Afvallen met een hometrainer

Inhoudsopgave

Een hometrainer is leuk in ieder slaap- en woonkamer. Ben je overstag en wil je zo’n apparaat aanschaffen, dan is het goed om te weten waar je zoal op moet letten. Zo leggen kenners uit dat je bij het kopen van een hometrainer vooral aandacht moet besteden aan het gewicht van het vliegwiel, aan het aantal beschikbare trainingsprogramma’s en of de hometrainer een zogenaamde ‘ergometer’ is. Ja, leuk – maar wat houdt het precies in?

Vliegensvlug met een vliegwiel


Alle hometrainers beschikken over een vliegwiel. Deze zorgt ervoor dat het apparaat kan werken. Hoe zwaarder het vliegviel, hoe minder snel je ‘vooruit komt’. Wel is de trapbeweging dan vloeiender, dan met een licht vliegwiel. Het is maar net waar je behoefte aan hebt! De gemiddelde hometrainer zorgt ervoor dat een beginnende trapper eenvoudig kan sporten en niet te snel afhaakt. Een beetje vaart, een beetje uitdaging, maar het moet wel leuk blijven. Ga dus voor een ‘standaard’ model – een vertrouwd fitnessapparaat voor velen – en liever niet te geavanceerd.

Ergometer

Een ergometer? Watte? Een ergometer wordt ook wel ‘watt control’ genoemd en kan de hoeveelheid arbeid die wordt verricht door het menselijk lichaam meten. Handig! Met een ergometer hometrainer kan je bij voorbaat een vermogen/weerstand instellen. Zo kun je constant trainen en weet je precies hoeveel moeite jouw lichaam er voor gedaan heeft. Handig voor jou, handig tijdens het pronken bij de buurman – want wie meet, die weet en gaat graag tot het uiterste!