Painful arc syndroom

Inhoudsopgave

Het Painful Arc Syndroom (PAS) is een aandoening die voornamelijk voorkomt bij mensen die repetitieve bewegingen maken in hun schouders, zoals sporters of werknemers in de bouwsector. PAS kan belemmerend werken voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, dus het is belangrijk om te begrijpen wat de aandoening inhoudt en hoe deze kan worden behandeld.

Wat is het Painful Arc Syndroom?

Het Painful Arc Syndroom is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in de schouders tijdens het bewegen van de armen. Het wordt vaak geassocieerd met schouderblessures of slijtage van de pezen. De aandoening is gemakkelijk te herkennen aan de pijn die optreedt bij het opheffen of zijwaarts bewegen van de armen, waarbij het pijnlijke gevoel bij het bewegen zich vaak in een boog beweegt tussen de 60 en 120 graden.

Wat zijn de oorzaken van het Painful Arc Syndroom?

PAS wordt vaak gezien bij mensen die hun schouders overmatig gebruiken door bijvoorbeeld repetitieve bewegingen of activiteiten die een grote druk leggen op de schouders, zoals het tillen van zware gewichten. Ook kunnen erfelijke factoren of een verkeerde houding van invloed zijn op de ontwikkeling van PAS.

Wat zijn de symptomen van het Painful Arc Syndroom?

De belangrijkste symptomen van PAS zijn pijn en ongemak in de schouders, die verergeren bij beweging. Andere symptomen kunnen zijn het moeilijk kunnen tillen van objecten boven het hoofd en het hebben van verminderde kracht in de schouders.

Hoe wordt het Painful Arc Syndroom gediagnosticeerd?

De diagnose van PAS wordt veelal gesteld op basis van de klachten die de patiënt ervaart. Een fysiek onderzoek kan worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en om de ernst van de aandoening vast te stellen. Er kan ook worden gekozen voor het maken van een röntgenfoto of een MRI-scan om de ernst van de situatie te beoordelen.

Wat zijn de behandelingsopties voor het Painful Arc Syndroom?

De behandeling van het Painful Arc Syndroom bestaat voornamelijk uit fysiotherapie om de pijn te verlichten. Krachttraining kan ook helpen om de spieren in de schouders te versterken en de pijn te verminderen. In sommige gevallen kan een operatie nodig zijn om de schade aan de pezen te herstellen.

Hoe kan ik het Painful Arc Syndroom voorkomen?

Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het voorkomen van het ontstaan van PAS. Daarnaast is het belangrijk om op te letten bij herhalende bewegingen van de armen en om tijdig pauzes in te lassen om de schouders rust te geven.

Het nemen van rust bij het Painful Arc Syndroom

Rust is essentieel bij de behandeling van PAS. Het is belangrijk om activiteiten te verminderen die de symptomen verergeren en om de schouders voldoende rust te geven om te genezen. Een paar dagen tot een week rust kan de schouders helpen om te herstellen.

Fysiotherapie bij het Painful Arc Syndroom

Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel van de behandeling van PAS. De fysiotherapeut helpt om de beweging van de schouders te verbeteren en om de spieren in de schouders te versterken. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en de beweging van de schouders te verbeteren.

Pijnstilling bij het Painful Arc Syndroom

Het nemen van pijnstillers kan helpen om de pijn en de ontsteking in de pezen te verminderen. Medicijnen die worden voorgeschreven zijn bijvoorbeeld NSAID’s of sterke pijnstillers zoals tramadol.

Steroïde-injecties bij het Painful Arc Syndroom

In sommige gevallen kunnen steroïde-injecties worden gebruikt om de pijn te verlichten en de ontsteking te verminderen. Dit kan een goede optie zijn voor mensen die last hebben van langdurige, ondraaglijke pijn.

Chirurgische behandeling bij het Painful Arc Syndroom

Als andere behandelingsmethoden niet helpen, kan een operatie noodzakelijk zijn. De operatie kan gericht zijn op het herstellen van de pezen en het verbeteren van de beweging van het gewricht.

Het herstelproces van het Painful Arc Syndroom

Het herstelproces van PAS is verschillend voor elke patiënt en kan afhankelijk zijn van de ernst van de aandoening. Het kan enkele weken tot maanden duren voordat de schouders volledig zijn hersteld. Na de operatie kan het herstelproces langer zijn.

Hoe langer het wachten, hoe ernstiger het wordt

Als de symptomen van PAS niet worden behandeld, kan de aandoening ernstiger worden en kan het problemen veroorzaken in de beweging van de armen. Het is daarom belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts bij het optreden van symptomen.

Hoe kan ik herhaling van het Painful Arc Syndroom voorkomen?

Om herhaling van PAS te voorkomen, is het belangrijk om de schouders regelmatig te strekken en te versterken. Ook kan het helpen om een goede houding aan te houden en om activiteiten te vermijden die de schouders belasten.

Veelgestelde vragen over het Painful Arc Syndroom

1. Wat is het Painful Arc Syndroom?
2. Wat zijn de oorzaken van het Painful Arc Syndroom?
3. Wat zijn de symptomen van het Painful Arc Syndroom?
4. Hoe wordt het Painful Arc Syndroom gediagnosticeerd?
5. Wat zijn de behandelingsopties voor het Painful Arc Syndroom?

Conclusie

PAS is een aandoening die kan leiden tot pijnlijke schouders tijdens routine bewegingen. Het is belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts wanneer de symptomen optreden om herhaling en ernstige complicaties te voorkomen. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar, waaronder fysiotherapie, medicatie en chirurgie. Het herstelproces kan enkele weken tot maanden duren, afhankelijk van de ernst van de aandoening en de gekozen behandelingsoptie.