Anti vaccinatie? Kappen met die onzin!

Inhoudsopgave

Als kind worden we vrijwel allemaal gevaccineerd als onderdeel van het rijksvaccinatieprogramma. Dit programma is van kracht sinds 1957 om diverse ziektes bij kinderen te voorkomen. Ondanks het feit dat deze vaccinaties op jaarlijkse basis duizenden kinderen redt, is er controverse ontstaan rondom het vaccineren van kinderen; wel of niet vaccineren is de vraag. Velen zijn van mening dat we te vroeg vaccineren. Anderen stellen dat we serieus moeten kijken naar de stoffen die we gebruiken om te vaccineren. En dan zijn er ook nog mensen die geloven dat het beter is wanneer we helemaal stoppen met vaccineren. Deze anti-vaxxers zitten er helemaal naast, en ik ga aan de hand van een video uitleggen waarom.

Argument: Vaccins bevatten chemicaliën

Een veelgehoord argument van anti-vaxxers is dat vaccins chemicaliën bevatten. Aluminium, formaldehyde en kwik zijn veelgebruikte stoffen in vaccins. Hoewel deze stoffen giftig zijn, bepaalt de hoeveelheid van een stof hoe giftig deze is. Er zijn voldoende mensen gestorven aan het drinken van teveel water bijvoorbeeld. Maar hoeveel chemicaliën zitten er dan in vaccins? Een vaccin waar aluminium in zit, bevat ongeveer 0.125 milligram aluminium. Deze stof zit in het vaccin om deze beter te laten werken. Gemiddeld genomen krijgen we 30 tot 50 milligram aluminium per dag binnen door onze voeding. Die 0.125 milligram is dus verwaarloosbaar. Bang voor de stof thiomersal in vaccins? Geen nood! Sinds 1999 wordt deze stof niet meer in vaccins gebruikt na valse claims dat thiomersal zou zorgen voor autisme bij kinderen. De stof is uit vaccins gehaald puur om de publieke opinie, niet omdat er daadwerkelijk gedegen onderzoek is gedaan naar het effect van deze stof.

Argument: Laat het immuunsysteem van een kind op natuurlijke wijze ontwikkelen

Hoewel kinderen vanaf hun geboorte immuun zijn voor een groot aantal ziekteverwekkers, vaccineren we enkel voor ziektes waar je op natuurlijke wijze geen weerstand voor opbouwt. En zelfs dan vaccineren we enkel voor de meest gevaarlijke ziektes. We vaccineren kinderen bewust op jonge leeftijd omdat zij op die leeftijd het meeste risico lopen.

Argument: Vaccins zorgen voor allergieën

Dit is een valse claim die al sinds 1997 rondgaat, en door diverse onderzoeken onderuit is gehaald, waaronder 1 studie met ruim 2100 kinderen. Vaccins helpen juist bij het voorkomen van allergieën.

Argument: Hoe erg kunnen die ziektes nou daadwerkelijk zijn?

Het jarenlange vaccineren heeft veel mensen vergeetachtig gemaakt. We worden niet meer dagelijks geconfronteerd met ziektes als polio, mazelen, rode hond, pokken of kinkhoest. Vroeger kregen duizenden kinderen te maken met deze ziektes die vaak een dodelijke afloop hadden. Mazelen is tot op de dag van vandaag één van de grootste veroorzakers van kindersterfte, terwijl er een vaccin verkrijgbaar is. Van het jaar 2000 tot 2016 heeft het mazelen vaccin meer dan 20 miljoen doden voorkomen.

Argument: Vaccineren zorgt voor autisme

Deze claim is gebaseerd op een studie uit 1999, waarin werd beschreven dat een bepaald vaccin zorgde voor autisme bij kinderen. Uit 25 internationale, onafhankelijke onderzoeken is gebleken dat dit onderzoek complete onzin was. 10 van de 13 onderzoekers van de studie uit 1999 hebben hun claims teruggetrokken.

Argument: Mensen moeten de keuze hebben om hun kinderen te laten vaccineren

Fout. Het niet laten vaccineren van je kinderen is een keuze die niet alleen jouw kinderen beïnvloed, maar ook andere kinderen. Er zijn namelijk kinderen die niet gevaccineerd kunnen worden door een medische aandoening. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die chemotherapie ondergaan. Ook anderen met een verminderde weerstand zoals ouderen en baby’s zijn beschermd omdat jouw kinderen beschermd zijn met een vaccin. Dit staat bekend als ‘herd protection’ (kudde bescherming). Als grote delen van de bevolking ervoor kiezen om hun kinderen níet te laten vaccineren, dan valt deze kudde bescherming weg en krijgen ziektes vrij spel.

Argument: Vaccins worden gebruikt om geld mee te verdienen

Klopt, er zijn diverse bedrijven die vaccins produceren. De grootte van deze markt? Een dikke 24 miljard dollar. Dat lijkt veel geld, maar er wordt GIGANTISCH veel geld bespaard door het voorkomen van ziektes onder kinderen.

Conclusie

Twijfel je nog steeds over het laten vaccineren van je kinderen? Ga eens praten met een huisarts of bekijk eens wat de gevolgen van polio zijn. Vaccinaties zijn één van de meest gereguleerde en geteste substanties ter wereld, en volkomen veilig.