Ingetrokken tepel

Inhoudsopgave

Voor veel vrouwen kan het intrekken van de tepel een bron van zorg zijn. In sommige gevallen kan dit leiden tot pijn, ongemak en zelfs infectie. Als je je zorgen maakt over de intrekking van je tepel, dan ben je niet alleen. In dit artikel zullen we bespreken wat de oorzaken kunnen zijn en hoe dit kan worden behandeld.

Hoe ontstaat intrekking van de tepel?

De tepel is omringd door zachte spierweefsels. Als deze spieren samentrekken, wordt de tepel omhoog getrokken en naar buiten geduwd. Als deze spieren niet sterk genoeg zijn of als er littekenvorming optreedt in het borstweefsel, kan de tepel intrekken.

Primaire oorzaken van tepelintrekking

De oorzaken van tepelintrekking worden meestal verdeeld in twee categorieën: primaire en secundaire oorzaken. Primaire oorzaken zijn vaak aangeboren. Hier zijn enkele veel voorkomende oorzaken:

– Grote tepelhof in verhouding tot de tepel: Dit kan de tepel naar binnen trekken.
– Kortere spieren rond de tepel: Asymmetrische borsten zijn vaak het gevolg van deze aandoening.
– Aangeboren tepelintrekking: Een baby kan ook worden geboren met een ingetrokken tepel.

Secundaire oorzaken van tepelintrekking

Naast deze primaire oorzaken zijn er ook secundaire oorzaken die kunnen leiden tot tepelintrekking. Dit kunnen zijn:

– Borstkanker: Een tumor in de borst kan druk uitoefenen op de melkkanalen, waardoor de tepel intrekt.
– Borsttrauma: Dit kan leiden tot littekenweefsel dat kan leiden tot intrekking van de tepel. Ook bij beschadigde zenuwen kan een tepel intrekken.
– Infecties: Mastitis of andere soorten borstinfecties kunnen een infectie of ontsteking bij de tepel veroorzaken.

Behandelingen voor tepelintrekking

De behandeling van tepelintrekking hangt volledig af van de oorzaak. Hieronder staan enkele veelvoorkomende behandelingen:

– Borstvoeding: Het geven van borstvoeding kan helpen om een ingetrokken tepel terug te trekken. Wanneer de baby zuigt, stimuleert dit de tepel om naar buiten te komen. Een borstkolf kan ook uitkomst bieden om zo de tepel uit te rekken en omhoog te brengen.
– Chirurgie: Als de oorzaak van de intrekking een grote tepelhof is, kan een chirurgische correctie de uitkomst bieden. Het doel hiervan is om de tepelhof kleiner te maken, zodat de tepel naar buiten komt.
– Hormoonbehandeling: Hiermee kan een aandoening zoals de ziekte van Paget worden behandeld, waardoor tepelintrekking optreedt.

Veelgestelde vragen over tepelintrekking

1. Kan tepelintrekking leiden tot borstkanker?

Tepelintrekking kan een teken zijn van borstkanker, maar het hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer borstkanker een oorzaak is, zal het meestal gepaard gaan met andere symptomen zoals adviezen om een professionele arts te raadplegen.

2. Kan een tepelhoedje helpen bij ingetrokken tepels?

Een tepelhoedje kan helpen bij ingetrokken tepels omdat het de tepel omhult. Dit helpt om grip op de tepel te krijgen tijdens het voeden van de baby.

3. Kan tepelintrekking leiden tot infecties?

Ja, wanneer de tepel ingetrokken is, kan vocht in de tepel blijven zitten, waardoor infecties kunnen ontstaan.

4. Kan tepelintrekking ongedaan worden gemaakt?

Ja, afhankelijk van de oorzaak van de tepelintrekking, kan deze met verschillende behandelingen worden teruggedraaid.

5. Is tepelintrekking pijnlijk?

In sommige gevallen kan tepelintrekking pijnlijk zijn, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Het kan ook gewoon een gevoel van ongemak geven.