Trichomonas

Inhoudsopgave

Trichomonas, ook bekend als “trich”, is een veelvoorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de parasiet Trichomonas vaginalis. De infectie kan zowel mannen als vrouwen treffen en kan worden verspreid via vaginale, anale of orale seksuele handelingen. Trichomonas kan vaak worden behandeld met antibiotica, maar als het onbehandeld blijft, kan het ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.

Wat zijn de symptomen van trichomonas?

Veel mensen die zijn geïnfecteerd met Trichomonas vertonen nooit symptomen. Als er wel symptomen optreden, kunnen deze variëren van mild tot ernstig. Mogelijke symptomen zijn:

– Bij vrouwen: Jeuk of branderigheid in de vagina, abnormale afscheiding die kan ruiken of eruit kan zien als schuim, pijn tijdens seksuele handelingen of tijdens het plassen.
– Bij mannen: Pijn bij het plassen of ejaculeren, afscheiding uit de penis, jeuk of irritatie aan de penis.

Hoe wordt trichomonas gediagnosticeerd?

Trichomonas kan worden vastgesteld door een uitstrijkje of urineonderzoek. Het is belangrijk dat seksuele partners ook worden onderzocht en indien nodig worden behandeld. Omdat Trichomonas vaak voorkomt bij mensen die ook andere SOA’s hebben, wordt u mogelijk getest op andere infecties, zoals chlamydia en gonorroe.

Hoe wordt trichomonas behandeld?

Trichomonas kan doorgaans worden behandeld met antibiotica, zoals metronidazol of tinidazol. Het is belangrijk om alle medicatie zoals voorgeschreven door uw arts in te nemen en om geen seksuele handelingen te verrichten totdat u en uw partner(s) zijn genezen. Het kan ook nuttig zijn om samen met uw partner te worden behandeld om herinfectie te voorkomen.

Kan ik trichomonas voorkomen?

Hoewel er geen garantie is dat u trichomonas kunt voorkomen, zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico te verminderen, waaronder:

– Gebruik van condooms tijdens seksuele handelingen.
– Beperken van het aantal seksuele partners.
– Behandelen van alle seksuele partners die zijn geïnfecteerd met Trichomonas.

Wat zijn de gevolgen van onbehandelde trichomonas?

Als Trichomonas onbehandeld blijft, kan dit leiden tot complicaties, zoals:

– Verhoogd risico op het oplopen van andere SOA’s, zoals hiv.
– Verhoogd risico op ernstige complicaties bij zwangere vrouwen, zoals vroeggeboorte en laag geboortegewicht.
– Ontsteking van het bekken bij vrouwen, wat kan leiden tot onvruchtbaarheid.
– Prostatitis bij mannen, wat kan leiden tot prostaatkanker.

Welke vragen moet ik stellen aan mijn arts?

Als u vermoedt dat u bent geïnfecteerd met Trichomonas, neem dan contact op met uw arts. Mogelijke vragen om te stellen zijn:

– Welke tests moet ik ondergaan om de infectie te diagnosticeren?
– Wat is de beste behandelingsoptie voor mij?
– Kan mijn partner ook worden behandeld?
– Wanneer kan ik weer seksuele handelingen verrichten na de behandeling?
– Wat zijn de gevolgen als ik de infectie onbehandeld laat?

In conclusie is het belangrijk om eventuele symptomen van Trichomonas niet te negeren en tijdig medische hulp te zoeken. Door preventieve maatregelen te nemen en verantwoordelijk te handelen bij seksuele handelingen, kunnen we ons allemaal beschermen tegen de verspreiding van SOA’s.