Acromegalie

Inhoudsopgave

Acromegalie is een aandoening waarbij het lichaam te veel groeihormoon produceert. Dit leidt tot een overgroei van weefsels en organen, wat kan leiden tot een reeks gezondheidsproblemen. In dit artikel bekijken we de oorzaken, symptomen en behandeling van acromegalie.

Oorzaken van acromegalie

Acromegalie wordt veroorzaakt doordat de hypofyse, een orgaan in de hersenen, te veel groeihormoon produceert. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

– Een goedaardige tumor in de hypofyse, ook bekend als een adenoom

– Ander type tumoren in de hypofyse

– Zeldzame gevallen van acromegalie die worden veroorzaakt door een tumor elders in het lichaam die groeihormoon produceert

Symptomen van acromegalie

De symptomen van acromegalie ontwikkelen zich langzaam en onopgemerkt over een periode van jaren. De volgende symptomen kunnen wijzen op de aandoening:

– Veranderde gezichtskenmerken, zoals een vergrote neus, jukbeenderen en voorhoofd

– Uitpuilende ogen

– Verdikking van de handen en voeten, wat kan leiden tot onder andere moeilijkheden in het vinden van geschikte kleding en schoenen

– Gewrichtspijn en stijfheid

– Verhoogde zweetproductie

– Vermoeidheid en zwakte

– Hoofdpijn

– Onregelmatige menstruatiecyclus bij vrouwen

Diagnose van acromegalie

De diagnose van acromegalie vereist gewoonlijk bloedonderzoek om de niveaus van groeihormoon en somatomedine-C, ook bekend als insulin-like growth factor 1 (IGF-1), te meten. Beeldvormingsstudies zoals MRI of CT-scans kunnen helpen bij het vaststellen van tumoren of afwijkingen in de hypofyse en omliggende weefsels.

Behandeling van acromegalie

De behandeling van acromegalie hangt af van de ernst en de onderliggende oorzaken. De behandeling kan onder meer het volgende omvatten:

– Medicijnen gebruiken: Sommige medicijnen kunnen de groei van de tumoren in de hypofyse remmen en de symptomen van acromegalie verminderen.

– Chirurgische ingrepen: Een operatie kan worden aanbevolen om een hypofyse-adenoom of andere tumor te verwijderen.

– Stralingstherapie: Dit kan worden gebruikt na een operatie, of als operatie geen optie is, om de tumorgroei te verminderen.

Voorkomen van acromegalie

De aandoening kan niet worden voorkomen, maar als een hypofysetumor wordt geïdentificeerd en behandeld voordat deze groot genoeg wordt om symptomen te veroorzaken, kan de progressie van acromegalie worden vertraagd of voorkomen.

Veelgestelde vragen

1. Is acromegalie erfelijk?

Acromegalie zelf is geen erfelijke aandoening, hoewel sommige gevallen van hypofysetumoren familiair kunnen zijn.

2. Hoe vaak komt acromegalie voor?

De aandoening is zeldzaam en komt voor bij ongeveer 3 tot 5 mensen per 1 miljoen inwoners.

3. Kan acromegalie worden genezen?

Acromegalie kan niet volledig worden genezen, maar behandeling kan helpen de symptomen te verminderen of te beheersen.

4. Is acromegalie gevaarlijk?

Als de aandoening niet wordt behandeld, kan deze leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en verhoogd risico op kanker.

5. Hoe lang duurt de behandeling van acromegalie?

De duur van de behandeling hangt af van de onderliggende oorzaken en de ernst van de aandoening. Sommige patiënten moeten medicijnen blijven gebruiken, terwijl anderen een operatie of stralingstherapie kunnen ondergaan om de aandoening te beheersen.