Ziekte van hirschsprung

Inhoudsopgave

De Ziekte van Hirschsprung is een zeldzame, aangeboren ziekte waarbij de zenuwcellen in een deel van de dikke darm ontbreken. Hierdoor kan de dikke darm niet goed samentrekken en ontstaat er obstipatie. De ziekte komt bij ongeveer 1 op de 5.000-10.000 pasgeborenen voor en komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes.

Oorzaken

De exacte oorzaak van de Ziekte van Hirschsprung is nog niet bekend. Er wordt gedacht dat het te maken heeft met een verstoring van de ontwikkeling van de zenuwcellen in de darmen tijdens de zwangerschap. Erfelijkheid lijkt ook een rol te spelen, aangezien de ziekte vaker voorkomt bij kinderen van ouders die zelf de ziekte hebben.

Symptomen

Bij pasgeborenen met de Ziekte van Hirschsprung valt het vaak op dat zij geen of weinig ontlasting hebben. Ook kan er sprake zijn van braken en een opgezwollen buikje. Naarmate het kindje ouder wordt, ontstaat er vaak verstopping en wordt de ontlasting hard en droog. Andere symptomen zijn buikpijn, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Complicaties

Als de Ziekte van Hirschsprung niet op tijd wordt behandeld, kan dit leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals een darmperforatie of een infectie van de buikholte. Ook kunnen er vernauwingen of verwijdingen in de darm ontstaan.

Diagnose

De diagnose van de Ziekte van Hirschsprung wordt gesteld door middel van een rectaal onderzoek en een biopsie van de darm. Hierbij wordt een klein stukje weefsel uit de darmwand genomen om te onderzoeken op de aanwezigheid van zenuwcellen.

Behandeling

De behandeling van de Ziekte van Hirschsprung bestaat uit een operatie waarbij het deel van de darm waar de zenuwcellen ontbreken, wordt verwijderd. Na de operatie kan het zijn dat het kindje nog enige tijd last heeft van verstopping en dunne ontlasting. Vaak is een dieetadvies nodig om de ontlasting soepeler te maken.

Levensverwachting

Met de juiste behandeling is de levensverwachting van kinderen met de Ziekte van Hirschsprung goed. Het is wel belangrijk dat er regelmatig controle plaatsvindt om eventuele complicaties tijdig te kunnen behandelen.

Tips bij het omgaan met de Ziekte van Hirschsprung

– Ken de symptomen van de Ziekte van Hirschsprung en neem contact op met de huisarts als je vermoedt dat er iets aan de hand is.
– Zorg voor een goede darmhygiëne door regelmatig te laxeren en gebruik te maken van darmspoelingen als dat nodig is.
– Pas de voeding aan om de ontlasting soepeler te maken en stimuleer lichaamsbeweging om de darmen te helpen bij het samentrekken.

Veelgestelde vragen

1. Is de Ziekte van Hirschsprung erfelijk?

Ja, de Ziekte van Hirschsprung kan erfelijk zijn. Als een van de ouders de ziekte heeft, is de kans groter dat het kindje ook de ziekte heeft.

2. Is de Ziekte van Hirschsprung te genezen?

Ja, de Ziekte van Hirschsprung kan worden behandeld met een operatie waarbij het deel van de darm waar de zenuwcellen ontbreken, wordt verwijderd.

3. Hoe snel moet de Ziekte van Hirschsprung worden behandeld?

Het is belangrijk dat de Ziekte van Hirschsprung zo snel mogelijk wordt behandeld om complicaties te voorkomen. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

4. Kan de Ziekte van Hirschsprung terugkeren na de operatie?

Nee, na de operatie waarbij het deel van de darm waar de zenuwcellen ontbreken, is verwijderd, is de Ziekte van Hirschsprung genezen.

5. Wordt de operatie voor de Ziekte van Hirschsprung vergoed door de zorgverzekering?

Ja, de operatie voor de Ziekte van Hirschsprung wordt vergoed door de zorgverzekering.