Vleesboom

Inhoudsopgave

Vleesbomen (ook bekend als fibromen of myomen) zijn goedaardige gezwellen die zich in de baarmoederwand ontwikkelen. Ze zijn meestal rond en kunnen variëren in grootte, van zo klein als een erwt tot zo groot als een grapefruit of groter. Vleesbomen komen vaak voor bij vrouwen tussen de 30 en 50 jaar oud en kunnen lichte tot zware menstruatie, pijn in het bekkengebied en een opgeblazen gevoel veroorzaken.

Oorzaken van vleesbomen

Hoewel de exacte oorzaak van vleesbomen onbekend is, zijn er verschillende factoren die hun ontwikkeling kunnen bevorderen. Hormonale onbalans, bijvoorbeeld, kan de groei van vleesbomen stimuleren, en daarom komen ze vaak voor tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw. Erfelijkheid, obesitas en slechte eetgewoonten kunnen ook factoren zijn.

Symptomen van vleesbomen

Hoewel sommige vrouwen misschien geen symptomen ervaren bij het hebben van vleesbomen, kunnen anderen last hebben van verschillende symptomen. Deze omvatten hevige menstruatie, frequente urinatie, bekkenpijn, buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Symptomen van submucosale vleesbomen

Submucosale vleesbomen groeien in de binnenste spierlaag van de baarmoeder en kunnen verschillende symptomen veroorzaken, waaronder zware menstruatie, krampen en bloeden tussen de menstruaties.

Symptomen van subserosale vleesbomen

Subserosale vleesbomen groeien net buiten de baarmoeder en kunnen druk uitoefenen op nabijgelegen organen, zoals de blaas of de darmen, en mogelijk pijn en ongemak veroorzaken.

Diagnose van vleesbomen

Als u vermoedt dat u vleesbomen heeft, moet u uw arts raadplegen. Uw arts kan een bekkenonderzoek uitvoeren om te voelen of er sprake is van vergroting in uw baarmoeder. Andere diagnostische tests kunnen zijn: bloedonderzoek, echografie, MRI of hysteroscopie.

Behandeling van vleesbomen

De behandeling van vleesbomen hangt af van de grootte en locatie van de vleesbomen, evenals van de symptomen die u ervaart. Behandelingsopties zijn onder andere medicijnen, hormoontherapie en chirurgie.

Geneesmiddelen voor vleesbomen

Verschillende medicijnen, zoals GnRH-agonisten en anticonceptiepillen, kunnen worden voorgeschreven om de groei van vleesbomen te verminderen of om symptomen te verlichten.

Hormoontherapie voor vleesbomen

Hormoontherapie, zoals progesteron, kan worden gebruikt om de groei van vleesbomen te verminderen.

Chirurgie voor vleesbomen

Chirurgie kan ook een behandelingsoptie zijn voor vleesbomen, afhankelijk van de grootte en locatie van de vleesbomen en of u zwanger wilt worden. Chirurgische opties zijn onder andere laparoscopische chirurgie, hysteroscopische chirurgie en myomectomie.

Preventie van vleesbomen

Er is geen bekende manier om de ontwikkeling van vleesbomen te voorkomen, maar u kunt uw risico verminderen door het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging en gezonde eetgewoonten.

Samenvatting

Vleesbomen zijn goedaardige gezwellen die zich in de baarmoederwand ontwikkelen en lichte tot zware menstruatie, pijn in het bekkengebied en een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Hormonale onbalans, obesitas en slechte eetgewoonten kunnen factoren zijn die de ontwikkeling van vleesbomen bevorderen. Behandelingsopties zijn onder andere medicijnen, hormoontherapie en chirurgie en preventie kan worden bereikt door een gezonde levensstijl.

Veelgestelde vragen over vleesbomen

1. Zijn vleesbomen kwaadaardig?
Nee, vleesbomen zijn goedaardig en niet kankerverwekkend.

2. Kan ik nog steeds zwanger worden als ik vleesbomen heb?
Ja, vrouwen met vleesbomen hebben nog steeds de mogelijkheid om zwanger te worden, afhankelijk van de grootte en locatie van de vleesbomen.

3. Moet ik een operatie ondergaan als ik vleesbomen heb?
Niet noodzakelijk. Behandelingsopties kunnen variëren afhankelijk van de grootte, locatie en symptomen van de vleesbomen.

4. Kan ik mijn risico op het ontwikkelen van vleesbomen verminderen?
Er is geen gegarandeerde manier om vleesbomen te voorkomen, maar het handhaven van een gezonde levensstijl kan uw risico verminderen.

5. Kan ik nog steeds seks hebben als ik vleesbomen heb?
Ja, het hebben van vleesbomen hoeft geen invloed te hebben op uw seksleven, maar het kan pijnlijk zijn als de vleesbomen groot zijn of de baarmoederwand irriteren.