Lichen planus

Inhoudsopgave

Lichen Planus is een zeldzame, niet-besmettelijke huidaandoening die voornamelijk voorkomt bij volwassenen. Het wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van jeukende, platte of verhoogde, paars-rode bultjes en geïrriteerde huid. In sommige gevallen kunnen de zweren zich ook ontwikkelen in de mond, geslachtsorganen en andere delen van het lichaam. In dit artikel bespreken we de oorzaken, symptomen, diagnose en behandeling van lichen planus.

Oorzaken van Lichen Planus

De exacte oorzaak van lichen planus is niet bekend, maar het staat bekend als een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de gezonde cellen aanvalt en beschadigt, zoals de huid en slijmvliezen. Het kan ook optreden als een bijwerking van medicijnen of infecties, zoals hepatitis C.

Symptomen en Onderscheidende Kenmerken

Lichen planus wordt gekenmerkt door kleine, paars-rode acne-achtige bultjes die meestal vlak zijn en zich ontwikkelen op de romp, armen en benen. Deze zweren kunnen erg jeuken en ze kunnen zich ook ontwikkelen in de mond, geslachtsorganen en andere delen van het lichaam. Niet iedereen heeft echter alle symptomen, en er zijn enkele onderscheidende kenmerken van lichen planus die artsen kunnen herkennen.

Diagnose en Tests

Als u vermoedt dat u lichen planus heeft, raadpleeg dan uw huisarts. Zij zullen de getroffen delen van uw huid inspecteren en, indien nodig, een biopsie van het weefsel uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Er zijn geen specifieke tests beschikbaar om lichen planus te diagnosticeren. In sommige gevallen kan een allergietest worden gebruikt om mogelijke allergische reacties op stoffen uit te sluiten.

Behandelingen en Medicijnen

Hoewel lichen planus momenteel niet genezen kan worden, zijn er verschillende behandelingsopties die de symptomen kunnen verminderen en in sommige gevallen geheel verdwijnen. Een lichte vorm van lichen planus hoeft niet per se behandeld te worden, maar behandelingsmogelijkheden zijn onder andere:
– Actueel corticosteroïden
– Ultraviolet therapie
– Antihistaminica
– Retinoïden
– Immuunsysteemmodificerende medicijnen

Zelfzorg bij Lichen Planus

Er zijn enkele zelfzorgmaatregelen die u kunt nemen om de symptomen van lichen planus te verminderen, waaronder:
– Vermijd alcohol, tabak en andere irriterende middelen
– Beperk stress en gebruik ademhalingsoefeningen
– Draag losse, ademende kleding
– Gebruik milde, kalmerende badproducten
– Vermijd krassen of schuren van de getroffen huid
– Draag uv-blokkerende kleding in de zon

Complicaties

In sommige gevallen kan lichen planus leiden tot complicaties zoals littekens, pigmentveranderingen of haarverlies op de getroffen delen van de huid of de slijmvliezen. Het kan ook leiden tot verloop van de nagels of mondzweren. In zeldzame gevallen kan lichen planus ook het risico van het ontwikkelen van kanker verhogen.

Wanneer een arts Raadplegen

Als u vermoedt dat u lichen planus heeft, raadpleeg dan uw huisarts. Het is ook belangrijk om medische hulp te zoeken als u symptomen ervaart, zoals koorts, blaren, keelpijn of een ernstige allergische reactie op medicatie.

Conclusie

Hoewel lichen planus niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties die verlichting kunnen bieden. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als u vermoedt dat u lichen planus heeft. Verminder stress en andere triggers en zoek samenwerking met uw arts om de beste behandelingsoptie voor u te vinden.

Veel Gestelde Vragen

1. Is lichen planus besmettelijk?
2. Wat zijn de oorzaken van lichen planus?
3. Welke behandelingen zijn beschikbaar om lichen planus te behandelen?
4. Kan een allergie testen helpen om lichen planus te diagnosticeren?
5. Wat zijn de complicaties van lichen planus?

Is lichen planus besmettelijk?

Nee, lichen planus is niet besmettelijk en kan niet van persoon op persoon worden verspreid.

Wat zijn de oorzaken van lichen planus?

De exacte oorzaak van lichen planus is onbekend, maar het wordt beschouwd als een auto-immuunziekte, wat betekent dat het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de gezonde cellen aanvalt en beschadigt. Het kan ook optreden als een bijwerking van medicijnen of infecties, zoals het hepatitis C-virus.

Welke behandelingen zijn beschikbaar om lichen planus te behandelen?

Hoewel lichen planus niet te genezen is, zijn er verschillende behandelingsopties die de symptomen kunnen verbeteren. Uw arts kan medicijnen voorschrijven, zoals actuele corticosteroïden, ultraviolet therapie, antihistaminica, retinoïden of immuunsysteemmodificerende medicijnen.

Kan een allergietest helpen om lichen planus te diagnosticeren?

Niet direct, maar de test kan helpen om mogelijke allergische reacties op stoffen uit te sluiten die kunnen leiden tot vergelijkbare symptomen van lichen planus.

Wat zijn de complicaties van lichen planus?

Lichen planus kan leiden tot complicaties zoals littekens, pigmentveranderingen of haarverlies op de getroffen delen van de huid of slijmvliezen. Bovendien kan het de nagels vervormen of tot mond zweren leiden. In zeldzame gevallen kan lichen planus ook het risico van het ontwikkelen van kanker verhogen.