Mebendazol

Inhoudsopgave

Mebendazol is een middel tegen worminfecties. Denk dan aan infecties met aarsmaden, spoelworm, mijnworm en lintworm. Ook wordt mebendazol gebruikt tegen infecties met tropische wormen. Mebendazol wordt voorgeschreven in tabletten van 100 mg en in een drankje, voornamelijk bedoeld voor jonge kinderen.


Mebendazol zorgt ervoor dat de worm geen glucose meer kan opnemen. Ook verstoort mebendazol het DNA van de wormen. Hierdoor gaan de wormen en de eitjes dood. Dat betekent ook dat er geen nieuwe wormen meer bij kunnen komen, zodat de populatie uitsterft. Mebendazol is een veilig en effectief geneesmiddel.

De geschiedenis van mebendazol

Mebendazol is in 1971 ontwikkeld door het bedrijf Janssen Pharmaceuticals, een Belgisch bedrijf. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de potentie van dit middel om tumoren te genezen. Mebendazol behoort tot de groep van de benzimidazolen, de grootste en meest gebruikte groep anti-wormmiddelen.

Waarvoor wordt mebendazol gebruikt?

Mebendazol wordt gebruikt voor infecties met wormen en andere parasieten. Het is een eerste keuzemiddel bij de meestvoorkomende worminfecties en een erg veilig middel. Mebendazol wordt gebruikt bij infecties met aarsmaden, lintworm, spoelworm, mijnworm, haakwormen en giardia.

Wat zijn de voor- en nadelen van mebendazol?

Mebendazol is een erg veilig middel. Het is daarom het middel van eerste keus bij worminfecties. Het mag gebruikt worden bij zowel kinderen als volwassenen. Ook kan mebendazol zonder gevaren gebruikt worden tijdens de borstvoeding en zwangerschap. Mebendazol is zo veilig dat het ook bij drogist en apotheek zonder recept verkocht mag worden.

Wel dient eerst de huisarts geraadpleegd te worden bij gebruik bij kinderen onder de twee jaar of tijdens de zwangerschap. Ook kent mebendazol weinig bijwerkingen. Het middel wordt meestal goed verdragen. Hiernaast is behandeling met mebendazol goedkoop en is het middel goed verkrijgbaar.

Het nadeel is dat mebendazol niet als enige behandeling werkt tegen worminfecties. Een goede hygiene en het goed schoonhouden van textiel is minstens zo belangrijk om herinfecties te voorkomen, vooral bij kinderen. bepaalde worminfecties dienen twee dosissen genomen te worden, twee weken apart. Vaak wordt deze tweede dosis vergeten, waardoor de infectie opnieuw op kan treden. Hierdoor treedt herinfectie vaak op. Dit ligt niet aan het middel en de effectiviteit daarvan.

De bijwerkingen van mebendazol

Het gebruik van mebendazol heeft een zeer kleine kans op ernstige bijwerkingen. Veelvoorkomende bijwerkingen zijn onschuldig en verdwijnen ook weer erg snel. Denk dan aan buikpijn en diarree. Mebendazol wordt voor maximaal drie dagen achtereen gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de kans op ernstige bijwerkingen zeer klein is. Enkel bij sommige tropische wormen of grote lintwormen kan de kuur langer duren. Dit gebeurt enkel onder supervisie van de arts.

In een grote dosis beschadigt mebendazol het beenmerg en de lever en nieren. Dit komt echter zeer zelden voor. De meest gebruikelijke dosering mebendazol bestaat namelijk maar uit enkele tabletten en de kuur duurt nooit langer dan enkele dagen. Mebendazol mag niet gebruikt worden samen met het middel metronidazol of met hiv-remmers. Net zoals alle andere middelen kent mebendazol een klein risico op allergische reactie.