Vestibulaire migraine

Inhoudsopgave

Ben je bekend met migraine maar heb je weleens gehoord van vestibulaire migraine? Dit type migraine wordt gekenmerkt door duizeligheid en evenwichtsproblemen. In dit artikel gaan we dieper in op de symptomen, oorzaken en behandelingen van vestibulaire migraine.

Wat is vestibulaire migraine?

Vestibulaire migraine is een type migraine waarbij duizeligheid en/of evenwichtsproblemen op de voorgrond staan. Dit kan gepaard gaan met typische migraine symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Het vestibulaire systeem in ons lichaam regelt ons evenwicht en is gelegen in het binnenoor. Bij vestibulaire migraine wordt dit systeem aangetast wat resulteert in duizeligheid en evenwichtsproblemen.

Symptomen van vestibulaire migraine

De symptomen van vestibulaire migraine kunnen variëren van persoon tot persoon. Hieronder staan de meest voorkomende symptomen op een rijtje:

– Duizeligheid
– Evenwichtsproblemen
– Hoofdpijn (kan voor, tijdens of na de duizeligheid optreden)
– Misselijkheid/overgeven
– Gevoeligheid voor licht en geluid
– Oorsuizen

Oorzaken van vestibulaire migraine

De precieze oorzaak van vestibulaire migraine is onbekend. Het lijkt erop dat genetische factoren een rol spelen bij het ontstaan ervan. Naast erfelijkheid zijn er vele andere factoren die bijdragen aan het ontstaan van vestibulaire migraine:

– Hormonale veranderingen (bijvoorbeeld tijdens de menstruatiecyclus)
– Stress
– Verandering in slaapritme
– Bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld chocolade, kaas, rode wijn)

Diagnose van vestibulaire migraine

Het stellen van de diagnose vestibulaire migraine kan soms lastig zijn, omdat de symptomen kunnen lijken op andere aandoeningen. Het is daarom belangrijk om een uitgebreide anamnese af te nemen en eventueel aanvullend onderzoek te doen.

Een arts kan bijvoorbeeld een CT-scan of MRI-scan laten maken om andere mogelijke oorzaken van de klachten uit te sluiten. Het kan ook voorkomen dat een KNO-arts wordt geraadpleegd, omdat vestibulaire migraine vaak gepaard gaat met oorproblemen.

Behandeling van vestibulaire migraine

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij vestibulaire migraine. Hieronder staan een aantal behandelingen op een rijtje:

– Pijnstilling: paracetamol of ontstekingsremmers kunnen helpen bij de hoofdpijnklachten.
– Medicatie: er zijn speciale medicijnen die kunnen worden voorgeschreven bij vestibulaire migraine, zoals triptanen en bètablokkers.
– Veranderingen in levensstijl: het vermijden van triggers zoals stress, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen kan helpen om de klachten te verminderen.
– Fysiotherapie: specifieke oefeningen kunnen helpen bij de verbetering van het evenwicht.

Preventie van vestibulaire migraine

Het voorkomen van vestibulaire migraine kan lastig zijn, omdat niet altijd duidelijk is wat de oorzaak is van de klachten. Toch kan het volgen van een aantal richtlijnen helpen om de klachten te verminderen:

– Regelmatig eten en voldoende drinken
– Voldoende nachtrust krijgen
– Het vermijden van triggers voor zover mogelijk
– Regelmatig bewegen

Conclusie

Vestibulaire migraine is een type migraine waarbij duizeligheid en evenwichtsproblemen op de voorgrond staan. De oorzaken zijn nog niet geheel duidelijk, maar erfelijkheid lijkt een rol te spelen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk die kunnen helpen bij het verminderen van de klachten.

Veelgestelde vragen

1. Wat is het verschil tussen vestibulaire migraine en andere vormen van migraine?

Bij vestibulaire migraine staat de duizeligheid en de evenwichtsproblemen centraal terwijl bij andere vormen van migraine de hoofdpijn op de voorgrond staat.

2. Is vestibulaire migraine te genezen?

Er is geen genezing voor vestibulaire migraine, maar de klachten kunnen wel worden verminderd door pijnstillers, medicijnen en aanpassingen in levensstijl.

3. Hoe lang duren de klachten bij vestibulaire migraine?

De duur van de klachten kan variëren van enkele uren tot enkele dagen.

4. Is vestibulaire migraine erfelijk?

Er lijkt een genetische component te zijn bij het ontstaan van vestibulaire migraine.

5. Moet ik stoppen met werken als ik last heb van vestibulaire migraine?

Dit is afhankelijk van de duur en de ernst van de klachten. In sommige gevallen kan het nodig zijn om rust te nemen en niet te werken. Het is belangrijk om dit met een arts te bespreken.