Ziekte van von willebrand

Inhoudsopgave

De ziekte van von Willebrand is een bloedstollingsstoornis die wordt veroorzaakt door een tekort aan of een disfunctie van het von Willebrand-factor (vWF). Dit eiwit is essentieel voor het stollingsproces en het voorkomen van bloedingen. Het is de meest voorkomende erfelijke bloedstollingsaandoening ter wereld en kan zowel mannen als vrouwen treffen.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op de symptomen, diagnose en behandeling van de ziekte van von Willebrand.

Symptomen van de ziekte van von Willebrand

De symptomen van de ziekte van von Willebrand kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen verschillen van persoon tot persoon. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

– Overmatig bloeden bij verwondingen, tandartsbezoeken of operaties
– Bloedneuzen die langer dan 10 minuten duren
– Bloedende tandvlees
– Zware en langdurige menstruatiebloedingen
– Blauwe plekken die zich snel vormen
– Bloedingen in gewrichten en spieren

Diagnose van de ziekte van von Willebrand

De diagnose van de ziekte van von Willebrand begint meestal met een bloedtest om te bepalen of er sprake is van een tekort aan of een disfunctie van het vWF-eiwit. Er zijn verschillende manieren om deze test uit te voeren, waaronder:

– Ristocetinetest: een test waarbij het bloed wordt gemengd met een stof genaamd ristocetine om te zien hoe goed het bloed kan stollen.
– Factor VIII-activiteitstest: een test die meet hoeveel factor VIII-activiteit er aanwezig is in het bloed, aangezien het von Willebrand-eiwit hieraan gebonden is.
– VWF-antigeentest: een test die de hoeveelheid vWF in het bloed meet.

Indien nodig kan er nog verder onderzoek worden gedaan, zoals een genetische test, om te bepalen welk type van de ziekte van von Willebrand aanwezig is.

Behandeling van de ziekte van von Willebrand

De behandeling van de ziekte van von Willebrand is gericht op het voorkomen en/of het stoppen van bloedingen. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

– Desmopressine: een synthetisch hormoon dat de afgifte van het von Willebrand-eiwit stimuleert en zo helpt om te stollen.
– Tranexaminezuur: een medicijn dat de enzymen die betrokken zijn bij het oplossen van stolsels blokkeert en zo bloedingen helpt te stoppen.
– Bloedtransfusies: in zeldzame gevallen kan een bloedtransfusie nodig zijn om het tekort aan het von Willebrand-eiwit aan te vullen.
– Anticonceptie: hormonale anticonceptie kan helpen bij het reguleren van menstruatiebloedingen bij vrouwen met de ziekte van von Willebrand.

Veelgestelde vragen over de ziekte van von Willebrand

Wat veroorzaakt de ziekte van von Willebrand?

De ziekte van von Willebrand wordt veroorzaakt door een genetische mutatie die het von Willebrand-eiwit beïnvloedt.

Is de ziekte van von Willebrand te genezen?

Er is geen remedie voor de ziekte van von Willebrand, maar met de juiste behandeling kunnen bloedingen onder controle worden gehouden.

Kan ik een normaal leven leiden met de ziekte van von Willebrand?

Ja, mensen met de ziekte van von Willebrand kunnen een normaal leven leiden met de juiste behandeling en voorzorgsmaatregelen.

Komen mannen of vrouwen vaker voor met de ziekte van von Willebrand?

De ziekte van von Willebrand treft mannen en vrouwen even vaak.

Kunnen kinderen de ziekte van von Willebrand erven?

Ja, de ziekte van von Willebrand is erfelijk en kan van ouder op kind worden doorgegeven. Als een ouder het gen voor de ziekte draagt, is er een kans van 50% dat hij of zij het doorgeeft aan zijn of haar kind.