Promethazine

Inhoudsopgave

Promethazine is een anti-histamine (een middel dat allergische reacties onderdrukt) dat voor veel verschillende ziektebeelden wordt voorgeschreven. Het is een wat ouder middel en niet de eerste keuze als de arts een anti-histamine wil voorschrijven. Het kan namelijk versuffend (sederend) werken. Promethazine kan gegeven worden in tabletvorm, in stroopvorm of in injectievorm.

De geschiedenis van promethazine


Promethazine werd in de jaren 40 op de markt gebracht, als een van de eerste anti-histaminen. Promethazine is dus een anti-histamine van de oudere generatie. Deze middelen zijn de eerste anti-histamines die ontwikkeld werden en hebben redelijk wat versuffende bijwerkingen. Dit is ook de reden dat deze middelen niet zo vaak meer worden voorgeschreven. Meer recente vormen van anti-histamines, zoals loratadine hebben een minder groot versuffend effect en worden dus vaker voorgeschreven.

Waarvoor wordt promethazine gebruikt?

Promethazine wordt voornamelijk gebruikt bij allergieën en reisziekte. Denk dan aan hooikoorts of huisstofmijtallergie. Ook bij hoest veroorzaakt door allergie, netelroos en misselijkheid kan het middel ingezet worden. Door het versuffende effect wordt het ook gebruikt voor onrust en onrustig gedrag. Dit wordt vaak gedaan in psychiatrische ziekenhuizen, omdat het middel relatief veilig is in gebruik.

De injectievloeistof wordt voornamelijk gebruikt bij anafylactische shock, een levensbedreigende allergische reactie. Ook wordt de injectie gebruikt bij bepaalde vormen van oedeem en als voorbereiding op een operatie onder algehele narcose.

Voordelen & nadelen van promethazine?

Promethazine is, ondanks de sederende bijwerkingen, een erg effectief middel. De overige bijwerkingen zijn mild en over het algemeen ongevaarlijk. Omdat het middel al zo oud is, is er veel ervaring opgedaan met promethazine. Er zijn weinig wisselwerkingen en contra-indicaties voor het gebruik van promethazine.

Kinderen onder de twee jaar en ouderen mogen geen promethazine gebruiken. Zwangere vrouwen moeten het gebruik eerst overleggen me hun arts, door de versuffende werking die invloed kan hebben op de baby. Promethazine kan niet gebruikt worden tijdens het geven van borstvoeding.

Promethazine kan de uitslag van een allergietest beïnvloeden. Omdat de allergische reactie onderdrukt wordt door het middel is de test onbetrouwbaar. Hiernaast moet het gebruik van alcohol beperkt worden, omdat dit de sufheid kan verergeren. Ook moet opgepast worden met het gebruik van promethazine in combinatie met versuffende middelen. Dit zijn middelen met een gele of rode sticker op de verpakking.

Bijwerkingen van promethazine

Een van de meest storende bijwerkingen van promethazine is sufheid en slaperigheid. Dit gaat vaak samen met een afname van het concentratievermogen, waardoor de patiënt vaak geen auto meer mag rijden. Dit is ook de reden dat promethazine niet vaak wordt voorgeschreven en vaak ingenomen moet worden voor het naar bed gaan. Deze bijwerking vermindert wel vaak naarmate de patiënt aan het middel gewend is, meestal na enkele weken.

Ook kunnen duizeligheid, dubbel zien en een droge neus en mond optreden. Zelden treedt overgevoeligheid op, die zich uit in huidreacties. Deze reacties worden verergerd door UV-licht, blijf dus uit de zon. Ook kunnen soms hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en bloedafwijkingen optreden. Dit treedt zelden op.