Gezonde cheesecake citroen en framboos

Inhoudsopgave

Dit is een recept voor cheesecake…. zonder cheese! Hoe dan? Nou heel simpel: gemaakt met magere (citroen)kwark! Misschien mag je het eigenlijk geen cheesecake noemen dan. Omdat deze taart er toch qua structuur en smaak aardig dicht bij in de buurt komt, noemt deze miss eigenwijs het gewoon cheesecake!


Deze cheesecake is makkelijk te maken, de baktijd duurt misschien wat langer dan je gewend bent, maar laat dat je vooral niet afschrikken: hij is het MEER dan waard. Check snel het recept!

Wat heb je nodig?

Voor de bodem:

  • 150 gram suikervrije spelt- of volkorenbiscuits
  • 60 ml gesmolten ghee*
  • 1 theelepel koek & speculaaskruiden
  • * te vervangen voor kokosolie of roomboter

Voor de cheesecake:

  • 500 ml magere citroenkwark Optimel
  • 1 banaan
  • 5 flinke eetlepels tapiocameel*
  • 1 theelepel kokosmeel
  • 2 eieren
  • (bevroren) frambozen naar eigen inzicht
  • * te vervangen voor kokosmeel

Bekleed een bakvorm (ik gebruikte er 1 van 22 cm doorsnee) onderop met bakpapier. Vet de randen eventueel in. Maal de koekjes in een keukenmachine/blender en smelt ondertussen de ghee en doe dit, samen met de vermalen koekjes, in een kom. Het blijft kruimelig! Verdeel het mengsel over de bakvorm en strijk het met de achterkant van een lepel vlak.

Gezonde cheesecake citroen en framboosDoe vervolgens alle ingrediënten voor de taart in de keukenmachine/blender (maak die wel even koekjes-vrij) behalve de frambozen. Meng het tot een glad beslag. Giet dit over de bodem in de bakvorm en verdeel er als laatste de frambozen overheen. Ik heb bevroren frambozen gebruikt en niet afgewogen. Gewoon wat verdeeld over de taart naar eigen inzicht. Zet het in een voorverwarmde oven van 160 graden en bak de cheesecake 80 minuten. Hij is klaar als hij niet meer beweegt in de vorm als je die heen en weer schud.

Laat de taart vervolgens goed afkoelen! Voor het beste resultaat, zet je hem na het afkoelen even een uurtje of 1-2 in de koelkast. Beter nog: een paar uur! Ik deed het gewoon een nacht, net als ik vaak doe bij kwarktaarten. Zo had ik de andere dag een taart die ik perfect kon snijden.

Serveertip

Deze citroen en frambozen cheesecake is het lekkerst als je hem niet té koud serveert. Hij doet het super bij speciale gelegenheden, maar is ook heerlijk als ontbijt of gezond tussendoortje en zelfs als post-workout doordat er kwark in verwerkt zit!

De cheesecake is ongeveer 4 dagen in de koelkast te bewaren.