Ziekte van kawasaki

Inhoudsopgave

Als ouder is het hartverscheurend om onze kinderen ziek te zien, vooral als de diagnose onbekend is en we niet weten hoe we hen kunnen helpen. De ziekte van Kawasaki is een zeldzame ziekte die kinderen onder de 5 jaar treft en van invloed is op de bloedvaten. Hieronder lees je alles over wat het is, wat de symptomen zijn en hoe het kan worden behandeld.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van de ziekte van Kawasaki is eerder onbekend, het is niet duidelijk wat precies de oorzaak is en het is eveneens niet erfelijk. Het lijkt erop dat het immuunsysteem van het kind te sterk reageert op een infectie of virus.

Wat zijn de symptomen?

De belangrijkste symptomen van de ziekte van Kawasaki zijn onder meer hoge koorts die langer dan 5 dagen aanhoudt en geen verbetering vertoont met koortswerende middelen. Andere symptomen zijn onder meer roodheid in de ogen, aardbeientong, huiduitslag en gezwollen handen en voeten.

Aardbeientong

Een opvallend symptoom bij de ziekte van Kawasaki is aardbeientong, een aandoening die de tong bedekt met kleine, hobbelige, felrode stippen. Het lijkt op een aardbei, vandaar de naam.

Huiduitslag

Huiduitslag komt ook vaak voor bij de ziekte van Kawasaki. Het uiterlijk varieert van platte rode vlekken tot kleine, verhoogde knobbeltjes.

Hoe wordt het gediagnosticeerd?

Hoewel de diagnose van de ziekte van Kawasaki vaak lastig is en meestal op basis van de symptomen zal worden gemaakt, kunnen artsen een aantal testen doen om uit te sluiten of te bevestigen dat het om de ziekte van Kawasaki gaat. Dit omvat bloedonderzoeken, echocardiogrammen en andere tests.

Hoe wordt het behandeld?

Behandeling van de ziekte van Kawasaki bestaat voornamelijk uit het verminderen van koorts en het verminderen van ontstekingen die de bloedvaten aantasten. Intraveneuze immunoglobuline wordt vaak gebruikt, evenals aspirine en andere medicijnen om de symptomen te behandelen.

Wat zijn de langetermijneffecten?

Langetermijneffecten van Kawasaki kunnen variëren van mild tot ernstig. Voor sommige kinderen kan de hartaandoening een risico vormen op latere problemen en kan deze verdere monitoring vereisen.

Hartritmestoornissen

Hartritmestoornissen, zoals problemen met de elektrische activiteit of de hartslag, zijn een reflexeffect van de ziekte op het lichaam. Veel patiënten hebben een ontsteking van de hartspieren, maar gelukkig zal het hart in de meeste gevallen uiteindelijk herstellen.

Aneurysma van de kransslagader

In zeldzame gevallen kan de ziekte van Kawasaki leiden tot een vernauwing of zwelling van de kransslagader, wat kan leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval.

Hoe kunnen we het voorkomen?

Er zijn geen bekende manieren om de ziekte van Kawasaki te voorkomen, maar we kunnen het risico op complicaties verminderen door snel medische hulp te zoeken bij het detecteren van symptomen.

Wat is de prognose?

Kinderen die er op tijd bij zijn en behandeld worden, zullen in de meeste gevallen volledig herstellen. Voor sommige kinderen kan er een risico op latere problemen zijn, afhankelijk van de ernst van de ziekte.

Wat zijn enkele aanbevolen strategieën voor dagelijks leven?

Het stimuleren van rust en het nemen van voldoende tijd om te herstellen is een belangrijke strategie. Er wordt aangeraden dat kinderen voldoende slaap krijgen, veel vocht binnenkrijgen en lichaamsbeweging verminderen tot na volledig herstel.

Hoe kan Kawasaki het dagelijkse leven van een kind beïnvloeden?

De ziekte van Kawasaki kan een impact hebben op het dagelijkse leven van een kind. Kinderen kunnen zich moe of humeurig voelen, en het kan enige tijd duren voordat ze herstellen tot ze weer terugkeren naar hun dagelijkse routines.

Wat te doen als je kind de ziekte heeft van Kawasaki?

Als je denkt dat je kind de ziekte van Kawasaki heeft, ga dan onmiddellijk naar een arts. Door op tijd medische hulp te zoeken, kan erger worden voorkomen.

Is Kawasaki besmettelijk?

Nee, Kawasaki is niet besmettelijk en kan niet worden overgedragen van persoon tot persoon.

Zijn kinderen met Kawasaki vatbaar voor andere aandoeningen?

Ja, kinderen met Kawasaki zijn mogelijk vatbaar voor andere aandoeningen. Daarom is het belangrijk om regelmatig met de huisarts te overleggen en screeningstests te ondergaan om een ​​adequate monitoring en follow-up veilig te stellen.

Kan Kawasaki terugkeren?

Hoewel Kawasaki in de meeste gevallen volledig wordt behandeld, kan het in sommige gevallen terugkeren.

Kan Kawasaki gevolgen hebben voor zwangerschap?

Er is geen verband tussen Kawasaki en zwangerschap.

Komen volwassenen vaak voor met Kawasaki?

Nee, Kawasaki is zeer zeldzaam bij volwassenen en komt voornamelijk bij kinderen onder de 5 jaar voor.

In conclusie, als je de ziekte van Kawasaki bij je kind vermoedt, is het van cruciaal belang om snel professionele medische hulp te zoeken. Het is misschien schrikken en eng, maar onthoud dat de meeste kinderen volledig herstellen en het leiden van een normaal leven. Zorg voor voldoende routinecontroles.