Doorbraakbloeding bij pilgebruik

Inhoudsopgave

Ben je momenteel aan het pilgebruik en merk je dat je tussentijdse bloedingen hebt? Dan heb je te maken met doorbraakbloedingen. Doorbraakbloedingen kunnen erg vervelend zijn, vooral als je niet goed weet wat de oorzaak is en hoe je dit goed kunt behandelen. In dit artikel vertellen we jou alles wat je moet weten over doorbraakbloedingen bij pilgebruik, van de oorzaken tot de behandeling.

Wat zijn doorbraakbloedingen bij pilgebruik?

Doorbraakbloedingen zijn bloedingen die eerder optreden dan verwacht tijdens de cyclus. Wanneer je de pil slikt kun je een regelmatige menstruatiecyclus hebben. Tussentijdse bloedingen kunnen optreden wanneer de hormoonspiegels in je lichaam laag zijn of wanneer er sprake is van een verandering in de hormoonspiegels.

Oorzaken van doorbraakbloedingen bij pilgebruik

Doorbraakbloedingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zie hieronder een aantal mogelijke oorzaken:

Verkeerd innameschema

Het is belangrijk om de pil volgens het juiste innameschema in te nemen. Als je de pil op het verkeerde moment inneemt of vergeet in te nemen, kan dit leiden tot doorbraakbloedingen.

Verkeerde pil gekozen

Er zijn verschillende soorten pillen op de markt, met elk hun eigen samenstelling van hormonen. Het kan zijn dat jouw lichaam niet goed reageert op de pil die je momenteel slikt, waardoor doorbraakbloedingen kunnen optreden.

Hormonale veranderingen

Als er veranderingen optreden in je hormoonspiegels, kan dit leiden tot doorbraakbloedingen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens stressvolle periodes, wanneer je ziek bent of wanneer je een andere medicatie gebruikt.

Symptomen van doorbraakbloedingen

Doorbraakbloedingen zijn niet altijd hetzelfde en kunnen verschillende symptomen geven. Zie hieronder enkele mogelijke symptomen:

Licht tot zware bloedingen

Je kunt last hebben van lichte of zware bloedingen tijdens doorbraakbloedingen.

Krampen

Doorbraakbloedingen kunnen gepaard gaan met krampen in je onderbuik.

Duur

Doorbraakbloedingen duren over het algemeen korter dan je menstruatie, maar kunnen variëren van een paar dagen tot een week.

Behandeling van doorbraakbloedingen bij pilgebruik

Als je last hebt van doorbraakbloedingen, hoef je je geen zorgen te maken. In de meeste gevallen gaat het vanzelf weer over. Soms kan het wel helpen om de pil op een andere tijd van de dag in te nemen, of een andere pil te proberen. Hieronder volgen enkele tips die kunnen helpen bij het voorkomen van doorbraakbloedingen:

Neem de pil op een vast tijdstip in

Probeer de pil elke dag op hetzelfde tijdstip in te nemen. Het is handig om hierbij een vast moment van de dag te kiezen, bijvoorbeeld ’s avonds na het eten.

Overweeg een andere pil

Als je last blijft houden van doorbraakbloedingen, overweeg dan om een andere pil te proberen. Het kan zijn dat jouw lichaam beter reageert op een andere pil.

Rust

Probeer in periodes met veel stress meer rust te nemen. Dit kan helpen om doorbraakbloedingen te voorkomen.

Veelgestelde vragen over doorbraakbloedingen bij pilgebruik

1. Moet ik me zorgen maken over doorbraakbloedingen?

Nee, in de meeste gevallen zijn doorbraakbloedingen niet ernstig en gaan ze vanzelf over. Als je vaker last hebt van doorbraakbloedingen kun je het beste een andere pil proberen of contact opnemen met je huisarts.

2. Kan ik de pil blijven gebruiken tijdens mijn doorbraakbloedingen?

Ja, je kunt de pil gewoon blijven gebruiken tijdens doorbraakbloedingen. Het beschermt je dan alsnog tegen zwangerschap.

3. Heeft iedereen last van doorbraakbloedingen bij pilgebruik?

Nee, niet iedereen heeft last van doorbraakbloedingen. Het kan zelfs zo zijn dat sommige vrouwen de pil gebruiken om tussentijdse bloedingen te voorkomen.

4. Wanneer moet ik contact opnemen met mijn huisarts?

Als je vaak last hebt van doorbraakbloedingen of als de bloedingen erg hevig zijn, kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

5. Kan ik doorbraakbloedingen ook krijgen bij andere hormonale anticonceptie dan pillen?

Ja, doorbraakbloedingen kunnen ook voorkomen bij andere vormen van hormonale anticonceptie, zoals pleisters en de anticonceptiering.

Conclusie

Doorbraakbloedingen bij pilgebruik zijn meestal geen reden tot grote zorgen, al kunnen ze wel erg vervelend zijn. Het is belangrijk om de pil op het juiste moment en op een vast tijdstip in te nemen. Als je regelmatig last hebt van doorbraakbloedingen, kan het helpen om een andere pil te proberen. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Hopelijk heb je nu meer kennis over doorbraakbloedingen en weet je hoe je ze kunt behandelen en voorkomen.