Ziekte van duhring

Inhoudsopgave

De Ziekte Van Duhring: Wat Is Het En Hoe Ga Je Ermee Om?

De ziekte van Duhring is een aandoening die wordt veroorzaakt door gluten. Het is een chronische huidaandoening die ervoor zorgt dat er rode, jeukende bultjes ontstaan op de huid. In dit artikel zullen we bespreken wat de ziekte van Duhring is, welke symptomen erbij horen, hoe het wordt gediagnosticeerd en behandeld, en welke veranderingen in levensstijl kunnen helpen om symptomen te verminderen.

Wat is de ziekte van Duhring?

De ziekte van Duhring, ook bekend als dermatitis herpetiformis, is een aandoening waarbij de huid reageert op gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst. Bij de ziekte van Duhring reageert het immuunsysteem op gluten, wat leidt tot ontsteking en jeuk op de huid.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Duhring?

De symptomen van de ziekte van Duhring zijn rode, jeukende bultjes op de huid. Deze bultjes komen vaak voor op de knieën, ellebogen, onderrug en billen. De bultjes zijn meestal symmetrisch verdeeld en kunnen leiden tot blaren en korsten op de huid.

Diagnose en behandeling

Om de ziekte van Duhring te diagnosticeren, moet er een huidbiopsie worden uitgevoerd. Bij een huidbiopsie wordt er een klein stukje weefsel van de huid weggenomen en onder de microscoop bekeken. Als er sprake is van de ziekte van Duhring, zullen er IgA-afzettingen in de huid te zien zijn.

De behandeling van de ziekte van Duhring bestaat uit het vermijden van gluten in de voeding. Het is belangrijk om een arts te raadplegen en een diëtist in te schakelen om ervoor te zorgen dat het dieet volledig glutenvrij is. Daarnaast worden vaak medicijnen voorgeschreven om de symptomen te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van crèmes, zalven of tabletten.

Levensstijl veranderingen

Naast medicijnen en dieetveranderingen zijn er ook andere veranderingen in levensstijl die kunnen helpen om de symptomen van de ziekte van Duhring te verminderen. Dagelijkse stress kan de symptomen verergeren, dus het is belangrijk om manieren te vinden om stress te verminderen. Yoga, meditatie en andere ontspanningstechnieken kunnen effectief zijn. Daarnaast kan het vermijden van bepaalde chemicaliën en het gebruik van zachte reinigingsmiddelen ook helpen.

Veelgestelde vragen

1. Is de ziekte van Duhring hetzelfde als coeliakie?

Nee, de ziekte van Duhring is een huidaandoening die wordt veroorzaakt door gluten en coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door gluten.

2. Wat zijn de belangrijkste ingrediënten die vermeden moeten worden bij een glutenvrij dieet?

Tarwe, rogge, gerst en hun derivaten, zoals spelt en kamut, moeten worden vermeden.

3. Kunnen kinderen ook de ziekte van Duhring krijgen?

Ja, de ziekte van Duhring kan op iedere leeftijd voorkomen.

4. Kan de ziekte van Duhring worden genezen?

Er is geen remedie voor de ziekte van Duhring, maar het vermijden van gluten kan de symptomen onder controle houden.

5. Kan de ziekte van Duhring leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Ja, de ziekte van Duhring kan in verband worden gebracht met andere auto-immuunziekten, zoals diabetes type 1 en schildklieraandoeningen.

Conclusie

De ziekte van Duhring is een chronische huidaandoening die wordt veroorzaakt door gluten. Het is belangrijk om het dieet volledig glutenvrij te maken en medicijnen te gebruiken om symptomen te behandelen. Daarnaast kunnen veranderingen in levensstijl, vervanging van chemicaliën en ontspanningstechnieken ook helpen om symptomen te verminderen. Met de juiste behandeling kunnen de symptomen van de ziekte van Duhring onder controle worden gehouden.