Omeprazol

Inhoudsopgave

Omeprazol is een maagzuurremmer. Het vermindert het zuur in de maag en behoort tot de protonpompremmers. Het medicijn wordt voorgeschreven bij maagklachten, maag- en darmzweren en bij het syndroom van Zollinger-Ellison.


Er zijn verschillende soorten maagklachten. De meest voorkomende zijn: brandend maagzuur, pijn in de bovenbuik en oprispingen. Omeprazol kan bij deze maagklachten voorgeschreven worden.

Brandend maagzuur uit zich in een zeurderige of scherpe pijn, meestal vlak na het eten omdat de maag dan het meeste maagzuur aanmaakt. Als je last hebt van zuuroprispingen komt een deel van de zure maaginhoud naar boven. Dat proef je dan in je mond of keel en het maagzuur kan de slokdarm irriteren. Elk van deze klachten kunnen samengaan met misselijkheid, een opgeblazen gevoel of een vol gevoel na het eten.

Bij een maag- of darmzweer heb je last van een zeurende pijn in de onderbuik. Die pijn is meestal het ergste ’s nachts en neemt af door te eten, maar kan ook opkomen net omdat je net gegeten hebt. De oorzaak? Een wondje in het slijmvlies dat de maagwand beschermt. Daardoor kan het maagzuur de maagwand irriteren en ontstaan zweren. Deze symptomen kunnen samengaan met misselijkheid, braken en een opgeblazen gevoel.

Bij het syndroom van Zollinger-Ellison maakt de maag grote hoeveelheden maagzuur aan. Het is een zeldzame aandoening met als klachten: maag- en darmzweren, brandend maagzuur en diarree.

Omeprazol helpt bij elk van deze klachten door de aanmaak van maagzuur af te remmen. Als er minder zuur in de maag komt, krijgt het maagslijmvlies tijd om te genezen.

Is Omeprazol zonder voorschrift verkrijgbaar?

Het medicijn is sinds 1988 internationaal op de markt en is op recept verkrijgbaar onder verschillende namen: Losecosan, Losec en Omecat als het merkloze Omeprazol. Het is ook zonder recept verkrijgbaar in lage dosering onder de merknaam Losecosan.

Hoe wordt Omeprazol ingenomen?

Omeprazol is beschikbaar in capsules en tabletten. De capsules en tabletten moeten zonder kauwen ingenomen worden. De capsules mogen wel geopend worden en ingenomen worden met water, yoghurt of vruchtensap en de tabletten mag u in een glas water uit elkaar laten vallen en zo innemen. Hoe lang u het medicijn moet gebruiken is afhankelijk van de ernst van uw klachten.

Omeprazol bij kinderen

Omeprazol kan ook bij kinderen gebruikt worden van alle leeftijden voor maagklachten en maag- of darmzweren.

Bjwerkingen van Omeprazol?

Zoals elk medicijn heeft ook Omeprazol bijwerking. De bijwerkingen die het meest voorkomen (bij 1 tot 10 op de 100 personen) zijn hoofdpijn en maagdarmklachten als de patiënt daar gevoelig aan is. Mogelijke maagdarmklachten zijn misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, verstopping en winderigheid. Ze ontstaan omdat er minder maagzuur in de maag zit.

Andere mogelijke bijwerkingen die heel zelden (bij minder dan 1 op 100 mensen) voorkomen zijn: duizeligheid, slaperigheid of slapeloosheid, tekort aan vitamine B12 of magnesium, zweten, haaruitval of gevoelsstoornissen, meer kans op infecties in de maag of darmen, wazig- of dubbelzien, oorsuizen of een verminderd gehoor, kortademigheid, vocht vasthouden in de benen, psychische klachten, jeuk/huiduitslag, overgevoeligheid voor Omeprazol, borstvorming of impotentie bij mannen (zolang ze het medicijn nemen), ontsteking van de nieren en/of lever en bloedafwijkingen, een grotere kans op botbreuken en hartritmestoornissen, vooral bij mensen waarbij deze aangeboren zijn. Daarom raden we af om in dat geval Omeprazol te gebruiken.