Hartgeruis

Inhoudsopgave

Bijna iedereen heeft wel eens gehoord van hartgeruis, maar weet je ook wat het precies inhoudt? In dit artikel lees je alles over hartgeruis. We bespreken onder andere de oorzaken, symptomen en behandelingsopties.

Wat is hartgeruis?

Hartgeruis is een ongewoon geluid dat te horen is wanneer er bloed door het hart stroomt. Het geluid wordt veroorzaakt door trillingen in de bloedstroom of de hartkleppen en kan variëren van een licht ruisen tot een hard gezoem.

Soorten hartgeruis

Er zijn twee soorten hartgeruis: onschuldig en pathologisch. Onschuldig hartgeruis is meestal een teken van een normale bloedstroom in het hart en is niet schadelijk voor de gezondheid. Pathologisch hartgeruis daarentegen kan wijzen op een onderliggende hartaandoening en kan wel gevaarlijk zijn.

Oorzaken van hartgeruis

Er zijn verschillende oorzaken van hartgeruis. Een van de meest voorkomende oorzaken is een afwijking aan de hartkleppen, bijvoorbeeld een vernauwing of lekkage. Daarnaast kan hartgeruis ook veroorzaakt worden door een aangeboren hartafwijking, een ontsteking in het hart of hartfalen.

Symptomen van hartgeruis

In de meeste gevallen zijn er geen symptomen verbonden aan onschuldig hartgeruis. Bij pathologisch hartgeruis zijn er wel symptomen mogelijk, zoals vermoeidheid, kortademigheid en onregelmatige hartslag.

Diagnose en behandeling van hartgeruis

Als er hartgeruis wordt vermoed, zal er een onderzoek plaatsvinden, waarbij de arts naar het hart zal luisteren met een stethoscoop. Als er afwijkingen worden gevonden, kan er verder onderzoek nodig zijn, bijvoorbeeld een echografie van het hart.

De behandeling van hartgeruis hangt af van de onderliggende oorzaak. Bij onschuldig hartgeruis is er meestal geen behandeling nodig. Bij pathologisch hartgeruis is behandeling afhankelijk van de onderliggende aandoening.

Preventie van hartgeruis

Hoewel hartgeruis niet altijd voorkomen kan worden, zijn er wel bepaalde maatregelen die je kunt nemen om de gezondheid van je hart te bevorderen. Zo is het belangrijk om een gezonde levensstijl te leiden, regelmatig te bewegen en niet te roken.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als je hartgeruis vermoedt, is het verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts. De huisarts kan de diagnose stellen en eventueel verdere onderzoeken inplannen.

Veelgestelde vragen

1. Is hartgeruis altijd gevaarlijk?
2. Kan onschuldig hartgeruis later alsnog ernstig worden?
3. Kan hartgeruis veroorzaakt worden door stress?
4. Welke behandelingen zijn er voor pathologisch hartgeruis?
5. Is hartgeruis te behandelen met medicatie?

1. Is hartgeruis altijd gevaarlijk?

Nee, onschuldig hartgeruis is meestal niet gevaarlijk. Bij pathologisch hartgeruis is er wel een onderliggende aandoening aanwezig die behandeld moet worden.

2. Kan onschuldig hartgeruis later alsnog ernstig worden?

Over het algemeen niet. Onschuldig hartgeruis is meestal het gevolg van een normale bloedstroom in het hart en zal niet later nog veranderen.

3. Kan hartgeruis veroorzaakt worden door stress?

Nee, hartgeruis wordt niet veroorzaakt door stress. Het kan echter wel verergeren door stress.

4. Welke behandelingen zijn er voor pathologisch hartgeruis?

De behandeling van pathologisch hartgeruis hangt af van de onderliggende aandoening. Behandelingen kunnen variëren van medicatie tot operatieve ingrepen.

5. Is hartgeruis te behandelen met medicatie?

Bij onschuldig hartgeruis is er meestal geen behandeling nodig. Bij pathologisch hartgeruis kan medicatie voorgeschreven worden om de onderliggende aandoening te behandelen.