Ganglion

Inhoudsopgave

Heeft u ooit een bultje op uw pols, hand, vingers of voeten opgemerkt, dat pijnlijk kan zijn en eruitziet als een ballon gevuld met vocht? Dit kan een ganglion zijn. Hoewel deze goedaardige cysten meestal onschadelijk zijn, kunnen ze erg vervelend en pijnlijk zijn. In dit artikel bespreken we wat ganglion precies is, wat de oorzaken zijn, hoe deze worden gediagnosticeerd en behandeld, en hoe u ganglion thuis kunt behandelen.

Wat is ganglion?

Een ganglion is een goedaardige cyste die zich ontwikkelt op of rond de gewrichten en peesscheden. Het wordt meestal gevonden op de polsen, handen, vingers of voeten, maar kan ook voorkomen in andere delen van het lichaam. Ganglion is gevuld met een heldere, geleiachtige substantie die vergelijkbaar is met gewrichtsvloeistof.

Oorzaken van ganglion

De exacte oorzaak van ganglion is niet bekend. Het ontstaat meestal als gevolg van de vloeistof die uit de omringende gewrichten sijpelt en zich ophoopt in een zakje onder de huid. Vaak komt het voor bij mensen tussen de 20 en 40 jaar oud en komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Het kan ook voorkomen bij mensen die vaak dezelfde bewegingen herhalen, zoals musici of sporters.

Symptomen van ganglion

Het meest opvallende symptoom van ganglion is de cyste zelf. Het kan eruitzien als een rond, glad en stevig bultje, of als een zacht en beweeglijk zakje dat kan worden samengedrukt. Andere symptomen kunnen zijn:

– Pijn of ongemak, vooral wanneer de cyste drukt tegen een zenuw.
– Beperkte beweging van een gewricht.
– Gevoel van stijfheid of zwakte in de hand of voet.

Diagnose van ganglion

Een arts kan de diagnose van ganglion stellen door een lichamelijk onderzoek uit te voeren en de medische geschiedenis van de patiënt te bekijken. Meestal is aanvullend onderzoek niet nodig. Als er twijfel bestaat over de diagnose, kan een MRI of röntgenfoto worden gemaakt.

Behandeling van ganglion

Vaak wordt afwachtend beleid gevoerd. Als het ganglion niet te veel overlast geeft hoeft het niet behandeld te worden. Als het ganglion wel klachten geeft en niet vanzelf verdwijnt zijn er verschillende behandelopties mogelijk:

– Aspiratie: Het afzuigen van de vloeistof uit het ganglion met een naald kan verlichting geven, de cyste blijft echter vaak terug komen.
– Operatie: Een operatie kan een definitieve oplossing bieden. Dit betekent het volledig verwijderen van de cyste. Dit kan vaak ook poliklinisch.

Thuisbehandeling van ganglion

Er zijn verschillende manieren om ganglion thuis te behandelen:

– Rust en immobilisatie: Het vermijden van activiteiten die pijn veroorzaken en het dragen van een spalk of brace kan helpen om de cyste te verminderen.
– Warmtecompressen: Het toepassen van warme, vochtige compressen op de cyste kan de bloedcirculatie verbeteren en de zwelling verminderen.
– Massage: Zachtjes masseren rond het ganglion kan helpen de vloeistof terug de gewrichten in te masseren.
– Voedzaam dieet: Het volgen van een voedzaam dieet met veel groenten, fruit en omega-3 vetzuren kan helpen het lichaam te ondersteunen bij het genezingsproces.

Voorkoming van ganglion

Er zijn geen bepaalde manieren om ganglion te voorkomen, maar het verminderen van het risico op letsel of overmatig gebruik van het gewricht kan het optreden van ganglion verminderen.

Complicaties van ganglion

Ganglion cysten zijn meestal goedaardig en veroorzaken geen levensbedreigende complicaties. In zeldzame gevallen kan het ganglion echter worden geïnfecteerd of pijnlijk zijn, waardoor aanvullende behandeling nodig is.

Samenvatting

Ganglion is een veel voorkomende cyste die zich manifesteert op of rond de gewrichten en peesscheden. Hoewel het over het algemeen onschadelijk is, kan het erg vervelend en pijnlijk zijn. Een zorgvuldige diagnose en behandeling door een arts is vaak de beste oplossing om terugkerende cysten te voorkomen. Thuisbehandeling is mogelijk en kan helpen symptomen te verminderen.

Veelgestelde vragen

1. Moet ik ongerust zijn als ik een ganglion heb?

Ganglion is meestal onschadelijk en hoeft niet te worden behandeld, tenzij het groot genoeg is om ongemak te veroorzaken. Raadpleeg een arts als u zich zorgen maakt of als het ganglion aanhoudt.

2. Kan ganglion vanzelf verdwijnen?

Soms verdwijnt ganglion vanzelf zonder enige behandeling. Dit kan enkele maanden tot enkele jaren duren.

3. Is ganglion hetzelfde als een tumor?

Nee, ganglion is geen kanker en is meestal onschadelijk.

4. Kan ganglion mij belemmeren bij het uitoefenen van mijn werk?

Ganglion kan de beweging van het gewricht beperken en ongemak veroorzaken, vooral wanneer het zich op uw handen bevindt. Overleg met uw arts als u zich zorgen maakt over uw vermogen om uw werk uit te voeren.

5. Zal aspiratie helpen om ganglion permanent te verwijderen?

Aspiratie kan het ganglion tijdelijk verminderen, maar het kan vaak terugkeren. Een operatie kan een permanentere oplossing bieden.