Ontstoken nagelriem

Inhoudsopgave

Als je last hebt van een ontstoken nagelriem, dan weet je waarschijnlijk wel hoe pijnlijk dit kan zijn. Een nagelriem is het weefsel dat de nagelplaat met de huid verbindt en wanneer deze ontstoken raakt, kan dit leiden tot roodheid, zwelling, pijn en soms zelfs pusvorming. In dit artikel behandelen we de oorzaken, symptomen en behandelingen van een ontstoken nagelriem.

Een ontstoken nagelriem kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Een bacteriële infectie is de meest voorkomende oorzaak van een ontstoken nagelriem. Dit kan gebeuren wanneer bacteriën de nagelriem binnendringen door kleine scheurtjes in de huid of wanneer je nagelbijt.

Een schimmelinfectie, ook bekend als nagelschimmel, kan ook leiden tot een ontstoken nagelriem.

Schade aan de nagelriem door bijvoorbeeld nagelbijten of nagellakremover kan leiden tot een ontstoken nagelriem. Dit is soms onomkeerbaar en kan blijvende schade aan de nagelriem veroorzaken.

Huidproblemen zoals eczeem of dermatitis kunnen ook leiden tot een ontstoken nagelriem.

De symptomen van een ontstoken nagelriem variëren van mild tot ernstig, afhankelijk van de oorzaak. De meest voorkomende symptomen zijn:

Een ontstoken nagelriem kan pijnlijk zijn, vooral als er druk op wordt uitgeoefend.

Een ontstoken nagelriem kan rood en gezwollen zijn.

Als de infectie ernstiger is, kan er pus ontstaan ​​rond de nagel.

Bij een ernstige infectie kan de nagelvorm veranderen.

De behandeling van een ontstoken nagelriem hangt af van de oorzaak en de ernst van de infectie. Hier zijn enkele mogelijke behandelingen:

Het weken van je vingers in warm water met zeep kan helpen de bacteriën te verminderen en de ontsteking te verminderen.

Als de infectie ernstiger is, kan een antibioticakuur nodig zijn om de bacteriën te doden die de ontsteking veroorzaken.

Een zweer kan genezen worden door middel van het aanbrengen van een zalf of crème.

In sommige gevallen kan chirurgie nodig zijn om een ​​deel van de nagel te verwijderen of om vocht te verwijderen dat zich ophoopt onder de nagel.

Als je last hebt van een aanhoudende of terugkerende ontsteking, is het belangrijk om een ​​afspraak te maken met je huisarts of dermatoloog om te bepalen wat de oorzaak is en om een ​​behandelplan te krijgen.

Je kunt een ontstoken nagelriem voorkomen door je nagels niet te bijten, op de juiste manier te knippen en hoge kwaliteitsschoonheidsproducten te gebruiken. Het is ook belangrijk om de huid rond je nagels goed gehydrateerd te houden.

Het weken van je vingers in warm water met zout kan soms helpen om de ontsteking te verminderen en de bacteriën te verminderen. Echter, bij ernstige ontstekingen is het belangrijk om medisch advies in te winnen.

Het dragen van nagellak kan de infectie verergeren dus het is aan te raden om geen nagellak te dragen tijdens een infectie.

Een ontstoken nagelriem kan besmettelijk zijn als deze wordt veroorzaakt door een bacteriële of schimmelinfectie. Het is belangrijk om goede handhygiëne toe te passen om te voorkomen dat de infectie zich verspreidt.