Ziekte van perthes

Inhoudsopgave

De ziekte van Perthes is een zeldzame aandoening die de heupgewrichten bij kinderen treft. Het is een vorm van osteonecrose waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop wordt onderbroken, waardoor het bot afsterft en uiteindelijk inzakt. Deze aandoening kan leiden tot pijn en stijfheid in de heup en kan ook het looppatroon van het kind beïnvloeden. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Ziekte van Perthes.

Wat is de Ziekte van Perthes?

De ziekte van Perthes, ook wel Legg-Calvé-Perthes-ziekte genoemd, is een aandoening waarbij de bloedtoevoer naar de heupkop wordt onderbroken en het bot afsterft. Het is een zeldzame aandoening die vooral voorkomt bij jongens tussen 4 en 8 jaar oud en bij meisjes tussen 5 en 9 jaar.

Wat zijn de oorzaken van de Ziekte van Perthes?

De exacte oorzaak van de Ziekte van Perthes is nog onbekend, maar er zijn factoren die het risico op deze aandoening kunnen vergroten. Deze factoren zijn onder andere genetische aanleg, groeistoornissen, stofwisselingsstoornissen, gebruik van corticosteroïden en trauma aan de heup.

Wat zijn de symptomen van de Ziekte van Perthes?

De symptomen van de Ziekte van Perthes kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de leeftijd van het kind. De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in de heup die erger worden naarmate het kind meer beweegt. Andere symptomen zijn een verandering in het looppatroon, vermoeidheid en irritatie van de huid op het been.

Hoe wordt de Ziekte van Perthes gediagnosticeerd?

Om de Ziekte van Perthes te diagnosticeren, zal de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de medische geschiedenis van het kind beoordelen. Daarnaast kan een röntgenfoto of MRI-scan van de heup worden gemaakt om de mate van botafbraak te bepalen.

Wat zijn de behandelingsopties voor de Ziekte van Perthes?

De behandeling van de Ziekte van Perthes hangt af van de ernst van de aandoening en de leeftijd van het kind. In veel gevallen is het aan te raden om rust te nemen en de heup volledig te ontlasten. Fysiotherapie kan helpen om bewegingsvrijheid te herstellen en kracht te verbeteren. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om de heupkop te herstellen.

Wat zijn de lange termijn gevolgen van de Ziekte van Perthes?

De meeste kinderen zullen volledig herstellen van de Ziekte van Perthes. Echter, sommige kinderen kunnen last houden van pijn en stijfheid in de heup op latere leeftijd. In zeldzame gevallen kan de aandoening leiden tot vervorming van de heupkop en osteoarthritis op volwassen leeftijd.

Hoe kan de Ziekte van Perthes worden voorkomen?

Aangezien de exacte oorzaak van de Ziekte van Perthes onbekend is, is voorkomen niet altijd mogelijk. Er zijn echter factoren die het risico op deze aandoening kunnen verkleinen, zoals een gezonde levensstijl en het vermijden van overmatig gebruik van corticosteroïden.

Samenvatting

De Ziekte van Perthes is een zeldzame aandoening die de heupgewrichten bij kinderen treft. Symptomen zijn pijn, stijfheid en veranderingen in het looppatroon. Diagnose is gebaseerd op lichamelijk onderzoek en beeldvorming. Behandelingsopties zijn verschillend en afhankelijk van de ernst van de aandoening. Terwijl de meeste kinderen volledig herstellen, kunnen sommige pijn en stijfheid ondervinden op latere leeftijd.

Veelgestelde vragen:

1. Wat veroorzaakt de ziekte van Perthes?
– De exacte oorzaak van de Ziekte van Perthes is nog onbekend, maar er zijn factoren die het risico op deze aandoening kunnen vergroten zoals genetische aanleg en groeistoornissen.
2. Welke symptomen heeft iemand met de ziekte van Perthes?
– De meest voorkomende symptomen zijn pijn en stijfheid in de heup die erger worden naarmate het kind meer beweegt.
3. Hoe wordt de ziekte van Perthes behandeld?
– Behandeling van de Ziekte van Perthes hangt af van de ernst van de aandoening en de leeftijd van het kind. In veel gevallen is het aan te raden om rust te nemen en de heup volledig te ontlasten.
4. Kan de Ziekte van Perthes leiden tot osteoarthritis?
– Ja, in zeldzame gevallen kan de aandoening leiden tot vervorming van de heupkop en osteoarthritis later in het leven.
5. Kunnen kinderen met de Ziekte van Perthes volledig herstellen?
– Ja, de meeste kinderen zullen volledig herstellen van de Ziekte van Perthes. Echter, sommige kinderen kunnen last houden van pijn en stijfheid in de heup op latere leeftijd.