Ziekte van osgood schlatter

Inhoudsopgave

De ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening die voorkomt bij opgroeiende kinderen en adolescenten. Het is een aandoening die zich manifesteert als kniepijn, inflammatoire veranderingen op het aanhechtingspunt van de patellapees met het scheenbeen en eventueel zwelling aan de voorzijde onderaan de knie. In dit artikel bespreken we in het kort wat de Ziekte van Osgood Schlatter precies is, wat de oorzaken zijn, hoe de diagnose wordt gesteld en wat de behandelmogelijkheden zijn.

Wat is de Ziekte van Osgood Schlatter?

De Ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen die groeien en zich daarbij actief in sporten met plotselinge stops en starts begeven. Het is een aandoening die meestal optreedt bij jongens tussen de 10 en 15 jaar, en bij meisjes tussen de 8 en 13 jaar. Deze kinderen klagen vaak over kniepijn die erger wordt bij activiteiten zoals rennen, springen of traplopen.

Oorzaken

De oorzaak van de Ziekte van Osgood Schlatter is meestal overbelasting van de patellapees. Dit is de pees die de knieschijf verbindt met het scheenbeen. Bij kinderen in de groei is de patellapees relatief zwakker dan bij volwassenen, en de krachten die worden uitgeoefend tijdens sporten kunnen de pees overbelasten. Dit resulteert in afname van de kracht van de pees en soms zelfs een ontsteking.

Er zijn nog andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van de Ziekte van Osgood Schlatter, zoals:

– Snellere groei van de botten tijdens de groeispurt
– Te veel sporten en te weinig rust nemen
– Ongeschikt schoeisel dat niet genoeg demping biedt
– Slechte houding of uitlijning van de ledematen
– Spieronevenwichtigheden of zwakke spieren

Symptomen

De meest voorkomende symptomen van de Ziekte van Osgood Schlatter zijn:

– Pijn aan de voorkant van het onderbeen, net onder de knie, die erger wordt bij activiteit
– Zwelling of een bult aan de voorzijde van het scheenbeen, net onder de knie
– Pijn en gevoeligheid van het aanhechtingspunt van de patellapees op het onderbeen
– Moeilijkheden bij het lopen of traplopen

Diagnose

De diagnose Ziekte van Osgood Schlatter wordt meestal gesteld op basis van de symptomen en een lichamelijk onderzoek. Uw arts zal uw medische geschiedenis en symptomen beoordelen en vervolgens uw kniegewricht onderzoeken. Mogelijke tests kunnen röntgenfoto’s of MRI-scans omvatten om andere oorzaken van kniepijn uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van de Ziekte van Osgood Schlatter is gericht op het verminderen van de pijn en het onder controle houden van de symptomen. De meest gebruikte behandelingsopties zijn:

– Rust nemen: Verminder de belasting van uw knieën en activiteitniveau om de pees de tijd te geven om te herstellen.
– Pijnverlichting: Over-the-counter pijnstillers zoals Ibuprofen kunnen helpen de pijn te verminderen.
– Fysieke therapie: fysiotherapie om de aangedane spieren in de benen te versterken en te rekken kan helpen om de ziekte van Osgood-Schlatter te voorkomen.
– IJs therapie: IJs therapie kan de zwelling verminderen.
– Braces: Er zijn verschillende soorten braces waaronder een patellabrace welke u kunt gebruiken om uw knie te resten en de knie te ondersteunen.

In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn. Bijvoorbeeld, als de pees getrokken wordt vanuit het bot, kan de chirurg de scheur repareren.

Veelgestelde vragen

Kan de Ziekte van Osgood Schlatter zich voordoen bij volwassenen?

Over het algemeen is de Ziekte van Osgood Schlatter een aandoening die voorkomt bij kinderen in de groei. Volwassenen kunnen echter wel kniepijn ervaren als gevolg van overbelasting.

Hoe lang duurt het voordat de Ziekte van Osgood Schlatter geneest?

De meeste mensen herstellen volledig van de Ziekte van Osgood Schlatter. De hersteltijd varieert van patiënt tot patiënt, meestal duurt het enkele weken tot maanden.

Moet ik een pauze nemen van sporten als ik de Ziekte van Osgood Schlatter heb?

Ja, het is belangrijk om te rusten en uw knie te laten genezen. De meeste mensen kunnen binnen enkele weken tot een paar maanden weer aan sport doen.

Kan ik deelnemen aan andere fysieke activiteiten als ik de Ziekte van Osgood Schlatter heb?

Ja, u kunt andere lichaamsbeweging doen zoals wandelen of zwemmen, zolang u uw knie niet belast.

Kan de Ziekte van Osgood Schlatter permanent knieproblemen veroorzaken?

In de meeste gevallen is de Ziekte van Osgood Schlatter een tijdelijke aandoening en zal volledig herstellen zonder complicaties. Er zijn echter gevallen waarin de aandoening langere tijd aanwezig is en er permanente complicaties kunnen optreden. Het is daarom belangrijk om de aandoening tijdig te behandelen om complicaties te voorkomen.

Conclusie

De Ziekte van Osgood Schlatter is een aandoening die vaak voorkomt bij kinderen in de groei en actief betrokken zijn bij sportschool, voornamelijk jongens. Het is een tijdelijke aandoening die behandeld kan worden met rust, pijnverlichting, fysieke therapie, ijs therapie, braces en chirurgie in sommige gevallen. Het is belangrijk om de aandoening tijdig te behandelen om complicaties te voorkomen. Door het volgen van de juiste behandelingen en rust, kunnen de meeste mensen volledig herstellen en doorgaan met sporten.