Ziekenhuisdieet: 5 kilo afvallen in 1 week

ziekenhuisdieetWaar het ziekenhuisdieet vandaan komt is een raadsel. De naam (en een snelle zoektocht op het wereldwijde web) doet suggereren dat de oorsprong ligt bij een Deens ziekenhuis en dat het ook bekend staat als het Kopenhagendieet, maar zodra je iets verder leest dan de hoofdkoppen lijkt het allemaal nog onduidelijker te worden. Maar goed, het dieet is er en het is zeer populair. Waarom? Omdat het beweert dat je tot wel vijf kilo in één week kunt afvallen. En dat is ook zo. Het is een crashdieet waarbij je nagenoeg niets mag eten en als je bijna niets eet, dan val je af. Maar wat is het ziekenhuisdieet nu precies en wat kun je er mee?

Wat is het ziekenhuisdieet?

Er zijn verschillende versies te vinden. De één gaat uit van een vijfdaagse crash en bij een andere versie wordt uitgegaan van een 13-daags dieet. Er zullen ongetwijfeld ook schema’s te vinden zijn die meer of minder dagen aanhouden, maar waar ze in overeenkomen is dat het aantal calorieën dat ongeveer per dag naar binnen komt, ver beneden de minimale dagelijkse behoefte ligt. Bij het “originele” Royal Danish Hospital Diet (Kopenhagendieet) ligt het maximum aantal kcal per dag op 600. Bij het vijfdaagse ziekenhuisdieet zoals je deze op veel sites tegenkomt, begint de week met iets meer dan 1000 kcal en eindigt de week met iets meer dan 500 kcal per dag.

Het voedingsschema van het ziekenhuisdieet:

Water, mineraalwater en koffie/thee zonder suiker mag onbeperkt worden gedronken met een minimum van twee liter vocht per dag.

Ma (1181 kcal)
ontbijt – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 beschuit, koffie of thee zonder suiker/melk (105 kcal)
lunch – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 ei, 2 bekers volle yoghurt, 2 beschuiten (499 kcal)
diner – 2 tomaten, 2 eieren, 1 beker yoghurt, 2 geroosterde boterhammen, 1/2 krop sla (577 kcal)

Di (1050 kcal)
ontbijt – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 beschuit, koffie of thee zonder suiker/melk (105 kcal)
lunch – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 ei, 2 bekers volle yoghurt, 2 beschuiten (499 kcal)
diner – 1 sinaasappel, 1 tomaat, 1 beker yoghurt, 1 geroosterde boterham, 1 x rundertartaar (446 kcal)

Wo (997 kcal)
ontbijt – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 beschuit, koffie of thee zonder suiker/melk (105 kcal)
lunch – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 ei, 2 bekers yoghurt, 2 beschuiten (499 kcal)
diner – 1 sinaasappel, 125 gram biefstuk, 1 beker yoghurt, 1 beschuit (393 kcal)

Do (719 kcal)
ontbijt – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 beschuit, koffie of thee zonder suiker/melk (105 kcal)
lunch – 125 gram kwark, 1 tomaat, 1 augurk, 1 geroosterde boterham (292 kcal)
diner – 1 appel, 2 tomaten, 1 rundertartaar, 1 geroosterde boterham (322 kcal)

Vr (506 kcal)
ontbijt – 1 sinaasappel/grapefruit, 1 beschuit, koffie of thee zonder suiker/melk (105 kcal)
lunch – 200 gram gekookte vis, 1 tomaat, 1 geroosterde boterham (283 kcal)
diner – 1 ei, 1 tomaat, 1/2 krop sla (118 kcal)

Verder wordt aangeraden om één dag per week als ontbijt: water met een citroen te drinken, als lunch: één appel en één geroosterde boterham en als diner: een halve krop sla, één ei en één tomaat te nemen (in totaal 353 kcal). Dit zorgt er dan voor dat er geen jojo effect optreedt en je min of meer op gewicht blijft.

Wat kun je met het ziekenhuisdieet?

Het ziekenhuisdieet is best heftig en een ware aanslag op je lichaam. Wij raden het ziekenhuisdieet dan ook af en vinden het keto dieet een beter en gezonder alternatief. Als je weet dat gezonde volwassenen gemiddeld tussen de 2500 en 2000 kcal aan energie nodig hebben om goed te kunnen functioneren, dan hoef je geen genie te zijn om te bedenken dat het nooit gezond kan zijn om met minder dan 1000 kcal de dag door te komen. Tenzij dit vanuit een medisch standpunt noodzakelijk is, maar dan sta je ook onder medische controle zodat er eventueel kan worden ingegrepen. Je moet je beseffen dat het ziekenhuisdieet geen levensstijl of wondermiddel is. Het is te vergelijken met een korte periode van vasten, je lichaam ontgiften/detoxen. Iets wat je niet te vaak en zeker niet te lang moet doen. Het is dan ook maar een vijf dagen dieet. Je kunt het gebruiken als startpunt van een nieuwe levensstijl waarbij je een ander voedingspatroon gaat volgen. Bij voorkeur een leven met gezonde voeding en voldoende beweging, want dat is het enige “dieet” dat wel werkt. Lees meer over gezond afvallen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>