Lymfvatontsteking

Inhoudsopgave

Lymfvatontsteking of lymfangitis is een aandoening waarbij de lymfevaten geïnfecteerd raken. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het wel ernstige gevolgen hebben als het niet op tijd wordt behandeld. In dit artikel zullen we alles bespreken wat je moet weten over lymfvatontsteking, van de oorzaken, symptomen tot aan de behandeling.

Wat is lymfvatontsteking?

Lymfvatontsteking is een ontsteking van de lymfevaten. De lymfevaten zijn de dunne, buisvormige structuren in het lymfestelsel die de lymfevloeistof dragen. De lymfevloeistof bevat witte bloedcellen die het lichaam helpen te beschermen tegen infecties.

Oorzaken van lymfvatontsteking

Lymfvatontsteking wordt veroorzaakt door een infectie. Dit kan een bacteriële, virale of schimmelinfectie zijn. De bacteriële infectie komt het meest voor. De infectie begint meestal in een wondje of een klein sneetje in de huid. De bacteriën kunnen dan de lymfevaten binnenkomen en een ontsteking veroorzaken.

Symptomen van lymfvatontsteking

De symptomen van lymfvatontsteking zijn onder andere:

– Roodheid en zwelling van de huid rond het geïnfecteerde gebied
– Koorts
– Pijn en gevoeligheid in het geïnfecteerde gebied
– Vermoeidheid en zwakte

Diagnose van lymfvatontsteking

De diagnose van lymfvatontsteking wordt gesteld door een arts op basis van de symptomen van de patiënt en een lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan ook helpen om de oorzaak van de infectie vast te stellen.

Behandeling van lymfvatontsteking

De behandeling van lymfvatontsteking bestaat uit het gebruik van antibiotica om de infectie te bestrijden. De patiënt moet ook rusten en het geïnfecteerde gebied hoog houden om zwelling te verminderen. In ernstige gevallen kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn voor intraveneuze antibiotica en monitoring.

Complicaties van lymfvatontsteking

Als lymfvatontsteking niet op tijd wordt behandeld, kan het leiden tot ernstige complicaties zoals lymfangitis, septikemie en meningitis.

Preventie van lymfvatontsteking

Om lymfvatontsteking te voorkomen, is het belangrijk om wondjes en kleine snijwonden goed schoon te maken en te desinfecteren. Vermijd ook contact met mensen die geïnfecteerd zijn.

Wanneer moet je een arts raadplegen?

Raadpleeg een arts als je last hebt van de symptomen van lymfvatontsteking, vooral als de symptomen zich snel ontwikkelen en verergeren.

Lymfvatontsteking vs. Cellulitis

Lymfvatontsteking en cellulitis lijken op elkaar en hebben vergelijkbare symptomen. Het verschil tussen de twee is dat cellulitis een infectie van de huid is, terwijl lymfvatontsteking een infectie van de lymfevaten is.

Lymfeoedeem

Lymfeoedeem is een aandoening waarbij er een ophoping van lymfevloeistof in het lichaam is. Dit kan optreden als gevolg van schade aan het lymfestelsel, zoals na een operatie of een infectie. Lymfeoedeem kan leiden tot zwelling en pijn.

Behandeling van lymfeoedeem

De behandeling van lymfeoedeem hangt af van de oorzaak. Voor sommige patiënten kan compressietherapie nuttig zijn, waarbij druk wordt uitgeoefend op het gezwollen gebied om de lymfevloeistof te verplaatsen. Andere behandelingen kunnen fysiotherapie, manuele lymfdrainage of medicijnen omvatten.

Lymfeklierkanker

Lymfeklierkanker is een type kanker dat begint in de lymfocyten, de witte bloedcellen van het lymfestelsel. De symptomen van lymfeklierkanker zijn onder andere zwelling van de lymfeklieren, koorts, nachtelijk zweten en vermoeidheid.

Conclusie

Lymfvatontsteking is een vervelende aandoening die kan leiden tot ernstige complicaties als het niet op tijd wordt behandeld. Het is belangrijk om wondjes en kleine snijwonden goed schoon te maken en te desinfecteren om lymfvatontsteking te voorkomen. Raadpleeg een arts als je last hebt van de symptomen van lymfvatontsteking.

Veelgestelde vragen

1. Wat zijn de oorzaken van lymfvatontsteking?
2. Wat zijn de symptomen van lymfvatontsteking?
3. Hoe wordt lymfvatontsteking behandeld?
4. Wat zijn de complicaties van lymfvatontsteking?
5. Wat is het verschil tussen lymfvatontsteking en cellulitis?