Tennisarm

Inhoudsopgave

Als je wel eens bij een tenniswedstrijd hebt gekeken, dan weet je dat een blessure aan de arm een gevolg kan zijn van het spelen van tennis. Een tennisarm is een aandoening die optreedt wanneer de spieren en pezen in je onderarm overbelast raken door langdurige en repetitieve bewegingen. Dit kan leiden tot ontstekingen en pijn in de elleboog. In dit artikel gaan we dieper in op wat een tennisarm is, de oorzaken ervan en hoe je ervan af kunt komen.

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm (ook wel laterale epicondylitis genoemd) is een aandoening die zich voordoet wanneer de pezen en spieren die de pols en hand naar achteren buigen overbelast worden. Dit veroorzaakt pijn en ontsteking op de buitenste elleboog.

Hoe krijg je een tennisarm?

Een tennisarm treedt vaak op wanneer je langdurige en repetitieve bewegingen maakt, zoals het spelen van tennis, boogschieten, schilderen en het gebruik van een computermuis. Dit kan leiden tot overbelasting van de spieren en pezen in de onderarm.

Wat zijn de tekenen en symptomen van een tennisarm?

De meest voorkomende tekenen en symptomen van een tennisarm zijn pijn en zwelling aan de buitenste elleboog. Vaak ervaren patiënten ook pijn bij het gebruik van de hand, zoals het vasthouden van voorwerpen of bij het strekken van de arm.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een arts kan vaak de diagnose tennisarm stellen door middel van een lichamelijk onderzoek en een beschrijving van de symptomen van de patiënt. Beeldvormingstests, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans, worden soms ook gebruikt om de diagnose te bevestigen.

Wat zijn de behandelingsopties voor een tennisarm?

Behandeling voor een tennisarm kan bestaan uit rust, ijs, fysiotherapie en medicatie om pijnontsteking te verminderen. In sommige gevallen kan zelfs een operatie nodig zijn.

Rust

Rust en minder belasting van de geïrriteerde spieren en pezen kan helpen bij het herstel van een tennisarm. Dit betekent dat patiënten hun activiteitsniveau moeten verminderen en de arm moeten ontzien.

IJs

IJs toepassen op de elleboog kan helpen om zwelling te verminderen en ontsteking te verminderen. Dit kan helpen om pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan worden gebruikt om de spieren en pezen in de arm te versterken en de ontsteking te verminderen. Technieken zoals massages, rekoefeningen en spierstimulatie kunnen helpen de bloedsomloop te verbeteren en het genezingsproces te versnellen.

Medicijnen

Anti-inflammatoire medicijnen, zoals ibuprofen, kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn gerelateerd aan een tennisarm.

Operatie

In sommige gevallen kan een operatie noodzakelijk zijn om de pezen in de arm te herstellen en de ontsteking te verminderen.

Hoe kun je een tennisarm voorkomen?

Het voorkomen van een tennisarm kan worden gedaan door je lichaam voor te bereiden op elke activiteit waarbij de armen en polsen vaak worden gebruikt. Dit betekent dat er effectief gebruik gemaakt moet worden van strekoefeningen, warming-up en het vermijden van plotselinge veranderingen in de intensiteit van een activiteit.

Wanneer moet u medische hulp zoeken?

wanneer u symptomen van een tennisarm ervaart, zoals pijn en zwelling rond uw elleboog, is het belangrijk om medische hulp te zoeken om verdere schade en ontsteking te voorkomen.

Conclusie

Een tennisarm is een aandoening die optreedt wanneer de spieren en pezen in je onderarm overbelast raken door langdurige en repetitieve bewegingen. Het kan leiden tot pijn, zwelling en verminderde functionaliteit van de arm. Er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar voor een tennisarm, waaronder rust, ijs, fysiotherapie, medicatie en operatie.

Veelgestelde vragen

1. Is een tennisarm hetzelfde als golferselleboog?
2. Moet ik stoppen met de activiteit die mijn tennisarm veroorzaakt?
3. Is een operatie de enige behandelingsoptie voor een tennisarm?
4. Kan een tennisarm genezen zonder behandeling?
5. Moet ik naar de fysiotherapeut gaan voor een tennisarm behandeling?

Antwoorden op veelgestelde vragen

1. Hoewel er overeenkomsten zijn tussen een tennisarm en golferselleboog, zijn het verschillende aandoeningen die verschillende gebieden van de arm aantasten. Een golferselleboog treedt op wanneer de spieren en pezen aan de binnenkant van de onderarm worden overbelast.
2. Om een tennisarm te genezen, is het vaak nodig om de activiteit die de blessure heeft veroorzaakt tijdelijk te verminderen of te stoppen.
3. Een operatie is niet altijd noodzakelijk voor de behandeling van een tennisarm. Vaak worden rust, ijs, fysiotherapie en medicatie voorgeschreven als de eerste lijn van de behandeling.
4. Ja, een tennisarm kan zonder behandeling genezen, maar het zal waarschijnlijk langer duren voordat de arm volledig is hersteld.
5. Het raadplegen van een fysiotherapeut kan zeer nuttig zijn bij het herstellen van spieren en pezen die aangetast zijn door een tennisarm.