Clopidogrel

Inhoudsopgave

Clopidogrel is een middel dat behoort tot de trombocytenaggregatieremmers (in de volksmond: bloedverdunners). Deze middelen helpen de vorming van bloedstolsels in de aderen (trombose) te voorkomen. Hierdoor verlaagt het risico dat de patiënt nogmaals last krijgt van een herseninfarct, trombose, embolie of hartaanval. Dit doen deze middelen door te voorkomen dat bloedplaatjes samenklonteren in het bloed, wat een stolsel veroorzaakt.


Clopidogrel is in Nederland verkrijgbaar onder de namen clopidogrel, Grepid, Iscover en Plavix. Ook is dit middel beschikbaar in combinatie met aspirine onder de naam DuoPlavin.

De geschiedenis van clopidogrel

Clopidogrel werd voor het eerst gemaakt als het middel Plavix. Voordat het patent van Plavix verliep was clopidogrel een van de meest gebruikte geneesmiddelen ter wereld. Nu worden er voornamelijk goedkopere, generieke versies van clopidogrel verkocht.

De voorloper van clopidogrel was het middel ticlopidine. Dit middel is nu niet meer op de markt: de kans op ernstige bijwerkingen is groter dan bij clopidogrel.

Waarvoor wordt clopidogrel gebruikt?

Clopidogrel wordt gebruikt na een TIA (transient ischemic attack) of herseninfarct (een bloedstolsel in de hersenen). Het middel wordt ook voorgeschreven aan patiënten die lijden aan trombose (artherotrombose), patiënten die een hartaanval of beroerte hebben gehad of die lijden aan instabiele angina pectoris: een ernstige vorm van pijn op de borst. Bij deze aandoening wordt het middel meestal voorgeschreven in combinatie met aspirine, wat ook een bloedverdunnende werking heeft. Ook wordt het middel regelmatig voorgeschreven aan sommige patiënten die last hebben van een ernstige vorm van de hartritmestoornis atriumfibrilleren en ouder zijn dan 65 jaar, om zo de kans op een embolie te verminderen.

Het middel wordt dus enkel preventief gebruikt. Vaak heeft de patiënt al eens een vorm van een embolie of trombose doorgemaakt. Dit middel maakt de kans kleiner dat dat nog eens gebeurt.

Voordelen & nadelen van clopidogrel?

De voordelen van clopidogrel spreken voor zichzelf. Een herseninfarct, trombose of hartaanval is een potentieel dodelijke, ernstige aandoening. Het is van groot belang te voorkomen dat een soortgelijke aandoening nog eens optreedt bij de patiënt. Door clopidogrel wordt de kans hierop significant verminderd. Dit is natuurlijk goed voor de gezondheid van de patiënt en geeft de patiënt ook meer rust.

Het gebruik van clopidogrel wordt ontraden tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Ook kinderen mogen het middel niet gebruiken.

Clopidogrel mag niet gebruikt worden bij een slechte leverfunctie of problemen met bloedingen. Ook kan het middel niet in een acute situatie worden ingezet. De kans op bloedingen wordt groter bij gebruik van dit middel, dus voorzichtigheid is geboden bij trauma en operaties.

Bijwerkingen van clopidogrel

Ieder medicijn heeft bijwerkingen. Vaak voorkomend zijn bijwerkingen gerelateerd aan het bloed, bijvoorbeeld hematomen (blauwe plekken), anemie (bloedarmoede) maagdarmbloedingen en een verlengde bloedingstijd. Helaas is dit middel ook geassocieerd met hemofilie.

Andere bijwerkingen zijn onder andere diarree en buikpijn, huiduitslag en overgevoeligheidsreacties en allergische reacties. Een ernstige bijwerking is trombotische trombocytopenische purpura, een aandoening die bij tijdige behandeling vaak dodelijk is. Dit komt echter zelden voor.