5 redenen om eind van de dag te sporten

Inhoudsopgave

Niet iedereen is een ochtendmens. Niet dat ik nou veel uitslaap, want dat doe ik praktisch nooit, maar ik doe het wel graag rustig aan in de ochtend als ik geen verplichtingen heb. Ik ben dus niet iemand die voor dag en dauw opstaat om me gelijk in mijn sportoutfit te hijsen om naar de sportschool te gaan (tenzij het écht niet anders kan!)

Het heeft vast zijn voordelen. Aan het eind van dag/ in de avond vind je het misschien fijner om in de bank te ploffen en niet meer overeind te komen. Toch heeft sporten in de late middag en/of avond ook zijn voordelen!

De vijf voordelen van in de avond sporten op een rijtje

Je ochtend is relaxter

Vooral als je geen ochtendmens bent, en anders ook, is rustig wakker worden en ontbijten heerlijk. Je hoeft niet gelijk na te denken over je workout of welke outfit je nu weer aan gaat doen.

Je kunt even ontstressen

Als je sport maak je endorfine aan, een stofje die ervoor zorgt dat je beter om kunt gaan met stress. Het duurt, volgens onderzoekers, 20 minuten om je hoofd leeg te maken. Een uurtje sporten helpt j na een lange dag dus om te ontstressen!

Je sport intensiever

Een onderzoek, door onderzoekers aan de universiteit van Birmingham, heeft aangetoond dat we 20 procent langer (en intensiever) sporten aan het eind van de dag ten opzichte van de ochtend. Dit komt doordat onze prestaties 11 uur na het opstaan een piek bereiken. Je haalt dus meer uit je workout én je krijgt er meer energie van.

Spierfuncties hebben een piek

Onze spierfuncties en -sterktes bereiken aan het einde van de dag een piek. Volgens Heather Webb, de Amerikaanse expert in bewegingsleer geeft aan dat dit komt doordat het testosteron-gehalte in ons lijf rond de avond stijgt. Dit geeft een boost aan je spieren en dat is nou nét wat je wil tijdens je training.

Je slaapt beter

Sporten in de avond zorgt ervoor dat je beter slaapt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je in de ochtend sneller actief bent en minder vaak de snooze-knop in wil drukken!

Genoeg redenen dus om vaker je workout aan het eind van de dag te plannen.