Clotrimazol

Inhoudsopgave

Clotrimazol is een antischimmelmiddel. Het wordt voorgeschreven tegen schimmelinfecties van de huid en slijmvliezen. Denk dan aan voetschimmel of een vaginale schimmelinfectie. Clotrimazol verstoort het celmembraan van de schimmel of gist, waardoor de schimmel dood gaat en de infectie uitdooft.


Clotrimazol wordt verkocht onder de namen Canesten foot, Canesten skin en Canesten gyno. Het is verkrijgbaar als creme, tablet of strooipoeder voor in de schoenen. Ook worden vaginale zetpillen met daarin de creme verkocht. Clotrimazol is verkrijgbaar op recept, maar ook vrij verkrijgbaar in de drogist of apotheek.

De geschiedenis van clotrimazol

Gedurende de jaren 40 werden de eerste antischimmelmiddelen ontwikkeld: een grote doorbraak in de medische wereld. In 1960 werd ontdekt dat ook de stof clotrimazol goed werkte tegen schimmels en gisten. Sindsdien wordt het middel in de generieke vorm wereldwijd gebruikt tegen verschillende schimmelinfecties. Hiernaast werden er andere middelen ontwikkeld, met dezelfde chemische structuur: de azolen. Deze middelen waren veilig en effectief tegen veel verschillende schimmelinfecties. Dit betekende een grote ontdekking in de medische wereld.

Tegenwoordig wordt veel onderzoek gedaan naar de rol van clotrimazol bij ziektebeelden zoals kanker, sikkelcelanemie en malaria. Clotrimazol of een afgeleide stof daarvan kan namelijk effectief zijn bij deze ziektebeelden. Clotrimazol behoort tot de groep van de azolen, een groep moderne antischimmelmiddelen.

Waarvoor wordt clotrimazol gebruikt?

Clotrimazol wordt voorgeschreven voor vaginale schimmelinfecties, voetschimmel, orale schimmel en andere oppervlakkige schimmelinfecties van de huid. Clotrimazol heeft een breed-spectrum, dat betekent dat clotrimazol voor veel verschillende soorten schimmels en gisten gebruikt kan worden.

Voordelen & nadelen van clotrimazol?

Clotrimazol is een veilig en effectief middel dat ook zonder recept verkrijgbaar is bij drogist en apotheek. Schadelijke bijwerkingen komen niet voor bij gebruik op de huid. Enkel de tablet kan leiden tot ernstige bijwerkingen, die overigens bijna nooit voorkomen. Het middel heeft ook zeer weinig wisselwerkingen met andere medicijnen.

Clotrimazol is relatief goedkoop, vooral als het op recept wordt verstrekt. Daarnaast is het een erg veilig middel en effectief tegen schimmelinfecties. Het kan veilig gebruikt worden door kinderen, ouderen en zwangeren.

Tijdens de zwangerschap kan clotrimazol veilig op de huid of in de vagina gebruikt worden. Condooms zijn onveilig bij vaginaal gebruik van de creme. Niet vaginaal gebruiken tijdens de menstruatie, omdat de creme dan minder effectief is. Clotrimazol helpt niet tegen de jeuk. Meestal wordt een combinatiecreme met glucocorticoiden voorgeschreven bij ernstige jeuk.

Ook zijn er tegenwoordig schimmels en gisten die resistentie ontwikkelen tegen het gebruik van antischimmelmiddelen zoals clotrimazol. Dit komt echter zeer zelden voor. Wel is het belangrijk pas antischimmelmiddelen te gebruiken als het echt nodig is. Neem bij twijfel contact op met een arts.

Bijwerkingen van clotrimazol

Vooral de tablet heeft bijwerkingen. Denk dan aan jeuk en misselijkheid. De creme op de huid kan een branderig gevoel en roodheid veroorzaken. Net zoals alle andere middelen is er een kans op allergische reactie bij het gebruik van clotrimazol.

Clotrimazol tabletten zijn erg slecht voor de lever. Bij langdurig gebruik dient de leverfunctie goed in de gaten gehouden te worden.