van cholesterol onder de huid rondom de ogen. Hoewel er geen definitieve oplossing is, zijn er verschillende chirurgische en medicinale behandelingen die kunnen helpen bij de behandeling van xanthelasma. Een gezonde levensstijl kan de ontwikkeling van deze aandoening helpen voorkomen. Raadpleeg altijd een arts voordat u zelfmedicatie gaat toepassen.